Sfaturile bunicii: Idei practice si utile pentru gospodarie de la Sfatulparintilor.ro, literele A-B - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Sfaturile bunicii: Idei practice si utile pentru gospodarie de la Sfatulparintilor.ro, literele A-B

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Utile, idei pentru casa » Sfaturile bunicii: Idei practice si utile pentru gospodarie de la Sfatulparintilor.ro, literele A-B

Cine le stie oare pe toate si nu are nevoie de sfaturi practice si utile in gospodarie cu care sa rezolve acele mici sau mari probleme neprevazute si generatoare de stres? Cum nimeni nu-i perfect – filozofia noastra editoriala – si orice sfat e binevenit, ti-am pregatit o colectie de informatii utile care sa iti dea o mana de ajutor in diversele provocari pe care le intampini in viata domestica de zi cu zi. Vei economisi timp, energie si bani. Vei gasi si unele idei prin care poti contribui la menajarea mediului ambient, prin evitarea pe cat posibil a chimicalelor in gospodarie sau prin destinatie pe care o poti da resturilor menajere.

Ti s-a ars friptura? Perdelele nu mai sunt albe ca atunci cand le-ai cumparat? Ai pete dificile pe covor care te enerveaza? Ti-a inghetat yala de la masina? Nu stii cum sa dai stralucire bijuteriilor de aur? Sau cum sa scapi de furnici? Ori cum sa scoti petele de cerneala de pe hainele micilor tai scolari?

Raspunsul la aceste intrebari si multe alte sute va asteapta in seria saptamanala de articole “Sfaturi practice si utile pentru gospodarie de la Sfatulparintilor.ro”.  Pentru usurinta parcurgerii lor, le vom prezenta in ordine alfabetica.

 

1. Aer prea uscat iarna

Daca iarna, datorita incalzirii, aerul din apartament este prea uscat, pune apa intr-un vas de lut nesmaltuit si asaza-l in apropierea caloriferului. Lutul are pori si cedeaza mai bine umezeala decat vasele smaltuite sau din plastic. Pentru ca porii vasului sa nu se infunde cu pietre din apa, foloseste apa fiarta. Si plantele verzi imbunatatesc calitatea aerului din apartament.

 

2. Aerisire

Iarna aeriseste locuinta mai putin ca durata de timp dar mai des, de mai multe ori pe zi. Este o solutie binevenita pentru sanatatea ta si a familiei dar si economica pentru ca aerul proaspat se incalzeste mai repede decat cel folosit.

 

3. Albusul de ou

Albusul de ou se poate bate cu usurinta si spuma va fi tare daca inainte adaugi putin zahar sau zeama de lamaie. Ai grija ca in albus sa nu ajunga si din galbenus, daca doresti sa bati albusul spuma.

 

4. Abtibilduri si etichete de pret

Abtibildurile si etichetele de pret le poti indeparta foarte usor; incalzeste-le cu aerul fierbinte de la un uscator de par. Nu tine uscatorul prea aproape si misca-l incontinuu. Urmele de lipici pot fi spalate cu alcool.

 

5. Aburirea fetei

Masca pentru ten are un efect mai puternic daca inainte de aplicare iti expui fata la aburi. Toarna apa fierbinte intr-un vas, apleaca-te deasupra si acopera-ti capul cu un prosop. Preventiv fa o testare, ca aburii sa nu fie prea fierbinti, in acest caz putand suferi arsuri.

 

6. Alabastru

Poate fi curatat cel mai simplu cu sifon. Dupa ce s-a uscat, frictioneaza-l cu o bucata de piele.

 

7. Albirea perdelelor

Pune perdelele dupa spalare in apa calduta in care ai dizolvat anterior un plic de praf de copt.

 

8. Aluatul de prajituri

Aluatul de prajituri trebuie intins intotdeauna in aceeasi directie, fiindca schimband directia, dospirea nu va fi uniforma.

 

9. Ananas

Ananasul trebuie tinut la loc racoros si consumat cat mai repede. Dupa ce este taiat in felii, miezul putrezeste repede. Ananasul contine foarte putine calorii (100 grame miez = 57 calorii), dezinfecteaza intestinele si rinichii, de aceea este recomandabil pentru o alimentatie sanatoasa.

 

10. Antene pentru masini

Antenele pentru masini cele telescopice raman curate daca din cand in cand le ungi cu seu de lumanare. Daca ti s-a rupt antena de la masina, pentru o perioada scurta poti rezolva problema innodind-o cu o sarma de umeras indreptata.

 

11. Antricot

Antricotul pane ramane fraged daca inainte de condimentare il tii pentru cateva minute in apa cu otet.

 

12. Apa de flori

Apa de flori miroase uneori urat, mai ales daca tijele incep sa putrezeasca. Pune o bucatica de mangal in apa si vei evita astfel mirosul neplacut.

 

13. Apa fierbinte in mancare

Daca trebuie sa adaugi apa in mancarea care fierbe, foloseste apa fierbinte sau clocotita, altfel mancarea isi pierde din gust.

 

14. Aroma de cafea

Cafeaua macinata isi pierde gustul repede daca o tii intr-o cutie inchisa. Pune cutia cu cafea in frigider, in asa fel isi mentine aroma pentru mai mult timp.

 

15. Arsuri la stomac

Arsurile la stomac pot fi calmate fara ajutorul medicului. Merele razuite, salata de cartofi sau o cana cu ceai de musetel pot sa ajute. Apa minerala saraca in saruri minerale poate fi de folos.

 

16. Arsuri usoare

Arsurile usoare se pot calma cu ulei de menta. Ajuta daca ungi pielea cu lapte acru sau zeama de lamaie, apoi ungi pielea cu o crema ce contine lanolina.

 

17. Arsuri

Exista o singura solutie imediata: tine suprafata arsa sub jet de apa rece pana cand durerea trece. Daca te arzi pe o suprafata mai mare, consulta imediat un medic.

 

18. Aschii

Aschiile intrate in piele se pot indeparta cu penseta. O solutie mult mai usoara: picura cativa stropi de ceara deasupra, apoi raceste sub jet de apa rece. In acest fel poti indeparta aschia cu usurinta. Si urmatoarea metoda are succes: toarna apa fierbinte intr-o sticla. Infasoara sticla intr-o carpa umezita cu apa rece, ca sa nu crape sticla. Tine suprafata pielii la gura sticlei, aburii inmoaie pielea si aschia se poate scoate cu usurinta.

 

19. Avocado

Fructul avocado este bine copt daca poate fi patruns usor. El se poate coace foarte repede daca il pui intr-o punga inchisa la culoare si il tii pentru un timp la loc cald.

 

20. Baie de trandafiri

Pielea devine catifelata daca faci in mod periodic o baie de trandafiri. Pui cinci-sapte pumni de petale de trandafiri intr-o intr-o punga din panza (sau intr-o plasa in care au fost lamai) ai introdu-o in apa de baie.

 

21. Bijuterii din aur

Bijuteriile din aur vor redeveni stralucitoare daca pui cateva picaturi de amoniac intr-un litru de apa si introduci bijuteriile in aceasta solutie.

 

23.Blugii

Blugii noi nu-si pierd culoarea daca inainte de spalare ii introduci pentru aproximativ o ora in apa rece sarata (o lingura de sare la doi litri de apa). Spala blugii in apa calduta, intotdeauna intorsi pe dos.

Blugii spalaciti se pot improspata daca ii speli impreuna cu o pereche de blugi noi, fiindca primii preiau culoarea celor noi.

 

24.Boiaua de ardei

Boiaua de ardei nu se adauga niciodata la carne inainte de frigere, fiindca prin ardere da un gust amar carnii.

 

25. Broccoli

Evita prajirea sau inabusirea in untura, fiindca broccoli devin duri.

 

26. Budinca fara crusta

Poti obtine budinca fara crusta daca imprastii putin zahar pe ea cand este fierbinte.

 

27. Buze crapate si uscate

Frictioneaza buzele puternic cu o perie de dinti moale, apoi unge-le cu o crema grasa; efectul va fi mai mare.

 

In fiecare weekend vom reveni cu sfaturi practice si utile pentru gospodarie pe subiecte ce incep cu urmatoarele litere din alfabet.

 

(Multumiri Ana Maria Tepelus, Editura Aquila 93).

 

 

Citeste si alte sfaturi si informatii utile de la Sfatulparintilor.ro:

Afla ce-ti spun stelele astazi: Horoscopul zilei de sambata, 28 ianuarie 2012

Povestea pentru suflet: Cealalta femeie

Carti pentru copii: Cum sa-ti faci copilul sa citeasca

Test de personalitate: Esti cu adevarat o persoana fidela?

Reteta zilei: Cartofi umpluti cu branza si piept de curcan

Desertul zilei: Prajitura cu crema de lapte

Adevarul din spatele fanteziilor sexuale

Scoala de televiziune pentru copii in Club Diverta

Serile copiilor continua la Teatrul National de Opereta “Ion Dacian”

Data articol: 29/01/2012