Accidentele sunt accidente, dar asta nu inseamna ca nu pot fi prevenite. In special accidentele care se petrec in casa unde putem controla majoritatea lucrurilor. Iata cateva sfaturi pentru casa pe care trebuie sa le urmati astfel incat sa preveniti accidentele casnice.
Aceste sfaturi pentru casa va vor ajuta sa nu aveti de-a face cu cele mai dese accidente care se petrec intr-o casa – cazaturile, sufocarea, arsurile, otravirea si taieturile de cutit – la care cei mai predispusi sunt copiii si batranii.
Sfaturi pentru casa: Cum sa previi otravirea
Cifrele statistice spun ca 90% dintre otraviri se petrec acasa. Otravirile non-fatale sunt foarte obisnuite in randul copiilor sub 5 ani. Cele mai des intalnite cauze ale otravirilor sunt:
– produsele de curatare
– produsele cosmetice
– medicamentele (sunt periculoase cele care contin fier)
– vitaminele
– plantele
– intoxicatii cu monoxid de carbon
Iata ce trebuie facut:
– Cumparati produse care au capace pe care copiii nu le pot deschide
– Depozitati produsele in spatii in care copiii nu pot ajunge. Nu tineti niciodata in buzunare, portofele, posete medicamente.
– Fiti cu ochii pe copii. Nu-i lasati niciodata nesupravegheati.
– Cand folositi produsele de curatat, lasati tot timpul geamul deschis. Nu amestecati niciodata produsele de curatat intre ele: clorul si amoniacul pot rezulta o emisie de gaze toxice foarte periculoase.
Sfaturi pentru casa: Cum sa previi taierea cu cutitul
Desi vi se pare ciudat, principala regula pentru a preveni taierea cu cutitul este ascutirea cutitelor. Un cutit bine ascutit nu necesita prea multa presiune din partea utilizatorului si, deci, nu va va aluneca mana.
Iata ce trebuie facut:
– Utilizati tot timpul cutitul potrivit activitatii: un cutit mic pentru taierea legumelor, un cutit mare pentru transarea carnii. Tineti degetele departe de lama cutitului.
– Cand sunteti cu cutitul in mana, trebuie sa fiti cu ochii pe cutit. Nu va lasati distras de copil, de televizor sau telefon cand taiati ceva cu cutitul.
– Daca va scapa cutitul din mana nu incercati sa-l prindeti, lasati-l sa cada.
– Fiti atenti unde puneti cutitul. Aveti grija sa nu-l acoperiti cu prosoape, servetele. Nu lasati cutitele in chiuveta sau in apa cu clabuc, astfel incat sa nu-l vedeti si sa va taiati cand vreti sa spalati vasele.
– Tineti cutitele intr-un spatiu sigur, astfel incat copiii mici sa nu ajunga la ele.
– Invatati copiii despre pericolul taierii cu cutitul. Invatati-i sa nu alerge prin bucatarie. Daca vreti ca cei mici sa va ajute dati-i un cutit de plastic. Cand sunt suficient de mari ii puteti lasa sa utilizeze cutitele, insa niciodata nu-i lasati nesupravegheati.
Sfaturi pentru casa: Cum sa previi incendiile si arsurile
Incendiile si arsurile sunt alte tipuri de accidente des intalnite intr-o bucatarie. Iar gatitul este principala cauza.
Iata ce trebuie facut:
– Instalati senzori de fum. La fel de important, testati-le o data pe luna si schimbati-le bateriile o data la 6 luni.
– Fiti atenti cand gatiti. Stati langa aragaz mai ales cand prajiti ceva. Folositi manusi de protectie, nu gatiti niciodata fara sa aveti manecile suflecate (manecile lungi se pot aprinde daca stati pe langa aragaz). Nu lasati niciodata copiii sa le joace pe langa aragaz.
– Nu neglijati mentenanta. Cel putin o data la 10 ani ar trebui sa chemati un electrician profesionist care sa controleze instalatia electrica. De asemenea, cosurile, semineele, sobele, centralele termice trebuie sa fie revizuite o data la un an si curatate daca este cazul.
– Aveti grija daca sunteti fumatori. Nu lasati niciodata brichete sau chibrite la indemana copiilor. Ei se pot juca si incendia casa fara sa vrea. De asemenea, cand fumati, ar fi bine sa o faceti afara sau pe balcon, iar cand aruncati mucurile sa le udati inainte de a le pune in cosul de gunoi. Desi, cel mai bun sfat ar fi sa va lasati de tigari.
– Fiti pregatiti pentru un incendiu. Orice casa ar trebui dotata cu un extinctor, pozitionat in locuri strategice. De asemenea trebuie sa stiti si cum se utilizeaza. Suna ciudat poate pentru multi, dar n-ar fi rau sa faceti exercitii de stingere a incendiilor impreuna cu familia. Sa aveti un plan de evacuare bine pus la punct, astfel incat sa nu intrati in panica daca, din nenorocire, veti avea parte de un asemenea eveniment. Toti membrii familiei trebuie sa stie regula Stop, Arunca-te, Rostogoleste-te si Racoreste-te. Asadar daca ti se intampla ca hainele sa ti se aprinda la un moment dat trebuie sa te culci la pamant, sa-ti incrucisezi mainile pe piept si sa te rostogolesti dintr-o parte in alta pentru a opri flacarile, apoi sa domolesti zona arsa cu apa rece.
Citeste continuarea: 1 2