Află dacă legea apei este utilă pentru tine

29 martie 2012, , Vizualizări: ...
sfatulparintilor.ro - Legea apei

Organismul uman e alcătuit preponderent din apă. Nu e de mirare că majoritatea degradărilor din corpul nostru vine de la calitatea proastă a apei pe care o bem. Apa nu înseamnă doar vitalitate, hidratare si sănătate ci viaţa însăşi. Apa este importantă pentru toate vârstele, dar in mod special pentru copii. Dar ce fel de apă bem?

De curând s-a pornit o iniţiativă care aparţine chiar unei companii de îmbuteliere a apei prin care prin care se doreşte o Lege a apei în România. Legea ar urma să oblige companiile care se ocupă de îmbutelierea apei să afişeze pe etichetă substanţele pe care o conţine respectivul produs, mai exact nitraţii.

 

 

 

Care sunt efectele nitraţilor din apă şi din alimente asupra organismului

Ajunşi în contact cu flora intestinală, aceştia se transformă în nitriţi, o formă instabilă a nitraţilor, cu mult mai toxici. În anumite condiţii, nitriţii se transformă la rândul lor în alţi compuşi, cu efecte toxice sau cancerigene. Expunerea la nitraţi, nitriţi şi nitrozamine poate avea drept efecte incidente ale diabetului, bolii Alzheimer sau Parkinson.

 

Cei mai vulnerabili la contactul cu nitraţii sunt bebeluşii. Afecţiunea cea mai gravă din cauza ingerării unei cantităţi prea mari de NO3 este methemoglobinemie, sindromul “blue baby” sau “boala albastră”. Hrana bebeluşilor trebuie preprarată cu o apă cu un conţinut foarte mic de nitraţi (maximum 10 mg la litru).

Şi copiii până în 10 ani sunt sensibili la nitraţi. Aceştia pot dezvolta

afecţiuni precum: urticarii, intoxicaţii grave, probleme gastrice, intoleranţă la anumite proteine, afecţiuni ale glandelor tiroide.

 

 

 

 

Ce spune legislaţia despre limita maximă de nitraţi din apă?

Legislaţia din Uniunea Europeană permite o limită maximă de nitraţi de 50mg/l. Cu toate acestea, medicii din întreaga lume gasesc această cifră mult prea permisivă. Ei consideră valoarea mult prea ridicată, fiind un risc in special pentru sugari si copii mici. Recomandarea lor este de 10 mg nitrati la 1 litru de apă.

 

În Romania, limita maximă de nitraţi stabilită prin lege este de 50mg/l in ceea ce priveşte toate apele potabile. Inclusiv apa de la robinet.

 

Spre deosebire de România, care a preluat pragul impus de UE, alte ţări au redus limita de nitrati. AFSSA, Agence Francaise de Securite Sanitaire des Aliments, a stabilit un nivel maxim de contaminare cu nitraţi de 10 mg/l pentru siguranţa apei potabile. Elveţia a redus limita maximă a conţinutului de nitraţi din apa minerală la jumătate, adica 25mg/l.

În Canada, limita conţinutului de nitraţi in apa de la robinet este de zece ori mai mică decât in România. Adica 5 mg/l, versus 50.

 

 

 

 

Dacă vrei să ştii mai multe despre această iniţiativă, dar şi să sprijini legea apei sau să îţi exprimi părerea, intră pe Legea-apei.ro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cuvinte cheie: ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (4)

 1. cei5pitici spune:

  Interesant articol. Am aflat lucruri pe care nu le stiam
  Desi eu nu cumpar apa decat foarte rar, e bine de stiut!

 2. celina74 spune:

  si daca scriu concentrattia de nitrati pe eticheta eu tot nu am incredere ca e adevarat

 3. 27ralu spune:

  In tara noastra,etichetele de pe produse sunt pline de minciuni,ca sa atraga clientii.

 4. elena.nalbaru spune:

  Interesant. Sa vedem ce vor rezolva…

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu