8 moduri la indemana ca sa iti stimulezi puterea creierului - Sfatulparintilor.ro
Shop
Ultimele 100 de articole

8 moduri la indemana ca sa iti stimulezi puterea creierului

03 februarie 2018, , Vizualizări: ...
puterea creierului - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - idea-2123972_1920

Tuturor ni se intampla. Uiti, pur si simplu, numele unei persoane cu care te intalnesti zilnic. Iti sta pe limba numele si nu ti-l poti aminti. Sau uiti versurile melodiei preferate. Sau uiti pentru ce ai venit in bucatarie. Nu trebuie sa faci o tragedie din asta. Insa, dr. Lawrence Katz si Manning Rubin au pentru tine cateva sfaturi istete care sa te ajute sa-ti antrenezi creierul.

 

Aceste sfaturi au fost adunate in cartea “Pastreaza-ti creierul viu”.

 

 

1. Pune ceasul invers

Daca obisnuiesti sa porti ceas, intoarce-l invers. In acest fel mintea ta se va “chinui” sa-l citeasca. Partea stanga a creierului se ocupa cu procesarea informatiilor logice. Insa atunci cand imaginea este inversa, intra in actiune si partea dreapta a creierului care se ocupa cu procesarea lucrurilor necunoscute.

 

 

2. Spune pe litere invers

Este simplu sa spui pe litere un cuvant. Dar incearca invers, de la coada la cap! In acest fel iti reactivezi emisfera dreapta a creierului care se ocupa cu vizualizarea. Pentru ca tu sa spui pe litere invers un cuvant, intai trebuie sa-l vizualizezi pentru a-l putea “citi”. Acest exercitiu intareste sinapsele neuronale care te ajuta in intarirea capacitatii de a invata si a memora.

 

 

3. Pe “orbeste”

Inchide ochii cand faci actiuni precum incuiatul usii sau introducerea cheii de contactul masinii. Atunci cand te concentrezi mai mult pe simturi si mai putin pe “minte”, activezi centri nervosi  care stimuleaza atentia.

 

 

4. Foloseste cealalta mana

Esti dreptaci? Foloseste mana stanga pentru a face diverse lucruri: sa mananci, sa formezi numere de telefon. Esti stangaci? Incearca sa te inchei la nasturi cu dreapta. In acest fel iti antrenezi si alte zone ale creierului pe care in mod obisnuit nu le folosesti.

 

 

5. Miroase

Atunci cand te intalnesti cu cineva, incearca sa adulmeci mirosul lor. Fii discret, totusi, ca sa nu trezesti suspiciuni. In acest fel stimulezi zone precum cortexul, hipocampusul si alte parti ale sistemului limbic. Atunci cand asociezi o persoana cu un miros anume, va fi mai greu sa o uiti.

 

 

6. Schimba planurile

Rutina “ucide” creierul. Schimba ceva din programul zilnic, un lucru pe care il faci exact la fel de ani de zile, si vei vedea cum creierul cauta noi  solutii.

 

 

7. Incruciseaza bratele

Atunci cand esti nervos, frustrat, nerabdator, creierul nu este lasat sa lucreze corespunzator. In acel moment, incruciseaza-ti bratele, dar intr-un mod neobisnuit, asa cum nu o faci de obicei. In acest fel, se activeaza noi centri nervosi, si creierul “se trezeste”. Mai mult, este o modalitate de a te relaxa.

 

 

8. Citeste cu voce tare

Iti mai aduci aminte perioada cand citeai in fata clasei. In acest fel activezi trei zone din creier, si anume cele care activeaza cititul, controlul vorbirii, auzul si coordonarea.

Cuvinte cheie:

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro
Meniu