Sunt oamenii generosi mai fericiti? Afla ce spun specialistii - Sfatulparintilor.ro
Shop

Sunt oamenii generosi mai fericiti? Afla ce spun specialistii

27 ianuarie 2016, , Vizualizări: ...
generozitate - iubire - fericire - sfatulparintilor - pixabay_com

Actele de bunatate si generozitate ii fac pe oameni mai buni? Gesturile altruiste depid de intentia cu care au fost facute? Potrivit studiilor, o persoana se simte mai bine si experimenteaza mai putin stres atunci cand actioneaza in interesul altor oameni.

Dr. J. Andrew Armour, neurocardiolog la HeartMath Institute’s Scientific Advisory Board a descoperit ca inima contine celule care sintetizeaza si elibereaza hormoni printre care epinefrina si dopamina. In plus, s-a stabilit ca inima secreta oxitocina, cunoscut si sub numele de hormonul iubirii si al atasamentului. In mod remarcabil. Concentratia de oxitocina produsa de inima poate fi la fel de ridicata precum cea produsa de creier. Atunci cand oferi o mana de ajutor semenilor tai, nivelul de oxitocina creste ceea ce ajuta la reducerea stresului. Comportamentul altruist poate, de asemenea, declansa in creier mecanismul recompensei, adica creierul incepe eliberarea de dopamina si endorfine. Totusi, beneficiile hormonale ale actului de bine depinde de intentia cu care a fost oferit ajutorul.

Cercetatorii Elizabeth W. Dunn, Lara B. Aknin si Michael I. Norton au initiat un experiment in care au inmanat unor persoane cateva plicuri. Fiecare dintre ele continea o hartie de 5 dolari precum si un bilet. Unor persoane li s-a cerut sa cheltuie banii inainte de ora 5 p.m. pentru ei insisi. Altii au fost instruiti sa cumpere cadouri pentru o alta persoana sau sa ii doneze. „Desi exista multe studii care examineaza efectul veniturilor asupra fericirii, noi credem ca si modul in care oamenii isi cheltuie banii poate fi cel putin la fel de important ca si cat de multi bani obtin”, au scris autorii in articolul publicat in 2008 in Science magazine. „Noi credem ca banii cheltuiti pentru altcineva au un impact si mai mare asupra fericirii decat banii cheltuiti in folos propriu. Participantii care au cumparat cadouri pentru ceilalti au raportat un nivel mai ridicat de satisfactie decat cei care au cheltuit banii pentru ei insisi”.

 

Rezultate asemanatoare au fost obtinute si de un sondaj realizat de Gallup World Poll in perioada 2006-2008, in 136 de tari, potrivit unui articol din Greater Good newsletter al Universitatii din California. „In 120 din cele 136 de tari, persoanele care au facut acte de donatie in ultima luna au raportat o satisfactie mai mare in viata. Relatia dintre donatie si fericire este aceeasi indiferent ca vorbim de tari bogate sau tari sarace. Conexiunea din cheltuielile in scop social si fericire pare a fi universala”.

Mai mult decat o fericire mai mare, generozitatea sau altruismul ii fac pe oameni sa se simta mai bine si nu vorbim aici de un efect psihologic. Spre exemplu, nivelul de oxitocina creste odata ce sunt facute, din inima, acte de generozitate. Iar aceasta crestere a oxitocinei nu doar ca iti da o stare de bine ci s-a observat si ca reduce nivelul stresului.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu