Un nou studiu care a analizat numarul mare de boli determinate de consumul diverselor alimentele a scos la iveala faptul ca salata verde contaminata se afla la baza celor mai multe dintre cazuri imbolnaviri, insa consumarea carnii de pui contaminate are ca rezultat, in cele mai multe dintre cazuri, moartea. In lumina acestor descoperiri, Centrul de control si prevenire a bolilor din Statele Unite ale Americii recomanda, nu evitarea acestor produse, ci mai degraba o atentie sporita cand sunt folosite acasa.
„In ciuda rezultatelor obtinute care au aratat ca un numar foarte mare de persoane a fost otravit prin alimentatie, oamenii ar trebui sa consume in continuare cat mai multe fructe si legume. In atare conditii, manevrarea alimentelor capata o importanta covarsitoare in prevenirea bolilor si, in acelasi timp, permite doritorilor sa se bucure de gustoasele si nutritivele alimente. Una dintre cele mai bune modalitati de a ramane sanatos este sa te speli din de 20 de secunde cu apa si sapun mai ales cand este vorba despre un posibil contact cu un mediu propice dezvoltarii norovirusului. Iar norovirusul este, potrivit studiului amintit, responsabil de 46% dintre imbolnaviri, in vreme ce igenizarea mainilor este o modalitate excelenta de reducere a germenilor”, sustine Rachel Begun, nutritionist.
Iata cateva modalitati de reducere a riscului de te imbolnavi prin mancare:
Fructe si legume
– fructele si legumele trebuie sa fie spalate foarte bine cu apa rece inainte de a fi consumate, indiferent daca au coaja sau nu;
– indeparteaza orice zona a fructului lovita sau stricata, inainte de a fi gatita sau mancata. Inlatura si arunca primele frunze ale unor alimente precum laptucile;
– usuca produsele spalate intr-un prosop de hartie si astfel o multime de bacterii pot fi inlaturate;
– taie fructele si legumele pe un tocator separat de cel folosit pentru sectionarea carnii sau a pestelui;
– fierbe germenii de lucerna sau trifoi pentru a reduce riscul de imbolnavire.
Pentru carne si produse de pui
– cand cumperi carne de orice fel asigura-te ca ambalajul nu a fost rupt. Daca achizitionezi carnea de la macelarie, ai grija sa fie ultimul produs luat si roaga vanzatoarea sa il impacheteze bine pentru a evitarea o eventuala contaminare din pricina altor alimente din cosul de cumparaturi;
– depoziteaza carnea in cea mai rece zona a frigiderului. Carnea gatita ar trebui consumata in 3-4 zile;
– spala-ti mainile timp de 20 de secunde inainte de a manevra carnea cruda si foloseste un tocator separat pentru carne si peste pentru a evita contaminarea reciproca;
– decongeleaza carnea in frigider sau in cuptorul cu microunde folosindu-te de functia speciala de decongelare. Niciodata nu lasa carnea la dezghetat in chiuveta sau pe masa. Dupa ce carnea ce a fost decongelata in cupotorul cu microunde trebuie gatita imediat si in niciun caz recongelata.