Sare de mare sau sare de masa? Care e mai sanatoasa? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Sare de mare sau sare de masa? Care e mai sanatoasa?

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Sare de mare sau sare de masa? Care e mai sanatoasa?
Sare de mare sau sare de masa

Sare e nelipsita din viata noastra. Dar care este cea mai sanatoasa pentru consumul uman? Sa fie sarea de Himalaya? Sarea rosie hawaiana? Sarea neagra de vulcan? Sau sarea clasica de masa?

Sarurile exotice, colorate, sunt minim procesate si sunt alternative sanatoase pentru sarea de masa, rafinata.

Sarea de mare se extrage printr-un proces simplu: evaporarea apei oceanice sau din lacurile sarate din care este provine. Sarea de mare poate contine si alte minerale precum potasiu, calciu, magneziu care influenteaza gustul.

Sarea de masa este extrasa din subteran, iar pentru a avea o culoare alba uniforma, se folosesc agenti antiaglutinare, precum silicatul de calciu. Sarea de masa este imbunatatita cu iod pentru a se preveni deficitul de iod din organism si formarea gusei.

Citeste si: 7 metode sa mananci mai putina sare. Succes garantat!

Ce trebuie sa iei in considerare cand alegi

Specialistii spun ca mineralele continute in sarea de mare (potasiu, magneziu, calciu etc.) pot fi la fel de bine consumate din alte surse: fructe, legume, cereale integrale, legume.

Cat priveste continutul de sodiu, sarea de mare si cea de masa au valori aproximativ egale. Daca vrei sa micsorezi cantitatea de sodiu pe care o consumi, nu ai facut nimic daca doar inlocuiesti sarea de masa cu cea de mare. Indiferent pe care o alegi, trebuie scazuta cantitatea de sare. Atentie! Cea mai mare cantitatea de sodiu din organism nu provine din sarea pe care o adaugam in mancare, ci din sarea continuta de alimentele procesate si/sau ambulate. Asadar, cea mai eficace metoda de a reduce consumul de sodium este sa mananci mai putine alimente procesate.

Ce trebuie sa stii despre iodul din sare

Iodul adaugat in sarea de masa protejeaza sanatatea tiroidei, care regleaza metabolismul, pulsul, sistemul nervos si multe alte functii ale organismului. Insa, daca de obicei consumi alge, peste, iaurt si oua, nu mai este nevoie sa consumi si sare iodata. In cazul in care nu obisnuiesti sa mananci alimentele de mai sus, atunci sarea iodata este o alegere buna pentru protejarea tiroidei.

Alegerea tipului de sare pe care o consumi depinde, asadar, de gusturi, statusul nutritional si dieta.

Nu rata nici: Cum iti afecteaza sanatatea excesul de sare, zahar si grasimi

Sursa: care2.com

Foto: pixabay.com

Data articol: 31/03/2021