Sanatatea ta: Controverse asupra efectelor negative ale consumului de zahar - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Sanatatea ta: Controverse asupra efectelor negative ale consumului de zahar

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » Sanatatea ta: Controverse asupra efectelor negative ale consumului de zahar

Traim intr-o era a vitezei in care, de multe ori, obiectivele de la locul de munca sunt atat de importante incat uiti de tine si de sanatatea ta. Pentru ca timpul este atat de scurt manaci produse cu un continut ridicat de zahar care pun sanatatea ta in pericol. Oamenii de stiinta americani au ajuns la o concluzie surprinzatoare: zaharul este atat de periculos pentru sanatatea ta incat ar trebui controlat, asa cum se intampla in cazul alcoolului si al tigarilor.

 

Sanatatea ta este pusa in pericol de excesul de zahar care contribuie la o pandemie a obezitatii

Cercetatorii de la Universtitatea California-San Francisco au ajuns la concluzia ca tendinta oamenilor de a consuma zahar in exces contribuie nu doar la o pandemie globala a obezitatii, insa si altereaza intr-un mod profund hormonii indivizilor, metabolismul si tensiunea alteriala si cauzeaza „afectiuni grave ale ficatului”.

Intr-un articol intitulat „Adevarul toxic despre zahar”, publicat in revista Nature, oamenii de stiinta au spus ca in ultimii 50 de ani consumul de zahar la nivel mondial s-a triplat, iar 35 de milioane de oameni mor anual din aceasta cauza.

 

Zaharul nu este doar o calorie goala ci chiar pune in pericol sanatatea ta

„Atat timp cat publicul considera zaharul doar o calorie goala nu avem nici o sansa sa rezolvam aceasta problema. Exista calorii bune si calorii rele, dupa cum exista grasimi bune si grasimi rele, aminoacizi buni si aminoacizi rai, carbohidrati buni si carbohidrati rai. Insa zaharul este toxic dincolo de caloriile pe care le are”, a declarat pentru Nature Dr. Robert Lustig, unul dintre cercetatori.

Oamenii de stiinta considera ca efectele excesului de zahar din alimente si bauturi sunt asemanatoare cu cele ale consumului exagerat de alcool, care, de altfel, este obtinut din distilarea zaharului.

Tocmai de aceea cercetatorii recomanda suprataxarea zaharului precum si o controlare mai stricta a zaharului din produse si inasprirea conditiilor de obtinerea a licentelor pentru vanzarea dulciurilor si a bauturilor in scoli si la locurile de munca.

 

Reactia American Beverage Association in legatura cu pericolul zaharului fata de sanatatea ta

Reactia producatorilor n-a intarziat. Reprezentantii American Beverage Association (ABA) au declarat ca autorii studiului n-au nici o dovada stiintifica care sa sustina compararea zaharului cu alcoolul si tutunul: „Nu exista nici o evidenta care sa sustina ca reducerea consumului de zahar va avea un impact semnificativ asupra sanatatii oamenilor. Noi stim ca evidentele stiintifice nu certifica faptul ca zaharul in oricare dintre formele sale, inclusiv fructoza, este unica cauza a obezitatii, diabetului, hipertensiunii, bolilor cardiovasculare sau modificarilor metabolismului”.

Asociatia producatorilor de zahar este de acord cu cele spuse de ABA. In plus, au argumentat faptul ca autorii studiului au dat dovada de iresponsabilitate cand au folosit cuvinte precum diabet si obezitate in momentul in care si-au prezentat raportul.

Dr. Laura Schmidt, unul dintre autorii studiului a declarat: „Noi nu vorbim de prohibirea zaharului. Nici nu sustinem o implicare a guvernului in viata oamenilor. Vorbim despre gasirea unor modalitati prin care sa facem populatia sa consume mai putin zahar si sa-i indepartam de dozele prea concentrate. De fapt, scopul nostru este sa le oferim oamenilor mai multe optiuni prin produse care nu sunt pline de zahar, care este mai ieftin si mai usor de obtinut”.

 

 

Data articol: 06/02/2012