Parazitii din alimente. Ce trebuie facut pentru a nu te imbolnavi mancand

07 decembrie 2017, , Vizualizări: ...
alimente laborator teste - sfatulparintilor.ro -pixabay_com

Parazitii din alimente sunt inamici nevazuti ce pot provoca multe neplaceri. Mai ales acum, cand oamenii se indreapta din ce in ce mai mult catre o diete sanatoase si consume foarte multe fructe si legume. Daca nu sunt manevrate corespunzator, parazitii din alimente vor ajunge direct in organismul nostru.

 

 

Listeria, parazitul din fructe, legume, lapte si mezeluri

Bacteria Listeria contamineaza produsele proaspete, fructele si legumele si se manifesta prin febra, dureri musculare, crampe sau diaree. Infectia se poate instala dupa doua zile, uneori chiar si dupa doua luni de la infestare. Pentru a se preveni infestarea cu bacteria listeria produsele proaspete trebuie spalate temeinic si lasate sa se zvinte. Apoi se depoziteaza la frigideri la temperaturi mai mici de 4 grade. Curatati temeinic orice obiect sau suprafata care a intrat in contact cu fructele si legumele proaspete. De asemenea, bacteria listeria poate fi gasita in laptele proaspat, uneori si in iaurt sau branza Brie sau feta. Din lapte, listeria disparte numai prin pasteurizare. Si mezelurile sunt expuse riscului de a fi infestate cu bacteria listeria. Odata ajunsa in fabricile de mezeluri, bacteria poate supravietui ani intregi. Chiar daca prin fierbere listeria este distrusa, daca o bucata a fost pusa pe o farfurie infestata, atunci s-a infestat si respectiva bucata.

Cel mai mare risc de a se imbolnavi de listerioza il au batranii, femeile insarcinate si persoanele cu imunitate scazuta.

 

 

Salmonela, parazitul din oua, pui, fructe si legume, alimentele procesate

Bacteria salmonela afecteaza puii si ouale acestora. Chiar daca ouale sunt proaspete, ele tot pot fi purtatoare de salmonela pentru ca bacteria intra in ou inainte de a se forma coaja. Infectia cu salmonela se manifesta prin crampe stomacale, febra, diaree, la 12 pana la 72 de ore de la infestare. Boala dureaza in medie 7 zile. Ce aveti de facut pentru a nu avea probleme? Fierbeti ouale tari, gatiti puiul la temperaturi ridicate, peste 74 de grade celsius, separat de alte alimente, spalati-va temeinic pe maini, curatati vasele, ustensilele si orice alt obiect utilizat la gatit. Chiar daca salmonela este comuna produselor din pui, ea mai poate fi gasita si pe rosii, ardei iuti, salata verde si papaya. Asigurati-va ca spalati temeinic fructele si legumele si pastrati-le la frigider la mai putin de 4 grade Celsius. Infestarea cu salmonela poate fi fatala batranilor si bebelusilor. Nici alimentele procesate (chipsuri, supe, unt de arahide, chiar si alimentele congelate) nu scapa de riscul infestarii cu salmonela. Carnea este si ea in pericol, indiferent ca este de porc, de miel, de curcan. Pentru a fi siguri ca nu patiti nimic gatiti-o la temperaturi mai mari de 74 de grade Celsius. De asemenea, daca in timpul gatirii folositi mai multe tipuri de carne, spalati-va temeinic pe maini si curatati suprafetele de fiecare data cand atingeti un alt tip de carne.

 

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2

Cuvinte cheie: , , ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (8)

  1. celina74 spune:

    am tras si eu o sperietura , baiatul a fost suspect de botulism pentru ca i s-a facut rau de la o conserva de peste .

  2. angyciobanu spune:

    Pana acum am scapat de toate aceste neplaceri.

  3. claudia79 spune:

    MULTUMIM INTERESANT ARTICOL

  4. adelin_a spune:

    eu cred ca dc luam alimentele dintr-un loc corespunzator si pastrate la temperaturile indicate ( si bineinteles prouduse de calitate) ar trebui sa fim feriti de aceste neplaceri

  5. sims spune:

    Din pacate nu mai ai nici o siguranta cand achizitionezi produse alimentare.

  6. asminasmin spune:

    NU MAI E NIMIC BUN ACUM NICI NU STI CE CUMPERI

  7. claudia79 spune:

    daca le spalam si le gatim bine nu cred ca vor fii probleme

  8. 27ralu spune:

    Noi spalam tot timpul fructele si legumele,ptr ca alex bea suc natural in fiecare zi.m-au pus putin pe ganduri lucrurile pe care le-am citit aici.

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu