De pe masa de Pasti nu poate lipsi un drob de miel. In unele familii, exista o reteta pastrata cu sfintenie din mos-stramosi, trecuta de la o generatie la alta, prilej de lauda pentru gospodine.
Daca nu ai o astfel de reteta de drob de miel, poti sa-ti construiesti propria traditie. Ai aici 8 retete delicioase de drob de miel care sa te inspire. Alege una dintre ele si fa-o reteta de drob de miel traditionala a familiei tale.
Drob de miel # Reteta 1
Reteta de la, ady76sor
Ingrediente Drob de miel
organele de la un miel,
5-7 fire de ceapa verde,
4 fire de usturoi verde,
3-4 oua,
1 legatura de patrunjel,
1 legatura marar,
1 prapure sau pesmet,
sare si piper,
2-3 oua fierte, tari (optional).
Mod de preparare Drob de miel
Se spala bine organele in apa rece. Se taie in bucati de 3-5 cm, se curata de pielite, cheaguri de sange etc. Se lasa 10-15 minute in 3 parti apa si 1 parte otet sa iasa orice eventual miros. Se pun la fiert in apa rece (fara sare). Se ia spuma si se fierb circa 20-30 de minute.
Se arunca apa.
Se lasa sa se raceasca putin (cat sa le puteti lua cu mana). Se dau organele fierte prin masina de tocat laolalta cu toate ingredientele (fara oua). Se gusta de sare si piper. Se pun ouale batute cu furculita si se amesteca bine. Arata ca o pasta inchegata, nu mai este sfaramicioasa. Daca cumva mai este sfaramicioasa se poate pune smantana, 2-3 linguri sau, de ce nu, inca un ou.
Daca nu aveti prapure se unge tava cu ulei si se tapeteaza cu pesmet. Prapurele se spala in cateva ape.
Daca vi se pare prea multa grasime puteti s-o inlaturati cu un cutit sau pur si simplu cu mana. Se pune prapurele pe fundul tavii cu marginile in afara, se pune carnea, iar cu prapurele ramas in afara se acopera.
Se da la cuptor aproximativ 50 de minute pana se rumeneste frumos, in cuptorul preincalzit la 350°F. Se lasa sa se raceasca si apoi se scoate din tava. Se pastreaza in frigider invelit in folie de plastic.
Drob de miel # Reteta 2
Reteta de la vio_dreams
Ingrediente Drob de miel
2 kg organe miel
8 oua
1 legatura ceapa verde
1 legatura usturoi verde
1 legatura marar
1 legatura patrunjel
condimente pt drob
sare, piper
Mod de preparare Drob de miel
Se fierb organele de miel in apa cu un praf de sare.
Se toaca marunt verdeturile.
Organele fierte se dau prin masina de tocat (sau la robotul de bucatarie) si se amesteca cu verdeturile.
Se adauga galbenusurile, albusurile batute spuma si condimente dupa gust si se amesteca pana s eomogenizeaza compozitia.
Se pune compozitia in tava. In mod normal pe fundul tavii se pune prapurul de la miel insa au n-am avut asa ca am pus hartie de copt. Se bat doua galbenusuri si se toarna deasupra.
Se dau la cuptor la foc potrivit aproximativ 1 ora. Eu i-am cam uitat in cuptor si s-au rumenit mai mult decat ar fi trebuit. Se lasa sa se raceasca apoi se taie felii.
Drob de miel # Reteta 3
Ingrediente Drob de miel
1 kg maruntaie de miel,
10 oua,
2 foi de dafin,
1 lingura sare,
2 linguri ulei de floarea soarelui,
3 catei de usturoi,
5 cepe verzi,
1 varf piper,
1 legatura patrunjel,
1 legatura marar,
2 cepe uscate,
1 lingurita piper boabe,
1 lingurita maghiran
Mod de preparare Drob de miel
Speli maruntaiele (ficat, plamani, inima) de miel si le pui la fiert in apa cu o lingurita de sare, o lingurita de piper boabe si 2 foi de dafin. Lasi sa fiarba 30 de minute dupa care le lasi sa se raceasca. Treci maruntaile, usturoiul si ceapa uscata prin masina de tocat si le amesteci cu ceapa verde si verdeata tocate marunt si 6 oua crude batute bine. Condimentezi cu sare, piper si maghiran, dupa gust. Cele 4 oua ramase le fierbi tari si le cureti. Pui jumatate din compozitie intr-o tava unsa cu ulei si tapetata cu putina faina si asezi ouale fierte pe mijloc, in sir, dupa care adaugi peste ele restul compozitiei. Introduci tava in cuptorul preincalzit, pentru 50 de minute, la o temperatura de 180 de grade.
Drob de miel # Reteta 4
Reteta de la Adi84
Ingrediente Drob de miel
1 kg organe miel
3 legaturi patrunjel
3 legaturi marar
2 legaturi ceapa verde
sare, piper, condimente drob
prapur miel
6 oua
Mod de preparare Drob de miel
Fierbem organele de miel la foc mic, luam spuma periodic. Cand sunt gata fierte, le lasam sa se raceasca putin, apoi le tocam marunt, le amestecam cu verdeata tocata marunt, cu condimentele, sarea, cu ouale.
Pregatim tava in care coacem drobul punem prapurul, optional putem pune si cateva oua fierte pe fundul tavii, apoi punem compozitia. Ungem deasupra cu un ou batut, si introducem in cuptorul incins. Serviti cu placere!
Drob de miel # Reteta 5
Reteta de la mamaluiluca
Ingrediente Drob de miel
1 kg organe de miel si un pic de carnita de miel mai grasa
2 cepe uscate
2 legaturi de ceapa verde
1-2 legaturi de usturoi verde
2 legaturi patrunjel
1 legatura de marar
2 felii paine uscata (fara coaja)
150 ml lapte
8 oua fierte tari
4 oua crude
80 ml ulei
pesmet
sare, piper si condiment pentru drob dupa gust
Mod de preparare Drob de miel
Se spala organele si bucatica de carne grasa de miel bine in cateva ape (apa rece), pana ramane curata apa pe ele. Se taie in bucati cam de 3 cm latime, se curata de cheaguri de sange si pielite si se lasa 15 minute in apa cu otet (3 parti apa la o parte otet) cat se le acopere, pentru a scoate mirosurile neplacute. Se pun apoi la fiert in apa si se arunca apa murdara de pe ele dupa ce fac spuma si se spala bine oala si inclusive organele se spala bine si se pun la fiert din nou in alta apa timp de 30 de minute.
Cat timp fierb organele, se toaca foarte marunt ceapa uscata, ceapa verde, patrunjelul, mararul, usturoiul si 4 oua fierte.
Painea se pune la inmuiat cu putin lapte. (painea face drobul mai pufos)
Se incinge uleiul intr-o tigaie mare si se caleste ceapa uscata si tocata la foc mediu spre mic pana este moale. Se adauga organele tocate si se prajesc la foc mediu timp de 10 minute, amestecand mereu. Se trage de pe foc.
Se adauga ceapa verde, patrunjelul, mararul, usturoiul, ouale tocate si painea stoarsa de lapte. Se amesteca totul foarte bine.
Se condimenteaza amestecul cu sare, piper si condiment pentru drob dupa gust. Puteti gusta compozitia.
Se bat 3 oua mari crude si se pun peste amestecul racorit.
Se amesteca bine. Compozitia de drob de miel trebuie sa arate ca o pasta inchegata, daca este inca sfaramicioasa se mai adauga ou.
O tava (de chec) se unge foarte bine cu ulei (inclusiv pe margini) si se tapeteaza cu pesmet. Se aseaza 1/3 din compozitie pe fundul formei.
Deasupra asezati restul de 4 oua fierte intregi. Se acopera ouale cu restul de umplutura.
Bateti ultimul ou crud ramas si ungeti drobul cu el.
Tava se da la cuptor, la foc mediu, aproximativ 1 ora, pana cand drobul de miel prinde o crusta frumoasa, aurie. Cand il scoateti treceti cu un cutit pe margini. Lasati sa se raceasca si apoi se poate taia felii. Se pastreaza la frigider.
Se poate consuma alaturi de branzeturi, rosii, ceapa verde, ridichi etc.
Pofta buna!
Drob de miel # Reteta 6
Reteta de la anisoara67
Ingrediente Drob de miel
maruntaiele unui miel (ficat, rinichi, inima, o bucata de carne de cca 400 g),
prapurul mielului,
2 legaturi de marar verde,
1 legatura de patrunjel verde,
2 legaturi de ceapa verde,
2 legaturi de usturoi verde,
3 oua fierte tari,
3 oua crude,
condimente de drob,
un praf de sare si piper daca mai este cazul,
50 ml ulei.
Mod de preparare Drob de miel
Prapurul se spala in mai multe ape reci, maruntaiele si carnea se pun la fiert in apa cu sare. Se spumeaza si se lasa sa fiarba, apoi se scot si se lasa sa se raceasca si se dau prin masina de tocat carne, prin sita mai mare sau se taie marunt cu cutitul.
Ceapa si usturoiul, spalate si scurse, se taie marunt, apoi se calesc in putin ulei. Se amesteca maruntaiele tocate cu verdeata calita, cu mararul si patrunjelul tocat marunt, cu condimentele de drob (se mai adauga sare si piper daca mai este nevoie) si ouale crude batute spuma, se amesteca bine pana la omogenizarea perfecta a ingredientelor.
Se unge o tavita de cozonac (eu am folosit una din yena) cu putin ulei apoi se intinde usor prapurul, din mijlocul tavitei spre margini, se pune jumatate din compozitie, se aseaza oule fierte tari si curatate de coaja, unul dupa altul, de-a lungul compozitiei, apoi se toarna restul de compozitie, se acopera cu marginile prapurului, presandu-se usor si se da la cuptor sa se rumeneasca usor, la foc potrivit.
Se taie felii subtiri numai dupa ce s-a racit bine, de preferat a doua zi, si se aseaza pe platoul ornat dupa preferinta. Pentru un aspect placut, deasupra, dupa ce am acoperit compozitia cu prapur, se poate bate un ou, astfel capatand o culoare placuta dupa coacere.
Pofta buna!
Drob de miel. Reteta Catalin Scarlatescu
„Pe bunica o chema Amalia. Era cea mai blanda persoana pe care am cunoscut-o vreodata. Si toate mancarurile ei mi-au ramas în suflet. Nu degeaba se spune ca gustul se formeaza în copilarie si ca mancarea este, în esenta, amintire. De la ea am mostenit si reteta de drob de miel pe care o pregatesc în fiecare an de Paste si pe care astazi vreau sa o împartasesc cu voi”, a scris bucatarul pe contul sau de socializare.
Ingrediente drob de miel
- organele de la un miel: ficatul, rinichii, plamanii, inima;
- 250 grame carne de miel;
- 400 grame ceapa si usturoi verde;
- 400 grame marar si patrunjel verde;
- oua batute (pentru fiecare 1 kilogram de compozitie folosesc opt oua batute);
- sare, piper;
- ulei de floarea soarelui;
- prapure.
Mod de preparare drob de miel
Organele si carnea se taie cuburi mari si se calesc în tigaie cu ulei de floarea soarelui, sare si piper. Apoi le dam deoparte si le lasam la scurs. 25% din compozitie se taie cuburi, restul se toaca la masina. Ceapa si usturoiul verde se toaca marunt si se prajesc în tigaia în care am calit organele. Lasati sa se evapore toata apa din tigaie.
Mararul si patrunjelul se toaca „aproape fin”. Toate se amesteca bine. Înca putin si aceasta reteta de drob de miel va fi gata. Cum spuneam, pentru fiecare 1 kilogram de compozitie amestecati 8 oua batute omleta. Asezonati cu sare si piper dupa gust. Înveliti compozitia într-un prapure si dati la cuptor la 140 °C, pentru 50 de minute. Se serveste rece si, optional, cu mustar alaturi.
Drob de miel. Reteta lui Radu Anton Roman
Ingrediente drob de miel
1 kg maruntaie de miel – ficat, inima, plamani, rinichi, splina
2 cepe
3 legaturi de ceapa verde
150 g unt
3 legaturi de usturoi verde
6 oua mari (sau numai 2, daca nu puneti smantana)
1 pahar de smantana
Verdeata (marar, patrunjel)
sare,
piper
1 prapur de miel
Mod de preparare drob de miel
Se spala prapurul, se lasa in apa rece Se spala maruntaiele de mai multe ori, se oparesc scurt intr-o apa clocotita Se fierb in apa, cu un praf de sare, 30 minute de la primul clocot, iar dupa ce s-au racit se toaca marunt. Ceapa, si uscata si verde, usturoiul, verdeata se toaca marunt.
Ceapa uscata se pune in unt la prajit. Cand s-a muiat si s-a stravezit putin, se adauga tocatura si se lasa pe foc inca 5 minute; apoi se ia prajeala de pe foc, se scurge bine de grasime si se raceste Ouale se bat cu sare si piper Se amesteca toate, tocatura, ceapa ramasa, ouale si smantana Prapurul se scurge de apa, se intinde si se umple cu amestecul de mai sus
Se unge cat mai bine cu unt o tava adanca de cozonac, se potriveste drobul in forma asta si se pune la cuptor, la foc foarte mic, pana se rumeneste bine (maroniu deschis).
O alta varianta ar fi turtirea drobului printr-o clisa facuta din 2 oua si 2 linguri de faina si se pune la prajit in grasime incinsa, pana se rumeneste; se mai pune si in cuptor 15-20 minute, la foc foarte mic
Sau puteti unge tava de cozonac cu unt, se presara din gros cu pesmet; la fel si drobul; se pune in tava si se da la cuptor.
foto: Depositphotos.com
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?