Daca te numeri printre persoanele care au colesterolul marit, atunci cea mai mare grija pe care o ai este alimentatia. Iata ce alimente ar trebui sa eviti atunci cand ai colesterolul marit si ce ar trebui sa consumi in schimb.
Alimente pe care trebuie sa le eviti cand ai colesterolul marit
Pe lista alimentelor interzise cand ai colesterolul marit se numara alimentele prajite, ouale (mai mult de doua pe saptamana), produsele de patiserie si dulciurile rafinate, floricelele, carnea grasa si organele, cremele de branza sau de unt, mezelurile, untul, smantana, branza grasa, branza topita, cascavalul si lapte integral.
Alege, in schimb, lactatele degresate, carnea slaba, preparatele din faina integrala, orezul bun, ouale fierte moi (nu prajite). Cand gatesti evita mancarurile cu prajeli si arome artificiale (condimente pentru supa, cuburi concentrate). Pentru a da gust, alege verdeturile aromate.
Citeste si: Ce nu-ti spune medicul despre colesterol
Alimente care scad colesterolul
Cand ai colesterolul marit, cele mai indicate alimente sunt ovazul (de preferat cu apa sau lapte vegetal), ciocolata neagra (peste 70% cacao), semintele de in, ulei de masline extravirgin, merele, smochine, prune uscate, stafide, avocado, fasole, linte, naut, mazare, hrisca, alune crude de padure, anghinare, ansoa, sardine, somon, hering, macrou, seminte de dovleac, fistic crud, nuci si migdale crude.
foto: Depositphotos.com