5 alimente pentru un tranzit intestinal bun - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

5 alimente pentru un tranzit intestinal bun

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Sanatate fizica si mentala » 5 alimente pentru un tranzit intestinal bun
tranzit intestinal bun
Credit foto: Imagine de Amy Anderson de la Pixabay

Construirea unui sistem digestiv fericit este unul dintre cele mai importante lucruri pentru un organism mai sanatos si un tranzit intestinal bun.

Si nu doar ca este cea mai sanatoasa abordare ci si cea mai usoara.

Cat de importanta este cresterea consumului de fibre? Cercetatorii au aratat ca populatia din tarile dezvoltate ingereaza doar 10-15 grame de fibre pe zi. Insa recomandarea dieteticienilor este de 30-35 grame pe zi. O dieta saraca in fibre cauzeaza probleme de sanatate si crestere in greutate. In schimb, alimentatia bogata in fibre reduce riscul de cancer, sustine nutritionistul Michael Greger de la Nutrition Facts.

Ceea ce arata de ce este nevoie sa consumi legume pentru un tranzit intestinal bun.

Crearea unui sistem digestiv sanatos prin cresterea fibrelor este un lucru usor care nu necesita cresterea cheltuielilor.

Un sistem digestiv sanatos estre unul care functioneaza bine cu un trazit intestinal usor, fara disfunctionalitati digestive (balonare, gaze si diaree) si intestine locuite de bacterii sanatoase.

Cand digestia este inceata, tranzitul intestinal este neregulat, apar gazele si balonarea. Iar hormonii si imunitatea pot fi compromise din cauza dezechilibrului intestinal.

Asadar, iata 5 alimente ieftine pentru un tranzit intestinal bun.

Terciul de ovaz

Unul dintre cele mai ieftine alimente de pe lista, ovazul este excelent cand vorbim despre imbunatatirea tranzitului intestinal. Ovazul este plin cu fibre solubile si insolubile, ambele esentiale pentru un sistem digestiv sanatos. In plus, s-a demonstrat ca ovazul scade colesterolul si reduce rsiscul de cancer la san. El ajuta si la eliminarea colesterolului in exces si a estrogenului. Se reduc astfel sansele de boli de inima si cancer la san.

Te mai poate interesa: Remedii constipatie: Cum sa scapi de constipatie cu remedii naturale

Varza si varza murata

Varza, indiferent de sortiment, este un superaliment cand este vorba despre tranzitul intestinal. Este ieftina si poate fi folosita intr-o multime de preparate: sub forma de salata, fiarta, preparata la cuptor etc. Aceasta leguma umila este plina de vitamine precum C, K s B precum si minerale precum magneziu, cupru, fier si selenium. In plus, la fel ca si alte crucifere, varza este bogata in antioxidanti. Iar jumatate de ceasca de varza cruda are aproximativ 1.5 g fibre. Varza acra (printr-un proces natural) are, alaturi de toate vitaminele si mineralele enumerate mai sus si probiotice ceea ce este excelent pentru intestinele tale.

Linte

Indiferent de culoarea ei (rosie, bruna, verde, rosie ori neagra) lintea musteste de fibre. O ceasca de linte gatita contine aproximativ 16 grame de fibre, adica aproximativ 60% din necesarul zilnic de care ai nevoie. Lintea este ieftina, usor de gatit si poate fi folosite in diverse retete de la supe si salate pana la praparate principale.

Te mai poate interesa: Ceaiuri pentru constipatie. Recomandari pentru prevenirea constipatiei

Psyllium Husk (seminte de Psyllium)

Semintele de Psyllium contin o cantitate mare de fibre solubile, care in intestin absorb substantele toxice, stimuleaza peristaltismul si usureaza tranzitul intestinal. Aproape ca nu au niciun gust si sunt usor de inghitit. Insa spre deosebire de celelalte produse aflate pe aceasta lista semintele de Psyllium trebuie folosite cu grija. Intodeauna mixeaza-le cu o cantitate generoasa de apa si ai grija sa fii intotdeauna bine hidratat. Prea multe fibre si apa insuficienta inseamna gaze ceea ce nu este deloc placut. Daca este pentru prima oara cand adaugi psyllium in dieta incepe cu o cantitate mica de seminte (o lingurita) si creste treptat pentru a-i da organismului tau posibilitatea de a se adapta la nivelul crescut de fibre.

 

Semintele de chia

Aceste seminte minunate sunt excelente pentru sanatatea sistemului digestiv in particular si a corpului in general. Semintele de chia furnizeaza in jur de 10 grame de fibre per 23 grame de seminte. In plus, ele contin acizi grasi sanatosi, o cantitate buna de proteina ceea ce inseamna ca sunt o alegere excelenta pentru orice dieta. Ca si in cazul psyllium-ului, este nevoie de o cantitate importanta de apa pentru a nu exista efecte negative asupra tranzitului intestinal.

Nu rata nici: Ceaiuri care trateaza constipatia copiilor

Sursa: care2.com

Imagine de Amy Anderson de la Pixabay

Data articol: 24/11/2023