Ce nu ştiai despre Săptămâna Mare: Semnificaţii, tradiţii şi superstiţii

09 aprilie 2017, , Vizualizări: ...
sfatulparintilor.ro - Ce nu ştiai despre Sătămâna Mare: Semnificaţii, tradiţii şi superstiţii

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este ultima săptămână a Postului Paştilor, de la Sâmbăta lui Lazăr până în Ziua de Paşti. În această săptămână se fac slujbe bisericeşti pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe pământ înainte de răstignire şi învierea Lui. Slujbele Utreniei din Săptămâna Mare se săvârşesc seara, sub formă de Denie, conform obiceiului străvechi potrivit căruia ziua începe la apusul soarelui şi se termină la apusul zilei următoare.

Prima zi din Săptămâna Mare începe cu Vecernia de sâmbătă seara în memoria Intrării Domnului în Ierusalim (Duminica Floriilor).

 

 

Lunea cea Mare

Din această zi încep Sfintele Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos. Iosif cel prefrumos – fiul cel mai mic al patriarhului Iacov, născut din Rahila – este icoană a lui Hristos, pentru că, asemenea lui, şi Domnul nostru a fost invidiat de iudei, a fost vândut de ucenicul său cu treizeci de arginţi, a fost închis în groapa întunecoasă a mormântului. Sculându-Se de acolo prin El însuşi, împărăţeşte peste Egipt, adică peste tot păcatul, îl învinge cu putere şi, ca un iubitor de oameni, ne răscumpără prin darea hranei celei de taină, dându-Se pe El însuşi pentru noi şi ne hrăneşte cu pâine cerească.
Tot în aceeaşi zi facem pomenire de smochinul cel neroditor care s-a uscat prin blestemul Domnului (Matei 21, 17-19). Ca să convingă poporul nerecunoscător că are putere îndestulătoare şi spre a pedepsi, ca un Bun nu vrea să-şi arate puterea Sa de a pedepsi faţă de om, ci faţă de ceva care are o fire neînsufleţită şi nesimţitoare.
Istoria smochinului a fost aşezată aici spre a îndemna la umilinţă, după cum istoria lui Iosif a fost aşezată spre a ne înfăţişa pe Hristos. Fiecare suflet lipsit de orice roadă duhovnicească este un smochin. Dacă Domnul nu găseşte în el odihnă, a doua zi, adică după viaţa aceasta de acum, îl usucă prin blestem şi-l trimite în focul veşnic.

 

 

Marţea cea Mare

Această zi ne pregăteste pentru intrarea în cămara Mântuitorului, cu două parabole strict eshatologice – parabola celor zece fecioare (Matei 25, 1-13) şi parabola talantilor (Matei 25, 14-30; Luca 19, 12-27).
Când Domnul se suia la Ierusalim şi se ducea la Patimă, a spus ucenicilor Săi şi aceste două parabole, pentru ca nu cumva cineva trăind în feciorie să nu se îngrijească şi de celelalte virtuţi şi mai ales de milostenie, prin care se vădeşte strălucirea fecioriei.
Pe cinci dintre fecioare le numeşte înţelepte căci împreună cu fecioria au avut şi minunatul şi îmbelşugatul undelemn al milostivirii. Pe celelalte cinci le numeşte nebune pentru că, deşi şi ele aveau virtutea fecioriei, nu aveau în aceeaşi măsură milostenie. Pe când se scurgea noaptea acestei vieţi au adormit toate fecioarele, adică au murit. Cu adevărat moartea se numeşte somn. Pe când dormeau ele, strigăt mare s-a făcut la miezul nopţii; cele care au avut undelemn din belşug au intrat cu mirele la deschiderea uşilor, iar cele nebune, pentru că nu aveau undelemn din destul îl căutau după ce s-au sculat din somn.
Pentru aceasta deci, au rânduit dumnezeieştii Părinti pilda celor zece fecioare, împreună cu cea a talanţilor, ca să ne îndemne să veghem necontenit şi să fim gata să ieşim în întâmpinarea adevăratului Mire prin fapte bune, dar mai cu seama prin milostenie, pentru că neştiută este ziua şi ceasul sfârşitului vieţii.
Dacă vom săvârşi o singură virtute, cea mai mare chiar, şi nu ne vom îngriji de celelalte, şi mai cu seamă de milostenie, nu vom intra cu Hristos în odihna veşnică, ci vom fi întorşi ruşinaţi. Şi într-adevăr nu-i lucru mai ruşinos ca fecioria să fie biruită de bani.

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4

Cuvinte cheie: , , , , ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Comentarii (10)

 1. marinec spune:

  sarbatoarea invieri domnului este una speciala pt mine in acest an deoarece baiatul cel mic are cununia civila. Astfel o sa-mi vad amandoi copii la casele lor, eu o sa am 2 nepoti . Orice gospodina respecta orecum traditiile si anume curatenie, prepararea mancarii si incondeierea oualor

 2. 27ralu spune:

  Unele traditii si superstitii nu le stiam.

 3. ananaghi spune:

  Pe unele le stiam,altele acum le aflu.Unele sunt chiar frumoase,ar trebui sa ne mai intoarcem la traditii…

 4. ceauscc spune:

  traditiile veci sunt foarte frumoase si interesante, dar din pacate foarte putini le mai respecta! Eu unul nu stiam de multe…

 5. nisipeanu elena spune:

  nu le stiam pe toate ,oricum traditiile sunt diferite de la o regiune la alta…la mine la tara sunt mult mai multe traditii decat la sotul meu.

 6. mamicadepuiut spune:

  mare parte dintre ele le stiam ,dar e bine a le recitim,asa invatam cat s-a sacrifica Fiul Domnului pentru noi,am putea si noi macar saptaman mare sa facem un sacrificiu,sa respectam cele redate aci

 7. asminasmin spune:

  traditiile de paste sunt foarte frumoase si le respectam pe cele din zona noastra an de an

 8. at_iulia spune:

  Foarte frumos, fiecare zi din saptamana patimilor este importanta sie bine sa le stim toti!

 9. oanap85 spune:

  din art.inteleg ca noi oamenii suntem tare pacatosi caci majoritatea ne trezim din „acel” somn”nu…?
  e atat de frumos sa asisti la aceste slujbe ,speciale sa le zic ,din saptamana mare

 10. dodolin spune:

  Traditiile difera de la fam la fam si zona.oricum in afara tarii nu are nici un farmec

Comenteaza

Nume (obligatoriu)

Mail (nu va fi facut public) (obligatoriu)

Website

Meniu