Totul despre post ca sa fii sanatos - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Totul despre post ca sa fii sanatos

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » Totul despre post ca sa fii sanatos
despre post
Credit foto: Depositphotos.com

Postul Craciunului a inceput marti 15 noiembrie 2022 si tine pana in ziua de Ajun, 24 decembrie, inclusiv.

Decizia de a tine post este una personala si tine foarte mult de convingeri, credinta, starea de sanatate a fiecaruia, dar si de putinta. Fie ca te-ai hotarat sa tii post sau nu, aceste informatii iti vor fi de folos, atat pentru sanatatea ta, cat si pentru a afla mai multe lucruri despre ce inseamna post, care sunt randuilelile, cine nu ar trebui sa tina post si ce recomandari au medicii.

Intrebari frecvente despre post, lamurite de preoti

Se pot folosi aceleasi vase in care s-a mancat de dulce?

Da. Vasele pot fi folosite daca s-au spalat temeinic. Nu se pot folosi lingurile de lemn. Acestea trebuie schimbate.

De la ce varsta pot tine copiii post?

Copiii pot fi invatati de mici sa tina post, insa trebuie acordata o atentie speciala celor bolnavi, anemici, rahitici pentru care mancarea este foarte importanta.

Femeile insarcinate pot renunta la post?

Da. Gravidele, lauzele si femeile care alapteaza au dezlegare in post, pentru sanatate si intarirea ei si a pruncului.

Daca poftesti este mai pacat decat sa mananci de dulce?

Nu. A pofti la mancaruri este numai ispita. A manca de dulce inseamna incalcarea randuielilor postului. A pofti este pacat numai in cazul adulterului: “Oricine se uita la femeie, poftind-o, a si savarsit adulter cu ea in inima lui” (Matei 5;27-28). (Sursa: Parohia Macin)

Te mai poate interesa: Postul Craciunului. Ce nu trebuie sa faci in Postul Nasterii Domnului. Ce rugaciuni e bine sa spui in timpul postului

Recomandarile medicilor in post

Medicii le recomanda tuturor sa aiba grija de starea lor de sanatate inainte de a incepe sa posteasca. Nu au voie sa tina post, femeile gravide, lauzele, copiii, bolnavii cu sindrom nefrotic, bolnavii cu afectiuni cronice, bolnavii de cancer sau cu afectiuni autoimune, persoanele subnutrite si cei aflati in convalescenta. Copiii nu pot posti mai mult de patru zile, acest lucru putand afecta copilul la nivelul hormonilor de crestere. Adolescentii nu ar trebui sa posteasca mai mult de 6 zile intrucat in aceasta perioada se produc transformari neurohormonale care pot fi afectate de lipsa hranei corespunzatoare. Pentru persoanele peste 55 de ani, postul ar trebui sa fie de maximum 5 zile.

Dupa terminarea postului, este recomandat sa se inceapa o alimentatie mixta, in care sa nu se faca abuz de carne, intrucat metabolismul poate fi dat peste cap si, in plus, se pot instala probleme de natura digestiva.

In timpul postului si dupa post este recomandata apa minerala, intrucat sarurile din apa minerala cresc eficient absorbtiei aminoacizilor din alimente.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 18/11/2022