Eruptia dentara la bebelusi. Primul dintisor al celui mic e intotdeauna un motiv de sarbatoare pentru parinti. Dar si de neliniste, din cauza durerilor gingivale prin care trebuie sa treaca bebelusul. Afla din timp cu ce fel de simptome se va confrunta puiul tau atunci cand incepe eruptia dentara. Dar si care sunt cele mai bune metode sa-i alini durerile.
Eruptia dentara la bebelusi. Cand apar primii dintisori?
De obicei, celor mai multi bebelusi le ies dintisorii la varsta de 4-7 luni. Insa unui micut care se dezvolta mai repede ar putea sa-i iasa primul dinte si la varsta de 3 luni. Dupa cum exista si situatii in care acest lucru se intampla la un an. In cazuri foarte rare, bebelusul se naste deja avand primul dinte.
In realitate, dintii incep sa se dezvolte inca din perioada intrauterina. Isi formeaza radacinile in interiorul gingiilor cat bebelusul este in burtica mamei. Eruptia dentara nu este insa un proces instantaneu, ci are loc pe o perioada de cateva luni, in care dinti apar unul cate unul. De obicei exista o ordine: la inceput, cei doi dintisori de jos, din partea de mijloc; apoi cei doi de sus, din centrul maxilarului, si in cele din urma ceilalti. S-ar putea ca nu toti dintisorii sa apara si sa creasca drepti, dar nu te ingrijora – se vor indrepta in timp!
Ultima serie de dinti – molarii secunzi inferiori si superiori – apare insa la varsta de aproximativ doi ani (2 ani si 3 luni – cei inferiori; 2 ani si 5 luni – molarii superiori). Pana la 3 ani, micutul tau ar trebui sa aiba un set complet de 20 de dinti „de lapte“, care vor fi inlocuiti in jurul varstei de sase ani de catre dintii permanenti.
Citeste si: Apar dintii bebelusului? Cele 10 semne ca sa iti dai seama
Eruptia dentara la bebelusi. Ce fel de simptome va avea micutul
Unii parinti observa ca in perioada eruptiei dentare micutul trece printr-o serie de simptome (iritabilitate, diaree, febra). Insa nu este sigur daca acestea au legatura cu aparitia primilor dintisori sau e vorba de o coincidenta. In orice caz, multi bebelusi nu par sa sufere vreun disconfort din cauza dentitiei, ci trec prin aceasta perioada fara probleme.
Totusi, simptomele asociate in general cu eruptia dentara includ:
– salivarea excesiva (ce poate duce la aparitia unei iritatii pe fata);
– inflamarea gingiilor;
– stari de iritare si nervozitate;
– tendinta de a musca;
– refuzul de a manca;
– probleme cu somnul.
Eruptia dentara la bebelusi. Ce spun medicii?
Desi multi parinti sustin ca micutii lor au scaune moi, le curge nasul sau au febra inainte de aparitia unui dinte, majoritatea expertilor nu crede ca cele doua lucruri sunt neaparat asociate intre ele. Astfel, doar o parte dintre medici considera ca aparitia dintilor poate cauza diaree si o iritatie usoara in zona feselor micutului. Se presupune ca excesul de saliva ajunge in stomac, facand astfel scaunele mai moi. In acelasi timp, ei spun ca inflamarea gingiilor ar putea cauza febra (sub 38 de grade Celsius).
Pe de alta parte, unii experti in dezvoltarea copiilor sustin ca eruptia dentara nu poate cauza febra, diaree, voma sau pierderea apetitului si ca aceste simptome (daca apar) ar trebui anuntate pediatrului. I urma unui consult, acestea poate vedea daca bebelusul nu este cumva bolnav. Alti specialisti sustin ca simptomele amintite apar, probabil, din cauza unei infectii (ce nu are legatura cu aparitia dintilor), dar pot fi asociate cu stresul generat de eruptia dentara. Acest stres il face pe micut sa fie mai vulnerabil la infectii.
Exista insa un lucru fara niciun dubiu: trebuie sa chemi medicul daca puiul tau da semne ca e bolnav in aceasta perioada (nu neglija simptomele de boala, punandu-le pe seama eruptiei dentare!) sau daca face febra mare (peste 38 de grade Celsius). Doar pediatrul te va putea lamuri daca e vorba de vreo infectie auriculara sau o alta problema care necesita ingrijire medicala. Totusi, daca bebelusul tau are scaune moi dar nu sufera de diaree, nu te ingrijora! Aceasta stare de fapt se va schimba de la sine!
Nu rata nici: Eruptia dentara: 4 remedii testate pentru calmarea giingiilor dureroase
Eruptia dentara la bebelusi. Cum pot sa il calmez?
Eruptia dentara provoaca adesea dureri gingivale, care iti vor face micutul sa planga si sa se agite. Acesta e insa un proces normal, prin care trebuie sa treaca si pe parcursul caruia il poti ajuta pentru a-i calma disconfortul.
Iata cum:
– Inele gingivale
Cand puiul tau plange din cauza durerilor gingivale, e o idee buna sa-i dai o jucarie pe care sa-o mestece, cum sunt inelele gingivale (din cauciuc tare – daca nu ai apucat sa-i cumperi un inel gingival, ii poti da o bucata de material moale inmuiat in apa rece).
– Piure sau iaurt rece
Daca bebelusul a trecut deja la alimentatia solida, poti incerca sa-i dai putin piure de mere sau un iaurt rece, ca sa-l linisteasca gingiile inflamate.
– Biscuiti pentru dentitie
De asemenea, ii poti da sa roada un biscuite special pentru dentitie (evita sa ii dai morcovi, pentru ca se poate ineca!).
– Masajul gingiilor
Un alt lucru pe care il poti face pentru a-ti calma micutul este sa ii masezi usor gingiile cu degetul. Masajul ii va diminua temporar durerea.
– Gel gingival
O alta optiune este gelul gingival, care se maseaza pe gingiile inflamate, insa trebuie sa intrebi pediatrul inainte de a i-l aplica bebelusului. Motivul pentru care trebuie sa ai grija cu aceste geluri este ca, daca pui din greseala prea mult, partea din spate a gatului micutului va amorti, iar acest lucru ii va slabi reflexul de inghitire (care previne inecarea cu saliva). In general, gelurile sunt sigure pentru cel mic, insa, in ocazii rare, pot provoca reactii alergice.
In cazul in care aceste metode nu functioneaza, unii doctori recomanda sa-i dai bebelusului o doza mica de analgezic, ca de pilda acetaminofenul pentru micuti, dar medicamentul nu trebuie administrat decat dupa ce vorbesti cu pediatrul si iti spune el ca il poti folosi. E foarte important sa nu ii dai niciodata bebelusului aspirina, pentru ca acest medicament este asociat la copii cu sindromul Reye, o afectiune rara ce ii poate pune in pericol viata!
Cat priveste salivarea excesiva, daca aceasta ii provoca o iritatie pe piele, curata delicat locul cu un material moale din bumbac, fara sa apesi prea tare. De asemenea, ii poti pune micutului putina crema hidratanta pe barbie inainte de somn, pentru a nu se irita.
Autor: Alexandra NEDELCU
Imagine de Mojca JJ de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?