Studiu: Beneficiile intarzierii taierii cordonului ombilical - Sfatulparintilor.ro
Shop
Ultimele 100 de articole

Studiu: Beneficiile intarzierii taierii cordonului ombilical

13 aprilie 2016, , Vizualizări: ...
cordon ombilical - nou nascut - sfatulparintilor.ro - pixabay_com

Dupa nasterea copilului, este o practica des intalnita de a-i taia imediat cordonul ombilical, inainte de a fi pus in bratele mamei. Pana la urma, placenta si cordonul ombilical nu mai sunt de folos dupa ce copilul se naste, nu?!

 

Totusi, sunt studii care promoveaza ideea ce taierea cordonului ombilical imediat dupa nastere nu este o idee chiar atat de buna. Amanarea taierii cordonului ombilical cu cel putin trei minute ajuta la imbunatatirea abilitatilor sociale si motorii ale copilului patru ani mai tarziu.

Alte studii demonstreaza ca amanarea cu cel putin trei minute a acestui procedeu standard reduce riscul aparitiei anemiei la 3-4 luni de la nastere. Volumul de sange aflat inca in placenta si in cordonul ombilical ajunge la bebelus, transferandu-i acestuia o cantitate semnificativa de globule rosii. De asemenea, prin taierea rapida a cordonului ombilical se priveaza copilul de un dar de mare pret: celulele stem.

 

In investigatiile lor, cercetatorii au urmarit timp de 4 ani 600 de bebelusi. Dintre acestia 263 au luat parte la studiu: la 141 li s-a amanat taierea cordonului ombilical cu peste 3 minute, iar la restul de 122 li s-a taiat cordonul la 10 secunde dupa nastere.

 

La 4 ani de la nastere, au fost comparate date precum teste cognitive, comportamentale, motorii, IQ etc. Daca in privinta coeficientului de inteligenta nu exista diferente intre cele doua grupuri de copii, in ceea ce priveste capacitatile motorii s-a constatat o mai mare mobilitate in randul baietilor al caror cordon ombilical a fost taiat mai tarziu. In schimb, la fete s-a constatat un nivel optim de fier in randul celor care au avut cordonul ombilical taiat mai tarziu.

 

Sursa: Bellybelly.com.au

 

Cuvinte cheie: ,

Loading...
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro
Meniu