Ce fac cu alimentele considerate alergenice?
Faptul ca ii introduci alimentele solide rand pe rand te va ajuta sa le indentifici pe acelea care ii pot cauza alergii. De aceea, e bine ca intotdeauna sa astepti cateva zile inainte sa-i dai un aliment nou, ca sa vezi daca micutul tau face diaree, vomita sau are alte reactii alergice, ca de pilda eruptii, umflarea fetei sau respiratie sacadata si suieratoare. In cazul in care in familia ta exista un istoric de alergii alimentare, asteapta chiar si o saptamana inainte de a-i da bebelusului alimente noi, ca sa-i acorzi ragaz organismului sa asimileze sau sa respinga mancarea.
Pentru a evita alergiile la alimente, vorbeste cu pediatrul si amana sa ii dai bebelusului mancaruri cu un potential alergenic mare, cum sunt ouale, graul, soia, lactatele (altele decat laptele matern sau praf), pestele si nucile sau alunele. Inainte, parintii erau sfatuiti sa evite cu totul aceste alimente. Totusi, studiile recente au aratat ca nu exista dovezi clare care sa ateste ca alergiile alimentare pot fi prevenite in acest mod. In orice caz, e bine sa ai la indemana un antihistaminic oral.
Pot sa ii dau bebelusului suc?
Sucul de fructe nu este necesar in alimentatia micutului si nu are aceeasi valoare nutritionala ca fructul in sine. De altfel, daca bebelusul bea prea mult suc, poate avea probleme cu diaree, tulburari de greutate si poate deveni reticent la alimentele solide, care ii aduc un aport mai consistent de nutrienti. In plus, ii poate afecta dantura, ducand la aparitia cariilor, daca sta toata ziua cu biberonul cu suc in gura. In cazul in care vrei totusi sa-i dai suc de fructe, asteapta ca puiul tau sa implineasca 6 luni si asigura-te ca sucul e pasteurizat, nu e prea concentrat si este facut 100% din fructe sau legume. Limiteaza cantitatea la 120-180 de mililitri pe zi (cam cat ar fi o portie de fructe) si ofera-i sucul in cescuta.
Ce nu trebuie sa-i dau sa manance bebelusului?
Nu ii da puiului tau lapte de vaca sau miere inainte de varsta de 1 an. Aceste alimente sunt interzise si ii pot dauna. Laptele de vaca nu ii poate satisface nevoile nutritionale si ii poate dezvolta o deficienta de fier, pentru ca nu este o sursa buna de acest mineral. In acelasi timp, mierea de albine poate contine spori, care ii pot provoca o boala grava, cunoscuta sub numele de botulism infantil. O alta masura de precautie pe care trebuie sa o iei in ce priveste hranirea bebelusului este sa ii dai intotdeauna alimente moi, bine pasate sau tocate taiate marunt, care sa poata fi inghitite usor.
In acest mod il vei feri de inecarea cu bucati prea mari de mancare.
Pe masura ce micutul tau face progrese si mananca tot mai multe alimente solide, trecand in etapa in care se hraneste singur cu manuta, nu ii da crenvusti, hod-dog, bucati mai mari de carne sau de branza, boabe de strugure, legume nefierte sau bucati de fructe, decat daca sunt taiate foarte marunt. De asemenea, evita alimentele tari, cum sunt semintele, nucile, popcornul sau bomboanele, pentru ca bebelusul sa nu se zgarie si sa nu se inece, si nu ii da unt de arahide sau marshmallows.
In cazul in care ai inceput trecerea la alimentatia solida inainte ca micutul sa implineasca 4 luni, evita sa ii dai piureuri pregatite de tine acasa din morcovi, spanac, sfecla, fasole verde, bostanel, pentru ca aceste legume, cumparate din piata, pot contine urme de nitriti din sol. De asemenea, daca stai la casa si faci alimentarea cu apa dintr-o sursa privata (o fantana sau un izvor de pe proprietatea ta), verifica mai intai calitatea apei ca sa vezi daca are nitrati si abia apoi, dupa ce o purifici, o poti da bebelusului. Nu in ultimul rand, tine cont ca citricele pot cauza iritatii de piele la unii bebelusi.
Te mai poate interesa si: Cum sa faci singura piureuri pentru bebelusi
Puiul meu nu vrea sa manance. Cum il conving?
Cand micutul tau incepe sa manance alimente solide, vremea mesei se va transforma pentru el intr-o adevarata aventura. Ca totul sa fie cat mai interesant si mai distractiv, iata cateva sfaturi care vor face ca experienta sa fie una placuta si pentru el, dar si pentru tine:
- – Invata-l sa manance stand pe scaun – La inceput, cat puiul tau este inca mic, il poti hrani intr-un scaun pentru sugari sau in timp ce-l tii pe genunchi. Insa, pe masura ce mai creste si poate sta singur in fundulet, fara sprijinul tau, il poti muta intr-un scaun inalt pentru bebelusi, cu o baza cat mai stabila. Inchide bine cataramele de siguranta si nu-i lasa pe fratiorii sa se urce sau sa se agate de scaunul lui.
- – Incurajeaza-l sa exploreze – Copiii invata cel mai bine atunci cand le stimulezi curiozitatea, asa incat cu siguranta puiul tau se va juca intre inghitituri cu mancarea lui. Nu iti fa griji ca face mizerie; nu e important sa nu-si murdareasca hainele de piure, ci sa se distreze si sa invete, asociind noua experienta din viata lui cu ceva pozitiv. De altfel, jocul cu manutele este o parta importanta in dezvoltarea bebelusului. Ca sa nu-ti dea de furca mancarea cazuta pe jos, intinde pe podea un prosop sau un covoras, pe care sa il poti curata dupa aceea.
- – Obisnuieste-l cu tacamurile – Cu cat ii dai pe masa mai multe ustensile, cu atat va avea la indemana mai multe „jucarii“ captivante, cu care sa invete sa manance. In timp ce-l hranesti cu lingurita, da-i o alta lingurita s-o tina in mana si, pe masura ce i se dezvolta dexteritatea, arata-i cum sa bage lingurita in mancarea pasata si sa manance singur.
- – Da-i lapte in cescuta – Daca ii oferi la masa o cescuta cu lapte (matern sau praf), obisnuindu-l sa bea din ea, il vei invata mai usor sa renunte la biberon. Pe la varsta de 9 luni, bebelusul tau va putea sa bea singur din canita.
- – Nu il obliga sa manance ce nu-i place – Nu insista daca vezi ca micutul refuza unele alimente si intoarce capul, tinand gurita inchisa. Incearca din nou data viitoare si ai rabdare. Expunerea repetata (dar cu calm!) la un aliment sau altul il va convinge sa-si diversifice hrana.
- – Nu il forta sa mance prea mult – Cand puiul tau se satura, el va intoarce capul de la lingurita, se va da pe spate si va refuza sa deschida gurita. Nu il forta sa mai ia o inghititura. Atat timp cat el se dezvolta conform graficului de crestere, inseamna ca nu e subnutrit si poti avea incredere il el cand iti arata ca a mancat de ajuns.
Cum stiu ca bebelusul s-a saturat?
Apetitul puiului tau va varia de la o hranire la alta, asa incat nu e cazul sa monitorizezi strict cantitatea pe care o mananca, pentru ca nu asta iti va indica daca s-a saturat sau nu. Daca micutul se apleaca pe spate in scaun, incepe sa se joace cu lingurita sau refuza sa deschida gurita pentru o noua inghititura, probabil ca a mancat suficient. Fii atenta insa, pentru ca uneori bebelusii tin gura inchisa fiindca nu au terminat inca de inghitit, asa ca asteapta sa vezi daca mai vrea sa manance sau nu.
Trebuie sa ii dau in continuare lapte?
Da, micutul tau are inca nevoie de lapte, matern sau lapte praf, pana la varsta de un anisor. Ambele variante ii furnizeaza vitamine importante, fier si proteine usor digerabile. Prin urmare, in primul an de viata, alimentele solide nu pot inlocui in totalitate nutrientii prezenti in lapte. De cat lapte va avea nevoie in continuare, asta depinde de varsta si de greutatea bebelusului, precum si de numarul caloriilor ingerate.
Majoritatea micutilor vor bea mai departe lapte de sase sau mai multe ori pe zi, chiar si dupa trecerea la alimentatia solida. Unele dintre aceste hraniri vor fi pe post de gustare, altele vor fi mese intregi sau vor avea rolul de alaptare pentru consolare. Misiunea ta va fi sa-i observi atent indiciile si sa-l alaptezi atunci cand da semne ca asta vrea. Pe masura ce puiul tau creste si mananca tot mai multe alimente solide, se va alapta mai putin. Vor fi zile cand nu va vrea decat sa suga la piept, fara sa manance altceva, dar si zile cand nu va fi interesat deloc de alaptat. Nu exista insa o delimitare cantitativa clara care sa-ti spuna de cat lapte are nevoie micutul in fiecare zi.
De cate ori pe zi ar trebuie sa manance alimente solide?
La inceput, bebelusul va manca hrana solida doar o data pe zi. Pe la varsta de 6-7 luni, norma va fi de doua mese zilnice, iar dupa ce va implini 8 luni ii poti da mancare solida de trei ori pe zi. La 8 luni, alimentatia bebelusului trebuie sa cuprinda o combinatie intre: lapte matern sau lapte praf fortificat cu fier, cereale fortificate cu fier, legume galbene, portocalii si verzi, fructe, cantitati mici de proteine (pui, linte, tofu, vita).
Am nevoie de ustensile speciale pentru masa bebelusului?
Este util sa investesti intr-un scaun inalt, pentru ca bebelusul sa poata sta la masa, si intr-un covoras din material sintetic pe care sa-l intinzi pe jos, ca sa nu faca prea multa murdarie. De asemenea, trebuie sa-i cumperi bebelusului linguri din plastic cu capatul moale, ca sa-i protejezi gingiile, farfurii si castronase din plastic, dar si macar o bavetica. Iti mai trebuie si o canita pentru bebelusi, din care sa-l obisnuiesti sa bea imediat ce treci la mancarea solida, ca sa il poti dezvata mai usor de biberon. Daca vrei sa-i prepari singura mancarea pasata, vei avea nevoie de un blender si de containere mici pentru depozitat piureurile la frigider.
Unde e bine sa-mi hranesc micutul?
Alege un spatiu confortabil si stabil, care sa fie la o inaltime convenabila pentru tine. La inceput, il poti hrani in mergator sau pe scaunul unei masinute, atat timp cat te asiguri ca sta drept, pentru a putea inghiti. Dupa ce invata sa stea singur in fundulet, poti muta bebelusul intr-un scaun inalt, asa incat sa poata sta la masa cu voi si sa poti manca si tu in timp ce-l hranesti pe el. De asemenea, asa va fi mai usor sa faci curatenie dupa masa.
Autor: Alexandra NEDELCU
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie