E foarte important sa te hranesti corect in perioada de alaptare, atat pentru tine, cat si pentru puiul tau. O dieta echilibrata si gustoasa, in care sa se regaseasca toate grupele de nutrienti, plus unul-doua alimente „de suflet”, care iti mentin buna dispozitie – asta e ce iti trebuie in lunile minunate in care iti alaptezi bebelusul. Totusi, unele dintre mancarurile tale preferate s-ar putea sa nu-i pice bine micutului si sa-i provoace disconfort, mai ales daca fac parte din categoria produselor alergenice. Arunca-ti un ochi pe lista de mai jos, ca sa vezi ce alimente sa eviti daca observi simptome suparatoare la micutul tau.
Asta nu inseamna ca trebuie sa le elimini din start pe toate, pentru ca altfel nu ar mai ramane mare lucru – ceva tot trebuie sa mananci! Ideea e urmatoarea: in momentul in care vezi ca puiul tau e mai agitat decat de obicei dupa alaptare, are colici si prezinta simptome de alergie alimentara (scuipa laptele, e congestionat, are gaze, varsaturi sau diaree, ii apare vreo iritatie pe piele), iar tu stii ca in ziua respectiva ai mancat ceva care se regaseste pe lista, renunta doua-trei saptamani la alimentul cu pricina, ca sa vezi daca i se imbunatateste starea. Daca da (deci asta i-a provocat disconfortul), evita sa mai mananci acel lucru cat continui cu alaptarea.
Care sunt alimentele-problema?
1. Citricele
Sucul citricelor, dar si anumite substante pe care ele le contin, pot sa irite tractul gastrointestinal inca nedezvoltat al bebelusului tau, facandu-l sa fie agitat, sa scuipe laptele sau chiar provocandu-i, in unele cazuri, iritatii de scutec. Daca esti nevoita sa mananci mai putine citrice de dragul puiului tau, e bine sa compensezi orientandu-te catre alte surse de vitamica C, ca de exemplu papaya, mango, zmeura, capsuni, kiwi, ardei gras, salata verde.
2. Broccoli
Brocolli, conopida si alte legume inrudite pe care le mananci sunt, de multe ori, responsabile pentru disconfortul bebelusului tau. Daca micutul are gaze si e mereu agitat dupa ce il alaptezi, ar fi indicat sa renunti la broccoli o vreme, macar pentru cateva zile, pana cand bebe scapa de flatulenta. Dupa asta il poti reintroduce treptat, in cantitati mici, ca sa vezi cum reactioneaza puiul tau. Sfat: broccoli gatit putin la aburi (in loc sa-l mananci crud) s-ar putea sa reduca gazele bebelusului.
Cand e momentul sa intrerupi alaptarea? Ce complicatii pot aparea
3. Ardeiul iute
Unele mamici il pot manca oricand fara probleme, dar exista situatii cand cea mai mica urma de picant dezlantuie plansete neincetate din partea celui mic. Daca iti plac mancarurile picante si nu vrei sa renunti la ele, incearca sa-ti condimentezi bucatele cu zeama de lamaie si ghimbir (ghimbirul s-ar putea chiar sa-i linisteasca burtica micutului).
4. Usturoiul
Cand mananci usturoi, laptele tau imprumuta din gustul lui (cam la doua ore dupa ce ai mancat) si asta s-ar putea sa nu-i convina celui mic. Daca observi ca face grimase si devine agitat cand vrei sa-i dai sanul, poate fi din cauza aromei de usturoi, pe care bebelusul o detecteaza rapid.
5. Alunele
Daca ai in familie cazuri de alergii alimentare, fii foarte atenta cu alunele, nucile si arahidele, pentru ca ii pot provoca probleme serioase bebelusului tau. Cel mai intelept ar fi sa le eviti cu totul. Nu totii sugarii alergici la alune prezinte si simptome de alergie, insa, cand ele totusi apar, de obicei incep cu o eruptie cutanata, urticarie, eczeme si – in cazuri mai grave – probleme respiratorii (wheezing).
Citeste continuarea: 1 2