Are bebelusul nevoie de muzica? Ce tip de muzica este benefica! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Are bebelusul nevoie de muzica? Ce tip de muzica este benefica!

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Are bebelusul nevoie de muzica? Ce tip de muzica este benefica!
Are bebelusul nevoie de muzica - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - newborn-6328833_1920

Copilul tau poate beneficia in vreun fel daca asculta muzica? Desigur! Gandeste-te la modul in care muzica te afecteaza pe tine – cum un ritm mai alert te binedispune si iti alunga gandurile negre, iar o melodie mai lenta te relaxeaza si te ajuta sa adormi. In functie de ceea ce ii pui sa asculte, micutul tau se va simti la fel ca tine.

Cantecele de leagan s-au dovedit extrem de folositoare pentru linistirea bebelusilor – intreaba orice parinte care a apelat la acest truc in clipa in care micutul se trezeste la ora 2.00 dimineata! Orice mamica iti va spune ca un cantec de leagan i-a linistit bebelusul si l-a facut sa adoarma la loc.

Sa ne jucam! Activitati saptamanale cu micutul

In primul an de viata al bebelusului, trebuie sa gasesti doua activitati in fiecare saptamana care sa determine dezvoltarea micutului tau. Uneori, muzica face parte din terapia micutilor nascuti prematur – s-a demonstrat ca ascultarea unor melodii poate duce la luarea in greutate. Un studiu recent efectuat a scos la iveala ca bebelusii de 34 de saptamani care au primit tetine muzicale au fost externati mai repede din maternitate, dat fiind faptul ca muzica este benefica pentru odihna si dezvoltarea lor.

De asemenea, muzica iti poate aduce si tie beneficii! Aceasta are puterea de a-ti ridica moralul, de a te calma cand esti nervoasa si de a te face sa dansezi. Totodata, muzica ajuta la apropierea dintre mama si copil. Imagineaza-ti bucuria pe care o vei impartasi cu micutul tau cand dansezi cu el pe ritmul unei melodii frumoase. Sau cat de calmant ar fi pentru tine si pentru bebelus sa-i fredonezi un cantec de leagan!

Te mai poate interesa: Cantece pentru copii. Versuri cantece pentru copiii de gradinita. Cele mai frumoase melodii

Muzica imi poate face copilul mai istet?

Specialistii nu au putut confirma acest lucru, deoarece nu au fost efectuate prea multe studii pe aceasta tema. Unii experti sustin ca stapanirea unui instrument muzical imbunatateste cunostintele de matematica ale copilului, dar studiul a fost axat pe categorii de varsta mai mari, nu pe bebelusi. Totusi, exista cercetari care arata ca studierea muzicii la o varsta frageda influenteaza dezvoltarea creierului. Astfel, un studiu in care subiectii au fost atat studenti, cat si copii in varsta de cinci ani a sugerat ca ascultarea unor melodii placute imbunatateste performantele la testele cognitive si promoveaza creativitatea.

Alte studii au aratat ca nou-nascutii pot deosebi limba materna de alte limbi, fiind atenti la tonalitate si la ritm. La numai doua luni, potrivit unei cercetari, bebelusii pot tine minte melodii scurte. Iar unii experti afirma ca fetusii de cel putin 35 de saptamani pot distinge diferite sunete si le pot tine minte.

Cel mai bun mod de a integra muzica in viata micutului

In loc de televizor, fa din combina sau dintr-un instrument muzical cel mai important obiect din casa. In acest mod, „vei planta o samanta a cunoasterii“ in creierul micutului tau. Pune-i muzica inainte de culcare! Asociaza anumite melodii cu finalul zilei, pentru a-ti invata bebelusul sa adoarma. Mentine sunetul si ritmul la un nivel scazut (acest truc este util si pentru ca bebelusul sa nu se sperie daca suna interfonul sau mobilul in apropierea lui), iar pentru o odihna mai buna in incapere ar trebui sa fie intuneric sau macar lumina sa fie diminuata.

Evita sa pui un CD si sa pleci din camera. Cand se vor termina melodiile, copilul s-ar putea trezi si va trebui sa revii si sa dai din nou drumul la muzica. In schimb, pune cateva cantece, apoi opreste combina audio inainte ca micutul sa adoarma. Bineinteles, iI poti canta chiar tu bebelusului. Nu te ingrijora in privinta vocii tale – copilul nu te va critica, ci va aprecia efortul si atentia pe care i-o dai. Alegerile tale nu trebuie sa se limiteze la cantece de leagan – ii poti canta diverse melodii si cand se joaca. Pune, de exemplu, cateva cuburi unul peste celalalt si canta-i „Podul de piatra“. Chiar si o joaca de-a „bau-bau“ se poate transforma intr-o situatie in care ii poti canta. Ca sa-i captezi atentia, iti poti folosi gestica si mimica.

De asemenea, il poti lasa pe micutul tau sa-si faca singur muzica. S-ar putea sa-i placa sa loveasca o toba, sa apese pe clapele unui pian sau sa dea intr-un xilofon, insa nu trebuie sa iei lucrurile prea in serios la aceasta varsta. Cei mai multi copii nu sunt pregatiti sa ia lectii pentru a canta la un instrument muzical pana la varsta de 5 – 7 ani.

Citeste si: Top melodii cu o vibratie inalta. Cum sa folosesti muzica pentru a-ti creste vibratia

Ce gen de muzica este potrivit pentru bebelusi?

Este indicat sa te ghidezi in functie de preferintele personale. Daca iti place muzica clasica si daca micutul da semne ca ii place si lui, pune-i astfel de melodii. De asemenea, poti pune cantece de spectacol preferate sau poti „condimenta“ cu ritmuri braziliene ori africane! Orice cantec placut este bun, numai ca melodiile mai lente functioneaza mai ales la ora culcarii, iar cele ritmate – la joaca. Totodata, ar trebui sa eviti melodiile rock, grunge sau rap. Un studiu a aratat ca bebelusii prefera muzica placuta, armonioasa, in locul sunetelor mai puternice. Cand vrei sa-i pui o melodie la joaca, poti alege ceva vesel si simplu.

Un tel rezonabil este sa cultivi dragostea pentru muzica a micutului tau, nu neaparat sa cresti un nou… Mozart! Ascultarea unor melodii ar trebui sa fie o activitate placuta si prin care il poti expune pe bebelus la noi sunete si ritmuri. Fii atenta la reactiile micutului tau! Pare ca ii place ce asculta? Devine mai vesel cand ii pui sa asculte o alta melodie? Observa-l si alege muzica in functiile de modul in care reactioneaza la diverse cantece!

Autor: Alexandra NEDELCU

Imagine de chanwit whanset de la Pixabay

Data articol: 18/07/2021