Intarcarea bebelusului reprezinta pasul in care copilul trece de la alaptarea la san catre alte surse de nutritie. Momentul in care se desfasoara aceasta tranzitie depinde de alegerea personala a mamei, care poate fi influentata de dorinta de intoarcere la locul de munca sau de starea de sanatate. Si intuitia mamicii joaca aici un rol important, pentru ca ii poate semnala care e momentul oportun pentru intarcare.
Primul lucru pe care trebuie sa-l stii despre intarcarea bebelusului este ca reprezinta un proces gradat, ce necesita rabdare si intelegere atat din partea ta, cat si din partea micutului tau.
Cand incepe intarcarea bebelusului
Medicii pediatri recomanda sa iti hranesti bebelusul cu lapte in primele sase luni din viata. Dupa aceea, este indicat sa-i dai micutului o combinatie de alimente solide si lapte, pana cel putin la varsta de un an. Unii experti sustin ca dupa primul an este indicat sa incepi procesul de intarcare, deoarece atunci copilul este mai adaptabil la schimbari. De exemplu, un copil de doi ani s-ar putea sa fie mai atasat de alaptarea la san si mai putin flexibil la schimbare.
Astfel, un copil de un an va manca mai multe alimente solide si, in acest mod, isi va pierde mai repede interesul pentru alaptare. Supra-alimentarea va fi, de asemenea, o problema mai putin importanta pentru mame in aceasta perioada, deoarece nevoia de alaptare va scadea, astfel incat si productia de lapte se va diminua.
Nu trebuie sa ajungi in situatia in care intarcarea devine o problema de genul „totul sau nimic“. Unele femei aleg sa-si intarce bebelusii in timpul zilei, iar noaptea sa-i alapteze la san, in functie de programul de lucru. Unii copii refuza alaptarea la san chiar mai devreme decat voiau mamele lor sa-i intarce, iar alti copii incearca sa refuze intarcarea in momentul in care aceasta le este impusa de catre mamici. De asemenea, intarcarea este mai usoara daca bebelusul a primit lapte si dintr-o alta sursa. Asa ca poti incerca sa-i dai uneori lapte cu biberonul. Acest fapt le va permite si altor membri ai familiei sa-l hraneasca pe micut, facand posibila si situatia in care tu il poti lasa in grija altcuiva.
Daca vei decide sa-l intarci pe micut inainte de implinirea varstei de un an, trebuie sa-i pui la dispozitie lapte cu un continut mare de fier. Este indicat sa discuti cu un medic pentru a vedea ce gen de lapte e bun pentru bebelusul tau. In cazul in care micutul se apropie de varsta de un anisor, ia in considerare hranirea micutului cu ajutorul unei cescute, in loc de biberon. Desi unii copii sunt multumiti sa suga la san si asteapta ca mamicile sa ia decizia intarcarii pentru ei, altii vor da de inteles ca sunt pregatiti pentru intarcare. Acestia s-ar putea sa exprime nervozitate sau indiferenta cand sunt hraniti sau s-ar putea ca ei sa manance in reprize mai scurte decat o faceau inainte. Unii micuti par foarte distrasi cand mananca si alaptarea poate dura o vesnicie din acest motiv.
Cum se face intarcarea bebelusului
Pentru ca tu si puiul tau sa aveti ragazul de a va adapta psihic si emotional la schimbare, intarcarea ar trebui sa fie un proces gradat, nicidecum unul brusc. O abordare potrivita poate fi sa renunti cate putin la alaptarea la san, sarind peste o hranire pe saptamana, pana cand copilul se va hrani cu biberonul sau cu cescuta. Daca vrei sa continui sa-i dai bebelusului lapte matern, foloseste o pompa pentru san si stocheaza laptele in biberon sau da-i-l cu cescuta. Ai putea incepe prin eliminarea alaptarii de la amiaza, deoarece aceasta este de obicei cea mai scurta. Aceasta solutie este convenabila in special pentru mamicile care lucreaza. Multe mamici renunta cel mai greu la alaptarea de dinainte de culcare, deoarece aceasta ramane o parte speciala a legaturii dintre mama si bebelusul ei.
O alta aboradare este sa-l lasi pe micutul tau sa decida cand a venit vremea intarcarii. Daca observi ca puiul tau mananca alimente solide de trei ori pe zi (plus unele gustari intre mese), inseamna ca se gandeste din ce in ce mai putin la alaptare. In aceasta situatie, vei vedea ca nu vei mai produce lapte din cauza faptului ca micutul nu mai are nevoie de el. Va fi necesar sa folosesti pompita speciala daca vrei ca organismul tau sa produca in continuare lapte. In cazul in care iti alaptezi copilul mai rar, asigura-te ca primeste in schimb lapte praf sau matern cu biberonul ori cu ceascuta. Consulta un medic si intreaba-l cat lapte ar trebui sa bea copilul zilnic.
Multe mamici stau in dubii in privinta intarcarii. Pe de o parte, intarcarea bebelusului le aduce libertate de miscare si flexibilitate, ca si realizarea ca micutul lor a ajuns la primul prag din viata lui. Pe de alta parte, hranirea reprezinta o activitate intima care creeaza o legatura stransa intre mamica si copilul ei, iar unele femei nu pot renunta prea usor la acest lucru. E bine sa te astepti la o arie larga de emotii si sa intelegi ca micutul tau s-ar putea sa treaca prin acelasi lucru. Dar retine ca vor aparea nenumarate alte modalitati prin care sa-ti hranesti copilul si sa ramaneti la fel de apropiati.
Te mai poate interesa: Cand e momentul sa intrerupi alaptarea? Ce complicatii pot aparea
Sfaturi pentru o tranzitie mai usoara
– Joaca-te cu bebelusul sau iesi cu el la plimbare in intervalul in care inainte il alaptai.
– Evita sa stai in locurile in care il alaptai sau sa porti hainele pe care le aveai cand il hraneai.
– Amana intarcarea daca micutul tau incearca sa se adapteze la o alta schimbare. Incercarea de a-l intarca in aceeasi perioada in care ii ies dintisorii sau cand merge la cresa s-ar putea sa nu fie o idee prea buna.
– Daca micutul tau e mai mic de un an, incearca sa-l hranesti cu biberonul sau cu ceascuta in perioadele in care il alaptai. Pentru un copil mai mare, solutia poate fi o gustare sanatoasa, dar si aceasta trebuie pusa intr-o cana.
– Incearca sa-ti schimbi rutina zilnica, in asa fel incat sa fii ocupata cu altceva in clipele in care inainte il alaptai.
– Cere ajutorul partenerului tau, pentru a-l face pe copil sa uite de alaptare in momentele obisnuite ale zilei.
– In cazul in care micutul tau preia un obicei precum suptul degetelor sau devine atasat de paturica lui, nu-l descuraja! In acest mod, copilul incearca sa se adapteze emotional la intarcare.
Cand ar trebui sa-ti faci griji?
Unii experti sunt de parere ca nu e nimic in neregula sa-ti alaptezi micutul chiar si in perioada gradinitei, atat timp cat si mama, si copilul nu au o problema cu acest lucru. Totusi, intarcarea poate fi dificila odata cu inaintarea in varsta a copiilor, deoarece acestia devin mai atasati de alaptarea la san.
De asemenea, este important sa retii ca micutii cu varsta de peste sase luni ar trebui sa primeasca si alimente solide, nu doar lapte. Dupa un an, laptele nu poate aduce toti nutrientii necesari cresterii copilului; alimentele solide trebuie, astfel, sa devina o partea integranta a dietei micutului. Pe masura ce incepi procesul de intarcare, adu-ti aminte ca micutul tau are nevoie de timp pentru a se adapta la bautul din cesti, asa ca fii cat mai rabdatoare si incurajeaza-ti cat mai mult bebelusul.
Autor: Alexandra NEDELCU
foto: pixabay.com
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?