„Este teribil sa alegi intre parintii tai,acest lucru are consecinte toata viata…” (pacient)
Divortul este o experienta traumatizanta, pentru adult dar si pentru copil. El intra la categoria evenimentelor de viata semnificative, intr-un limbaj psihoterapeutitc intra la capitoul macrotraume. Orice divort lasa urme adanci in viata emotionala a celor doi parteneri, in cazul in care vorbim si despre copil, aici situatia devine destul de traumatizanta. Copilul nu intelege adevaratul substrat al divortului parintilor,el considerand ca este direct vinovat pentru despartirea parintilor.
Orice divort isi are repercursiunile sale asupra sanatatii mintale si fizice.
Se considera divorturile „amiabile” ca fiind mult mai avantajoase,datorita faptului ca tensiunea este eliminata si administrata cu calm si rabdare.
Divortul sau despartirea este considerat un eveniment traumatizant de viata si o importanta cauza de stres. Un astfel de eveniment aduna in jurul sau, foarte multe resentimente, suferinta, furie, frustrare. Dificultatea de a accepta situatia, teama de schimbare, teama de necunoscut, teama de singuratate, nu imbunatatesc cu nimic situatia.
Tensiunile acumulate intre cei doi parteneri sunt greu resimtite de copil. Faptul ca ei, copiii nu inteleg ratiunile parintilor, asta ii face sa se simta vinovati, iar sentimentele de suferinta ii pot afecta pe o perioda lunga de timp. In perioada divortului copii sunt deosebit de vulnerabili. Au in fata o situatie noua, diferita si cu incarcatura emotionala negativa, generatoare de afecte negative. Situatia unui divort ii expune pe cei mici la tot felul de sentimente contradictorii,aici vorbim despre insecuritate, abandon, vinovatie – sentimentul de a fi raspunzatori pentru despartirea parintilor.
Te mai paote interesa si: Ce le spui copiilor despre divorţ. Ghid pe vârste
Pentru a-i ajuta sa depaseasca acesta situatie, cat mai usor, este esential sa ii mentinem in afara conflictelor, explicandu-le totdodata situatia, recurgand la termeni simpli.
Responsabilitatea parintelui este sa il asigure pe copil ca, indiferent de situatie, se va ocupa de el si il va iubi. Nevoia de securitate si de iubire sunt prioritatile cele mai importanete ale unui copil.
Este important sa se evite situatiile in care ar putea sa il plaseze in mijlocul unor conflicte de interese. Copiii nu trebuie sa aleaga intre un parinte sau altul. Parintele sa aiba un comportament echilibrat in fata copilului, sa nu isi vorbeasca partenerul de rau si sa nu transforme copilul intr-un mesager. Intr-o astfel de situatie, este important ca parintele sa ii ofere un cadru echilibrat si stabil.
Divortul este treaba parintilor si nu a copilului!
Este bine de stiut ca de fiecare data cand apar tensiuni intre voi si fostul partener sa aveti reflexul sa va ganditi la copil si la sentimentele lui.
Un aspect important al acestei situatii este acela ca rolul de parinte continua indiferent de relatia pe care o aveti cu fostul partener.
Este important ca ambii parinti sa se ocupe de educatia copilului.
-Fiecare parinte are dreptul de a se implica activ in cresterea copilui.
-Fiecare parinte reprezentand un model de masculinite si de feminitate pentru copilul sau.
Copilul are nevoie ce cei doi parinti pentru a se dezvolta armonios. Mentinand contactul cu el si participand activ la educatia lui, il vei ajuta sa nu se simta abandonat.
Este important ca cei doi parinti sa gaseasca drumul catre dialog, sa nu implice in viata de cuplu copilul. Sa imparta echilibrat responsbilitatilile, sa se implice activ in educatia copilului, sa nu uite de nevoile si de prioritatile copilului sau.
In cazul in care tensiunile nu sunt depasite, pot apela la un mediator. Rolul mediatorului este acela de a favoriza comunicarea.
Psiholog clinician, clinica integrativa Qi Anca Boalca
foto:Depsitphotos.com
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!