Cafeaua, lichidul minune pe care unii il critica, in timp ce altii il adora. Cafeaua face rau inimii, da ulcer si te agita, spun unii cercetatori. Cafeaua are antioxidanti, protejeaza impotriva maladiei Parkinson, tine depresia departe la femei si cancerul de prostata la barbati si protejeaza atat barbatii, cat si femeile de atacurile de cord, vin contraargumentele din partea altor cercetatori.
Ca de obicei, raspunsul e la mijloc.
Excesul dauneaza grav sanatatii, indiferent despre ce exagerare este vorba. La fel se intampla si in cazul cafelei. Daca bei cafea in exces poti avea, intr-adevar, probleme de sanatate.
Cine obisnuieste sa bea doua-trei si chiar mai multe cesti de cafea pe zi, nu se mai poate bucura de beneficiile licorii. Insa, ca orice in viata, lucrurile sunt mai complicate decat par la prima vedere. Cafeina, dar si celelalte substante din cafea au atat parti bune cat proaste, iar efectul general depinde de cum se anihileaza unul pe celalalt.
Ce inseamna prea multa cafea
Cantitatea de cafeina din cafea variaza in functie de boabe, de cum au fost prajite dar si de alti factori, insa media este de 100 mg la o cantitate de 225 g de cafea. O ceasca de ceai contine doar jumatate de cafeina. Inclusiv cafeaua decofeinizata contine putina cafeina, 2-4 mg la o ceasca. Doza letala de cafeina este de 10 g, echivalentul a 100 de cesti.
Printre efectele negative ale consumului excesiv de cafea, pe termen scurt, cercetatorii au inclus: cresterea tensiunii arteriale, ingustarea arterelor, cresterea nivelului homocisteinei si posibil a colesterolului. Excesul de homocisteina a fost asociat cu ateroscleroza prin lezarea endoteliului vascular, abilitarea depunerii lipoproteinelor cu densitate joasa (LDL) si a multiplicarea fibrelor musculare netede vasculare.
Mai multe ponturi aici.
Activul Marte e în Leu din 4 noiembrie 2024. Mesaje speciale de la Univers pentru 4 zodii
Te-ai nascut cu noroc? Priveste-ti palma si afla raspunsul! Simbolurile norocoase sunt descrise aici