Statisticile despre droguri sunt din ce in ce mai ingrijoratoare. Potrivit ultimelor date, consumul de droguri a crescut simtitor in Romania. Daca s-ar lua in considerare si medicamentele de tip tranchilizante, sedative si antidepresive luate fara prescriptie medicala, consumul s-ar ridica. Mai mult, varsta la care se incepe consumul de droguri a scazut dramatic: 11% dintre consumatori au sub 14 ani, peste 42% incep sa-si administreze stupefiante de la 15-19 ani, iar 27% debuteaza intr-ale drogurilor intre 20 si 24 de ani.
In aceasta realitate se nasc si cresc copiii nostri. Avem, deci, o responsabilitate uriasa pe umeri. Ce trebuie sa-i inveti pe copii despre droguri, cum sa-i tii departe de droguri?
Iata cateva sfaturi oferite de specialisti care te vor ajuta sa intelegi si sa-ti ajuti copiii sa nu fie “furati” de mirajul drogurilor.
Reguli generale despre droguri
Ca in orice aspect al vietii, parintii trebuie sa fie un exemplu pozitiv pentru copii. Un copil care vede in casa un comportament echilibrat, un stil de viata sanatos, un copil care are parte de intelegere si respect din partea parintilor, un copil care vede iubire si respect intre parinti este mai putin probabil sa apeleze la droguri.
Copiii trebuie sa cunoasca de mici realitatea drogurilor. Sa le ascunzi aceasta realitate se poate transforma mai tarziu intr-o curiozitate greu de oprit si stapanit. Explica-le copiilor ce inseamna drogurile, ce consecinte suporta consumatorii de droguri, ce se intampla din punct de vedere fizic si psihologic cu consumatorii de droguri, astfel incat ei sa-si creeze o imagine despre fenomen.
Citeste si: Despre droguri: Ce trebuie sa stie un parinte de adolescent despre lumea drogurilor
Cum sa vorbesti cu prescolarii despre droguri
Desi pare prematur sa le vorbesti copiilor prescolari despre droguri, nu este chiar asa. Obiceiurile si deprinderile sanatoase se formeaza inca de pe acum. La aceasta varsta sunt dornici sa invete si sa memoreze reguli, reguli care mai tarziu vor fi hotaratoare in luarea deciziilor. La aceasta varsta copiii trebuie si vor sa stie parerea parintilor cu privire la “ce e bine” si “ce e rau”. Prescolarii stiu deja ca nu e bine sa fumezi sau sa consumi alcool. De ce n-ar fi invatati ca nici drogurile nu sunt bune?
Sfaturi:
– spune-le copiilor cat de importanta este pentru sanatatea si dezvoltarea lor alimentatia sanatoasa. Explica-le ce beneficii aduc fructele si legumele pentru puterea lor.
– joaca-te cu copiii cat mai mult, in acest fel vei afla ce-i place, ce nu-i place, ce-l sperie, ce-l bucura. In plus, va crea o legatura puternica intre tine si copilul tau, va sti ca-ti pasa si se va obisnui sa vorbeasca cu tine.
– invata-i importanta regulilor, a fair-play-ului, valorile prieteniei, invata-l sa spuna tot timpul adevarul.
– incurajeaza-i sa puna intrebari ori de cate ori nu intelege ceva sau vrea sa afle ceva.
– cand se enerveaza la un joc (fie ca pierde, fie ca nu reuseste) invata-i sa se calmeze, sa analizeze situatia si sa gaseasca o noua modalitate de rezolvare. Invata-i sa transforme un esec intr-un succes ulterior.
– incurajeaza-i sa ia decizii, sa-si aleaga singuri hainele, chiar daca nu se “asorteaza”.
– explica-le care sunt substantele periculoase din casa si de ce nu are voie sa umble cu ele (de la produsele de curatat, la medicamente). Spuneti-le ce rol are fiecare substanta si fiecare medicament. Explicati-le de ce medicamentele se iau NUMAI in urma unui consult medical si la sfatul medicului.
Cum vorbesti despre droguri cu copiii din clasele primare
La aceste varste, copiii au interes crescut sa vada si sa inteleaga ce se intampla si dincolo de realitatea caminului, de lumea exterioara. Cel mai probabil copiii din clasele I-IV au trecut deja prin experienta unui deces in familie, asa ca ar trebui sa stie ce inseamna moarte. Si este o buna idee ca acum sa le fie introdusa notiunea “droguri egal moarte”. Invata-i pe copii sa aiba grija de corpul lor si sa evite orice lucru care-i poate face rau
La aceasta varsta copiii ar trebui sa stie deja ca:
– medicamentele se iau numai daca sunt prescrise de medic si trebuie sa fie un adult prezent pentru a le lua.
– medicamentele pentru copii si medicamentele pentru adulti sunt diferite.
– adultii pot bea o cantitate mica de alcool, insa pentru copii efectele pot fi devastatoare (atat fizic, cat si psihic)
Intrebari pe care ti le pot pune copiii:
– De ce oamenii isi baga substante in corp?
Raspunsuri posibile: Pentru ca nu stiu ca le poate afecta sanatatea.Pentru ca nu au grija de corpul lor. Pentru ca vor sa-si dea seama ce efect au, din curiozitate, dar apoi nu se mai pot lasa de ele.
– De ce copiii nu au voie sa bea?
Raspunsuri posibile: Pentru ca o cantitate cat de mica de alcool inseamna mult pentru corpul lor mic. Pentru ca se pot imbolnavi grav.
Nu rata nici: 10 semne ca ai un copil cu prieteni care consuma droguri
Cum vorbesti despre droguri cu copiii de gimnaziu si liceu
In aceasta perioada curiozitatile sporesc. Copiii incep sa-i gaseasca identitatea si anturajul are un rol deosebit. Ei vad la colegii mai mari ca fumeaza, beau sau chiar consuma droguri si tentatia poate fi extrem de mare, ca sa fie si ei „cool”.
Sfaturi:
– asigura-te ca stiu foarte bine de ce nu este bine sa consumi alcool, tutun si droguri.
– vorbeste deschis cu copiii, incearca sa afli cine sunt prietenii lui, ce preocupari au.
– petrece timp cu ei, dar in acelasi timp, ofera-le libertate.
– tine legatura cu profesorii si cu parintii prietenilor.
– daca observi vreo slabiciune din partea copiilor sau o inclinatie catre oricare dintre consumul de droguri, tigari sau alcool, adu-le aminte despre pericolul acestor substante.
– incurajeaza-ti copiii sa se inscrie la cursuri de muzica, de pictura, de teatru, sa practice un sport care sa le tina timpul ocupat si sa fie intr-un mediu ferit de substantele periculoase.
– implica-i in activitati-le casnice.
– interzice-i sa aduca in casa prieteni care fumeaza, beau sau consuma droguri. Vorbeste despre asta si cu parintii prietenilor copiilor tai si stabiliti sa va anuntati intre voi daca vreun copil incalca aceasta regula.
– daca ii lasi la o petrecere, vorbeste cu parintii celui care organizeaza petrecerea. Asigura-te ca acolo nu se va bea, fuma sau consuma droguri. Poti oricand sa faci o vizita pentru a fi sigur ca petrecerea respectiva este supervizata de un adult.
– invata-ti copiii sa plece imediat dintr-un loc in care vede ca se fumeaza, bea sau consuma droguri.
– stabileste o ora limita de intrat in casa seara.
– incurajeaza dialogul deschis cu copiii tai despre experientele avute. Le poti spune spune “Te iubesc, am incredere in tine, dar nu am incredere in lumea din jurul tau, asa ca am nevoie sa stiu ce se petrece pentru a putea fi un parinte bun pentru tine si ca sa te ajut cand vei avea nevoie de mine”.
foto: Depositphotos.com
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!