Imediat ce devin parinti, oamenii acorda o atentie deosebita capitolului “educatie copii”. Niciodata nu e prea devreme sa incepi educatia copiilor, specialistii spunand cu cat mai devreme cu atat mai bine. Iar lucrurile se complica, spun parintii, cand au un copil mai incapatanat. Iata cateva sfaturi care va vor fi de folos in educatia copiilor.
Comportamentul parintilor este important in educatia copiilor
Desi nu sunt multi care sa recunoasca aceste lucruri, comportamentul copilului are in mare parte legatura cu modul in care parintii lui reactioneaza. Asa ca, inainte de a te plange de cat de incapatanat este copilul tau, urmareste ce faci tu. Ai laudat vreodata o fapta buna a copilului tau? Sau primul impuls este sa-i certi fapta rea?
Daca raspunsul este pozitiv la a doua intrebare, atunci afla ca gresesti. Iata explicatia. In momentul in care un copil face ceva bun si nu primeste nici un raspuns din partea parintelui, iar data viitoare observa ca la o fapta rea a primit feed-back, se va “incapatana” sa faca numai nazbatii.
De ce?
Pentru ca doar asa primeste atentie. Pentru el cearta nu e cearta, in mintea lui se formeaza imaginea unui parinte care il baga in seama.
Asadar, primul pas pe care un un parinte trebuie sa-l faca este sa-si urmareasca copiii si sa le laude fiecare lucru pozitiv pe care il fac, sa-i incurajeze si sa-i sprijine. Cu cat se vor concentra mai mult pe faptele bune, cu atat mai mult vor primi rezultate bune din partea copiilor.
Tactici:
– Lauda fapta buna, nu comenta ca a facut-o intr-un timp mai lung decat ar fi necesitat
– Daca ii dai celui mic o sarcina de facut, ai grija sa fie precisa si inteleasa.
– Apreciaza efortul copilului de a duce la indeplinire sarcina, chiar daca nu a reusit sa o faca
– Schimba recompensele, astfel incat sa-l iei de fiecare data prin surprindere altfel va sti ca primeste “inca 5 minute in plus la desene”, de exemplu, si nu va mai fi motivat sa faca fapte bune. Recompensele trebuie adaptate varstei copilului.
Citeste si: Afla de ce este minunat sa ai un copil incapatanat
Regulile sunt clare si precise, dar nu uitati de negociere in educatia copiilor
Daca vrei ca cel mic sa fie ascultator si sa indeplineasca sarcinile trasate (cum ar fi sa-si faca ordine in camera), el trebuie sa stie ce consecinte suporta daca nu termina ce are de facut, dupa cum si ce recompensa va primi. Regulile sunt clare si precise, dar asta nu exclude “negocierea”. Nu trebuie insa sa ajungeti la parlamentari fara sfarsit. Regula de aur este trei optiuni, nu mai multe: ori, ori, ori. Nu se negociaza programul de somn, orele de masa, mersul la scoala, regulile de igiena sau alte reguli importante ale familiei.
Cand vezi ca cel mic da semne de incapatanare, NU te enerva. Copilul va intra intr-o stare defensiva si nu vei obtine nimic bun. Cand ii trasezi o sarcina trebuie sa fii tot timpul la nivelul lui, ochi in ochi, astfel incat sa nu-i dai impresia ca ai avantajul marimii asupra lui (acest lucru il va aduce din nou in defensiva). Vorbeste calm, dar hotarat, multumeste, si da-i un termen limita. Niciodata nu se traseaza o regula sub forma “Nu iesi din camera ta pana nu faci curat”.
De altfel este de evitat folosirea propozitiilor negative (Mergi mai incet, in loc de NU alerga, Vorbeste mai incet – NU tipa etc.).
Cel mai bine este sa-i spui “Te rog sa faci curatenie in camera ta. Ai la dispozitie X minute. Ma voi intoarce peste Y minute sa vad ce ai facut. Daca nu esti gata in X minute atunci vei avea de suportat consecinta A, B sau C.
De multe ori parintii trec peste consecinte si se ajunge la bataie. O abordare total gresita din mai multe puncte de vedere. In primul rand, ii faci rau propriului copil (chiar daca se spune ca o palma n-a omorat pe nimeni, unde da mama/tata creste sau bataia e rupta din rai). In al doilea rand copilul nu intelege nimic, ba mai mult considera ca si-a ispasit pedeapsa si poate continua sa faca orice altceva decat i-ai spus tu. In al treilea rand, foarte rar se schimba comportamentul unui copil dupa ce a luat bataie.
Nu rata nici: 10 semne ca ai un copil cu VOINTA PUTERNICA. Adevaruri pe care parintii trebuie sa le cunoasca!
Tactici:
– Daca ai promis ceva tine-te de cuvant.
– Nu accepta daca copilul impinge dead-line-ul stabilit. Arata-te nemultumit daca-l vezi ca isi lasa treburile pe ultima suta de metri. Chiar daca si-a dus sarcina la bun sfarsit, se va obisnui sa faca asa tot timpul.
– Nu face copilul sa se simta vinovat, dupa cum nu te simti vinovat daca alegerea lui a fost sa nu faca ce i s-a cerut, iar acum suporta consecintele.
– Fii sigur ca cel mic a inteles sarcinile trasate. La copiii prescolari foloseste mai putine cuvinte si mai multe gesturi.
Imagine de Blanka Šejdová de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?