Viata de cuplu cunoaste atat prin perioade infloritoare cat si perioade de restriste. Si pentru ca viata in cuplu sa nu aiba un final nefericit, este important modul in care partenerii reactioneaza atat la bine, cat si la rau, atat la succes, cat si la un esec. De asemenea, viata de cuplu poate fi influentata si de modul in care partenerii se plang sau critica comportmanetul celuilalt. Iata 3 sfaturi foarte usor de urmat, care pot face diferenta dintre o viata de cuplu fericita si una plina de suferinta.
Sarbatoriti momentele fericite si veti avea o viata de cuplu extraordinara
Modul in care cuplurile reactioneaza in momentul in care primesc vesti bune este la fel de important ca si atunci cand au de-a face cu problemele, conflictele si nefericirea, au concluzionat oamenii de stiinta. Tu cum te comporti atunci cand sotia/sotul vine acasa fericit/a ca a obtinut rezultatul dorit? Doar ii zambesti si atat? Sau pui sampania la rece, iesiti in oras sau ii sari in brate de bucurie?
O discutie sincera despre sex poate salva viata de cuplu
Intr-un studiu realizat de Universitatea din Hawaii, cercetatorii i-au intrebat pe participanti cum si-au dori ca partenerii lor sa se comporte in dormitor. Atat femeile, cat si barbatii au declarat ca ar vrea ca acestia sa fie mai directi. In acelasi timp, insa, au recunoscut ca sunt prea sfiosi pentru a descrie propriile nevoi si dorinte. Solutia este simpla: pe o bucata de hartie scrie 5 lucruri pe care ai dori sa le faca sau sa le spuna sotul/sotia in timpul partidelor de sex. Incearca sa nu te focusezi pe anumite miscari sau pozitii, scopul acestei actiuni este sa primesti o mai multa placere. Apoi compara raspunsurile cu ale partenerului.
Nu rata nici: Cum sa ai o casnicie fericita! Aplica aceste tactici demonstrate stiintific
Transforma criticile in “plangeri” si vei avea o viata de cuplu fericita
Studiile care au avut ca subiect casnicia au demonstrat faptul ca unul dintre lucrurile care fac diferenta dintre o disputa mica si un scandal imens este daca aceasta incepe cu o plangere sau o critica. Spre exemplu: “Mi-as dori sa facem sex mai des” (plangere) versus “Nu vrei deloc sa facem sex. Ce se intampla cu tine?” (critica) – diferenta dintre cele doua poate fi foarte subtila, insa cheia este sa te concentrezi asupra efectului care te-a suparat si nu sa te lansezi intr-un atac asupra partenerului de viata.
Imagine de Veton Ethemi de la Pixabay