Ce e de facut cand copilul este cuminte acasa, dar obraznic la scoala?
Aceasta problema este adusa in discutie de multi parinti. Tocmai de aceea am selectat si situatia cu care se confrunta Mihaela, o cititoare a site-ului nostru. Iata intrebarea pe care cititoarea noastra a adresat-o, precum si raspunsul psihologului Iuliana Margarit, psiholog cu drept de libera practica si membru al Colegiului psihologilor din Romania.
Intrebare Mihaela:
Am un baietel de 7 ani si din toamna asta merge la scoala. Acasa este un copil cuminte si ascultator, are un comportament impecabil. De cand a inceput scoala, doamna invatatoare mereu imi spune ca baietelul meu este indisciplinat, ca vorbeste in timpul orelor, ca alearga pe hol in pauza impreuna cu ceilalti elevi, lucruri pe care si colegii lui le fac. Cand am intrebat copilul ce face la scoala mi-a spus ca el isi vede de treaba lui si nu deranjeaza pe nimeni.
Mi-a recomandat sa merg cu el la un psiholog ca nu este un copil normal (zice ea). Am mers la medicul pediatru al copilului si i-am povestit ce-mi zice doamna invatatoare despre copil, iar medicul nu mi-a dat nici o trimitere la psiholog, ca nu este cazul. Spunandu-i doamnei invatatoare ce mi-a spus medicul, aceasta a tot insistat sa merg cu el la un specialist, mi-a dat un numar de telefon sa-i fac o programare.
Am mers cu el unde ne-a trimis invatatoarea si, dupa o ora si jumatate in care mi-a pus si mie, si copilului cateva intrebari, raspunsul specialistului a fost ca nu am de ce sa-mi fac griji, ca este un copil normal care merge pentru prima data la scoala dar totusi sa mai fac cateva sedinte ca nu se stie… Iar pentru acea ora si jumatate am platit 150 lei. Intrebarea mea este: ce trebuie sa fac in continuare si daca ar fi sa mut copilul din acea clasa ar fi o rezolvare. Va multumesc.
Ce faci cand copilul iti raspunde obraznic? Ignori sau nu?
Raspuns Iuliana Margarit
In problema ta avem doua posibilitati:
a) pe de-o parte, este posibil ca cel mic sa aiba o personalitate acasa si alta la scoala, iar modificarea brutala de comportament sa vina din felul in care se simte el sigur sau nu in fiecare mediu in parte. Deci, copilul sa aiba o problema, nu de psiholog ci pur si simplu de educatie, caz in care parintii trebuie sa sesizeze aceasta discrepanta pe care copilul o manifesta intre mediul casa-scoala si sa tina cont de faptul ca psihologul a spus ca nu sunt probleme majore si sa actioneze ei asa cum va prezint mai jos.
b) pe de alta parte, invatatoarea trebuie sa se foloseasca de metode psihopedagogice, sa invete copilul sa ii placa la scoala, sa il atraga intr-un fel in care numai dascalii stiu. Se pot folosi si tehnici pozitive de manipulare a copilului in avantajul acestuia din urma. Unii dascali exagereaza si amplifica anumite comportamente pe care din comoditate refuza sa le corecteze.
E posibil si ca acest copil sa nu aiba nici o problema majora decat sa fie foarte activ si mai greu de stapanit de catre invatatoarea lui. Dar rolul dascalilor nu este numai acela de a preda.
Te sfatuiesc sa urmaresti cu atentie si tact si rabdare personalitatea copilului tau in perioada de timp care urmeaza, fara modificari majore care sa il destabilizeze si mai rau, fara mutare la alt invatator, fara mers la psiholog, ci doar sa ii asigurati un mediu de liniste si calm in care el sa se acomodeze cu modificarile din viata lui si cu oamenii noi din viata lui. Iar voi ca parinti sa tineti aproape de invatatoare ca sa urmariti exact cum evolueaza copilul.
5 obrăznicii ale copilului pe care le face din cauza ta
Iata ce trebuie sa mai faci (raspuns la punctul a):
Adesea am auzit diferite persoane minunandu-se si intrebandu-se ce invata copiii la scoala de sunt asa de indisciplinati, needucati si au un comportament care deranjeaza dar si frapeaza prin agresivitate si limbaj.
Educatia incepe de acasa, din familie, din primele zile de viata ale copilului si copilul nu este altceva decat oglinda, copia fidela a parintilor, primii lui educatori. De asta se si pomeneste uneori, de cei „sapte ani de acasa”.
De multe ori, din prea multa iubire ori din nestiinta, din lipsa de informare sunt si parinti care gresesc ori care nu stiu ce sa faca ori cum sa procedeze in anumite situatii. Trebuie insa tinut cont de faptul ca autoritarismul parintilor poate anihila actiunile spontane ale copilului asa cum rasfatul exagerat sufoca personalitatea viitoare a copilului.
Primul pas in corectarea problemei este sa recunosti ca propriile tale metode parentale, probabil, ii permit copilului sa devina indisciplinat si, prin modificarea lor, iti poti ajuta copilul sa se poarte corespunzator.
1. Seteaza limite clare si tine-te de ele.
Copilul tau trebuie sa stie exact ce comportament este asteptat din partea lui. Expertii spun ca copiii isi doresc de fapt, limite stabilite cu fermitate; cei mai multi copii vor respecta regulile.
2. Fa cat mai putine amenintari, iar daca le faci tine-te de cuvant.
Este usor sa avertizezi un copil ca va merge la culcare fara sa manance, daca acesta nu curata in camera lui, dar daca ii dai sa manance, ii arati ca nu faci exact ce zici. Daca nu esti gata sa si indeplinesti o amenintare, nu o rosti.
3. Petrece timp cu copilul tau.
Nu trebuie sa iti planifici activitati pentru fiecare minut al zilei, doar tinandu-ti copilul langa tine in timp ce iti faci treaba sau ii permiti sa isi faca temele la masa din bucatarie in timp ce gatesti creeaza un sentiment de comuniune si poate reduce comportamentul indisciplinat care decurge din nesiguranta.
4. Stabileste pedepse rezonabile in urma carora o sa obtii rezultate.
Toti copiii sunt diferiti si un copil poate raspunde rapid in cazul in care pedeapsa este mare, in timp ce altuia ar trebui sa-i fie redusa si alocatia. Evitati folosirea treburilor menajere ca o pedeapsa. Copiii ar trebui sa faca treburile fara plata, doar pentru ca fac parte din familie.
5. Recompenseaza-ti copilul daca se poarta frumos.
Consolidarea pozitiva poarta un mesaj puternic pentru copilul tau. Copiii care primesc laude pentru faptele bune incerca din greu sa se comporte frumos in continuare.
6. Planifica timpul copilului tau pentru a contribui la dezvoltarea responsabilitatii lui.
Copiii care se poarta urat mai mereu inseamna ca au prea mult timp liber la dispozitie. Pana cand copilul tau se poate comporta in mod corespunzator singur, redu-i timpul liber si umple-l cu activitati sportive, treburi sau invatat.
foto: Depositphotos.com