Lumea copiilor: 5 lucruri pe care ar trebui sa le invatam de la cei mici - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Lumea copiilor: 5 lucruri pe care ar trebui sa le invatam de la cei mici

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Inspirational, motivational, emotional » Lumea copiilor: 5 lucruri pe care ar trebui sa le invatam de la cei mici

Lumea copiilor este, intr-adevar, una minunata. In lumea copiilor nu exista gri sau negru. Sunt doar culori frumoase, vesele, pentru ca lumea lor e plina de povesti, de zane si spiridusi, de oameni buni si ganduri bune. Un copil se bucura la fel, indiferent daca primeste o jucarie ieftina sau una foarte scumpa. Unui copil nu-i pasa ca are parul ciufulit sau pantalonii murdari ca a cazut la tobogan. Mai mult, in lumea copiilor, totul este posibil pentru ca visele nu se opresc niciodata.

Iata 5 lucruri importante pe care ar trebui sa le invatam de la cei mici.

 

 

In lumea copiilor, iubirea rezolva totul

Daca te uiti in ochii unui copil vei vedea ca iubirea este solutia tuturor problemelor. Au cazut si s-au lovit vin la mami sau la tati sa-i ia in brate ca sa le treaca. Cand sunt obositi, au nevoie de iubirea parintilor pentru a putea adormi in liniste. Cand sunt bolnavi se simt cel mai bine in bratele parintilor. Cand sunt fericiti vin si te imbratiseaza ca sa-ti transmita iubirea lor. Oare de ce uitam asta cand crestem? Iubirea este intr-adevar solutia tuturor problemelor. Daca ai liniste si armonie, iubire si intelegere, restul se rezolva usor.

 

 

Orice e posibil, in lumea copiilor

De ce, in lumea adultilor, frunzele trebuie sa fie intotdeauna verzi, soarele intotdeauna galben-portocaliu, de ce masinile trebuie sa aiba patru roti si iepurii patru picioare? De ce trebuie sa luam totul in serios? De ce nu ne mai dam voie sa visam cand crestem? De ce nu mai putem avea fantezii? In lumea copiilor, orice este posibil pentru ca ei nu isi ingradesc gandirea. Lor nu le pasa ce or sa zica cei din jur despre ei daca au desenat un iepure miriapod.

 

 

In lumea copiilor, experienta e mai importanta decat obiectele

Sa-i cumperi unui copil un atlas zoologic ca sa-l inveti despre lumea animalelor poate fi un lucru bun daca stai langa el sa-i explici, si un lucru rau, daca-l lasi cu atlasul in brate si te duci sa-ti faci treburile in timp ce el „invata” despre animale. Peste zece ani, copilul nu-si va aduce aminte de nici una dintre cele doua situatii. Insa daca-l duci la gradina zoologica sa-i arati animalele pe viu, va tine minte toata viata. Iar acest lucru trebuie sa-l invetam si noi,  parintii: nu obiectele pe care le acumulezi in viata sunt esenta, ci experientele pe care le traiesti si de care sa-ti amintesti cu drag toata viata.

 

 

Viata e frumoasa, in lumea copiilor

De cate ori n-ati fost tristi pentru ca e noroi afara dupa ce a plouat. De cate ori n-ati fost tristi ca e prea cald sau prea frig? Sau ca n-aveti bani? Sunt oare chiar atat de importante aceste lucruri. In lumea copiilor nu conteaza cat de frig e afara, cat de noroi sau ce putini bani au mami si cu tati. Ei sunt veseli pentru ca stiu sa se bucure de orice. Pentru ca ei vad intotdeauna partea frumoasa a lucrurilor. Cand oare am invatat noi, parintii, sa vedem partea goala a paharului?

 

 

In lumea copiilor, nu conteaza daca esti caraghios

Doamnelor, cum va simtiti cand vi se duce firul la ciorapi? Domnilor, cum va simtiti cand ati varsat cafea pe camasa proaspat apretata? Brusc, universul se darama pentru ca nu veti mai avea aceasta alura profesionista. Vi se va stirbi din prestigiu. Cand crestem, noi, parintii, punem prea mare accent pe ce parere au ceilalti despre noi. E foarte important ce zice vecinul, ce crede colegul etc. Sa nu cumva sa creada despre noi ca suntem adulti iresponsabili. In lumea copiilor nu conteaza daca esti caraghios. Daca vor sa danseze pe strada, danseaza. Daca vor sa cante, canta. Nu pun pret pe ce spun cei din jur. Poate ca ar trebui sa invatam si noi aceasta lectie.

 

Data articol: 31/12/2012