In fiecare an, la 1 octombrie, se aprind lumini roz cu care se imbraca cel emai reprezentative claridiri sau monumente din intreaga lume. Din 2001, Fundatia renasterea a inclus si Romania pe lista celor care organizeaza acest tip de eveniment. De asemenea, in 2014, in urma demersurilor facute de Fundatia Renasterea, Senatul Romaniei a declarat ziua de 1 octombrie – Ziua nationala de lupta impotriva cancerului la san.
In mod surprinzator, fapte importante referitoare la aceasta boala necrutatoare nu sunt publicate sau nu se pune destul accentul pe ele. Si totusi sunt lucruri de care poate inca nu ai auzit, dar iti pot fi foarte de ajutor.
Iata 4 aspecte importante despre cancerul la san care ar trebui sa fie stiute de femeile de orice varsta.
Sanii mai densi, mai glandulari se confrunta cu un risc marit de cancer
Nu este cazul sa intri in panica, dar daca stii ca acesta este cazul tau, trebuie sa ai grija si sa monitorizezi aceasta posibilitate. Sanii devin mai putini glandulari pe masura ce inaintam in varsta, dar un procent semnificativ din femeile ce au trecut de menopauza inca au sani densi. Asa ca este imperativ sa discuti cu doctorul tau despre acest aspect. El te poate ajuta recomandandu-ti analize specifice, mamografie sau daca e mai bine pentru tine, o ecografie.
Terapia hormonala nu te apara de cancerul la san, ba dimpotriva
Un studiu de specialitate a scos la iveala faptul ca femeile sub tratament hormonal combinat (estrogen si progesteron deopotriva), si ne referim aici la anumite medicamente ajutatoare pentru menopauza si la majoritatea pastilelor anticonceptionale , au sanse duble de a ajunge sa sufere de cancer la san decat cele care au primit ca tratament pastile placebo.
Te mai poate interesa si: Afla care sunt riscurile de cancer de san pe varste
Ereditatea, importanta in declansarea cancerului la san?
Alt studiu arata ca femeile ce au avut in familie mai multe cazuri de cancer la san si incep sa ia pastile contraceptive, au sanse de 11 ori mai mari de a dezvolta cancer mamar.
Si totusi, istoricul familiei s-ar putea sa nu conteze. Desi ne ingrijoram de obicei daca stim ca am avut un caz in familie, se pare ca majoritatea cazurilor diagnosticate – 75% – nu sunt ereditare, aparand la femei care nu au mai avut asemenea probleme in familie. Desigur, daca totusi stii ca mama sau bunica ta a avut astfel de probleme e bine sa vorbesti cu un doctor specialist si sa iti explice care sunt precautiile necesare in cazul tau.
De obicei, daca o ruda de gradul intai a avut cancer, e bine ca tu sa incepi sa faci mamografii, la o varsta cu 10 ani mai mica decat cea la care a fost diagnosticata ruda ta. Se pare ca doar aproximativ 5-10% din cazurile de cancer la san sunt ereditare.
Te mai poate interesa si: 5 mituri despre cancerul la san pe care trebuie sa le stii
Depistarea cancerului la san cat mai devreme este foarte FOARTE importanta
Discuta cu doctorul tau si cere-i cat mai multe informatii. Testele trebuie facute din timp, nu e cazul sa treci de varsta de 50 de ani pentru a face aceste analize pentru prima data. Cu cat mai devreme este depistat, cu atat mai simplu este de invins.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?