6 sfaturi sa economisesti la alimente cand faci piata - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

6 sfaturi sa economisesti la alimente cand faci piata

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » 6 sfaturi sa economisesti la alimente cand faci piata
sfaturi sa economisesti la alimente

Tututor ne place sa punem bani deoparte si este mai usor sa facem asta daca ne planificam mai bine sesiunea de cumparaturi la supermarket sau la piata . Urmeaza aceste sugestii simple oferite de Sarah Kallio si Stacey Krastins, autoarele cartii ‘Bucataria dotata: o lista de cumparaturi si nenumarate retete”, si nu vei mai arunca niciodata mancarea.

De urmarit reducerile

Fii mereu atent la reduceri, mai ales la alimente mai scumpe pe care le eviti in mod normal. Verifica daca gasesti creveti, calamari sau alte fructe de mare congelate la oferta. Poti cumpara cantitati mai mari pentru ca le poti pastra mai mult decat normal, tinandu-le la congelator.

Conservele, o buna afacere

Daca este posibil, cumpara alimente la conserva  in cantitati cat mai mari. Si acestea rezista foarte mult. Daca ai loc sa le depozitezi, este mai ieftin sa le iei la pachet mare. Cauta astfel de oferte pe piata en-gros.

Citeste si: 8 trucuri care te vor ajuta sa economisesti bani in gospodarie

Nu cumpara in cantitati mari ce nu e cazul

Fii atent ce cantitati iti pui pe lista de cumparaturi, cand mergi la piata. Ai grija sa cumperi cat iti trebuie si sa nu faci risipa. Mai bine deschizi doua pungi sau doua conserve decat sa iei una mare din care sa nu consumi tot si sa arunci apoi mancarea.

Nu trebuie sa ai mereu frigiderul sau camara plina.

De exemplu, inghetata o folosesti numai la retete de desert sau o mananci mai mult vara. Daca nu ai timp sa faci deserturi sau nu iti plac dulciurile, nu trebuie sa le ai mereu in frigider.

La fel e si cu unele branzeturi precum Gorgonzola sau branza Bleu, care au arome ce pot sa nu iti fie pe plac si sunt si mai scumpe. Daca nu stii cum sunt, nu cumpara in cantitati prea mari, prima data. Intr-o reteta, ele pot fi oricum inlocuite cu succes cu parmezan sau mozzarella, ori cu cascavalul nostru romanesc foarte gustos, daca preferi branzeturile autohtone cu care esti obisnuit.

Foloseste legumele proaspete

Busuiocul proaspat, ceapa verde, varza si morcovii sunt cele mai perisabile alimente, cand vine vorba de prospetime. Vestea buna este ca in cazul busuiocului, il poti creste intr-un ghiveci la tine in bucatarie si il poti avea mereu proaspat, cand ai nevoie de el pentru gatit. Celelalte legume  pomenite este mai bine sa le cumperi de la piata in cantitati mai mici, strict cat ai nevoie.

Te mai poate interesa: 3 greseli MAJORE pe care le faci cu banii. RENUNTA la aceste credinte daca vrei sa economisesti

Ia in cantitati mari numai ce stii ca folosesti mai des

Condimentele isi pastreaza aroma timp de un an. Cand le cumperi scrie pe ele cu un marker, data la care le-ai deschis. Este un numar limitat de condimente pe care le folosesti, asa ca e bine sa iti iei rezerve o data pe an. Cumpara scortisoara, oregano, cimbru, ceapa si usturoi uscat, in recipiente mai mari pentru a economisi bani. Sunt folosite mai des in felurite retete si le poti consuma intr-un an.

foto: Depositphotos.com

Data articol: 17/05/2022