Nu mai incerca sa fii o supermama! 5 sfaturi pentru a-ti gasi un echilibru - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Nu mai incerca sa fii o supermama! 5 sfaturi pentru a-ti gasi un echilibru

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Job, bani, cariera » Nu mai incerca sa fii o supermama! 5 sfaturi pentru a-ti gasi un echilibru

In zilele noastre asteptarile de la femei au crescut, nu mai este suficient sa fii mama, ci trebuie sa fii supermama. Supermamele trebuie sa rezolve probleme legate de familie, munca si relatii fara a da semne de esec in vreun segment. Este o lume mereu agitata, cu intreruperi constante si cu prioritati greu de stabilit. Lucruri importante trebuie rezolvate peste tot, desi timpul este limitat si resursele la fel.

Sotii adesea nu inteleg toate provocarile cu care se confrunta o mama care incearca sa aiba si o cariera in paralel cu cresterea copiilor si nu reprezinta intotdeauna un sprijin pentru ele. Ele in schimb se confrunta cu epuizarea, cu sefi si colegi dificili si cu grija constanta in privinta copiilor lasati la gradinita sau in grija unei persoane straine toata ziua.

Cum ne afecteaza acesti factori? Ne gasim alinarea in mancare (cel mai des nesanatoasa), nu facem miscare, viata sexuala si intimitatea cu partenerul au de suferit, la fel si increderea noastra si respectul de sine. Din ce in ce mai des, vedem mame care sufera de boala grea si extenuanta a perfectionismului. Ajungi sa crezi ca a face totul bine inseamna sa te neglijezi pentru a reusi sa termini toate sarcinile perfect. Ca rezultat, te expui unui risc marit de a ajunge la boli legate de oboseala si epuizare, depresie si probleme de cuplu.

 

Iata ce ar trebui sa faca mamele perfectioniste extrem de ocupate:

 

 

1. Renunta la idealul de supermama

Trebuie sa ne iubim in primul rand noi si sa ne ingrijim la fel cum o facem pentru cei dragi. Repeta-ti cat de des e nevoie, chiar zilnic, ca nimeni si nimic nu este perfect si ca este sanatos sa renunti la acest ideal.

2. Vezi unde este dezechilibrul

Ia o foaie de hartie si fa o lista cu toate elementele care necesita atentia si efortul tau si ordoneaza-le dupa durata, cat timp aloci fiecaruia. Timpul dedicat tie se regaseste macar undeva in aceasta lista? Cand vei vedea cifrele – durata in minute/ore – vei realiza unde este dezechilibrul.

Incearca sa faci lista cat mai scurta si mai proportionala si sa adaugi elemente referitoare stric la persoana ta. O sa iti ordonezi prioritatile si o sa iti ajunga timpul astfel incat sa te ingrijesti si de relatia de cuplu. Astfel te mai organizezi putin, vei reusi sa te bucuri cu adevarat in calm si liniste de momentele in care vei fi cu partenerul si cu copilul tau.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 05/11/2013