Care sunt cele 12 vaccinuri de care are nevoie copilul tau - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Care sunt cele 12 vaccinuri de care are nevoie copilul tau

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Care sunt cele 12 vaccinuri de care are nevoie copilul tau

O data adusi pe lume, copiii sunt expusi virusurilor si multor infectii de tot felul. Pentru foarte multe dintre ele exista, din fericire, si antidotul, sub forma vaccinuului. Iata o lista a celor mai importante 12 vaccinuri pe care este bine sa le faci copilului in primii ani de viata:

 

1. Hepatita B

Ar trebui sa-i faci prima doza chiar inainte de a-l scoate din spital, dupa nastere, si sa repeti la 1-2 luni, apoi undeva intre 6 si 18 luni. Vaccinul protejeaza impotriva contactarii viruslui B care provoaca hepatita si care ataca ficatul copilului. Efectele adverse ale vaccinului presupun cresterea temperaturii in primele ore post vaccin.

 

2.DTP

Reprezinta vaccinarea antidifterica, antitetanica si antipertussis. In Romania este oricum inclus in programul national de imunizare de pana la 1 an de viata. Dozele se aplica la 2 luni, apoi la 4 luni, la 6 luni; apoi intre 15 si 18 luni si intre 4 si 6 ani.

 

3. MMR

Reprezinta vaccinarea rujeola, rubeola, urlian.Se face la varsta de 12 luni (pana in 15 luni, cel tarziu) si se repeta intre 4 si 6 ani. Adesea, cand au mai multe vaccinuri de facut, medicii le combina intr-un cocktail, pentru a evita mai multe intepaturi si a nu provoca disconfort copilului.

 

4. Vaccinul antivaricela

A fost descoperit destul de tarziu, prima oara in 1995, insa de atunci a ajutat la eradicarea multor cazuri de varicela. In Romania nu este pe lista vaccinurilor gratuite, insa el se face intre 12 si 15 luni si se repeta intre 4 si 6 ani.

 

5. HIB

Este vaccinul impotriva meningitelor si poliomielitelor. Se aplica la 2,4,6 luni si apoi intre 12 si 15 luni de viata. Poate avea efecte adverse precum febra si inrosirea locului in care s-a facut vaccinarea.

 

6. IPV

Descoperirea vaccinului a fost un real succes si a eradicat absolut toate cazurile de poliomielita (care cauza paralizii grave la copii si ducea inclusiv la deces).  Se aplica la 2 si 4 luni, apoi intre 6 si 18 luni, si se poate repeta intre 4 si 6 ani.

 

7. PCV

Sau vaccinul antipneumococic, nu se afla pe lista vaccinurilor gratuite in Romania, dar el lupta impotriva a 13 tipuri de virusuri, care dau infectii pulmonare, meningite, infectii ale urechii, infectii ale sangeului etc. Se aplica la 2,4, si 6 luni, apoi se repeta intre 15 si 18 luni. Poate da febra mica si o stare de nervozitate copilului dupa aplicarea dozei.

 

8. Antigripalul

Vaccinarea incepe toamna de obicei, atat in randul adultilor, cat si in randul copiilor. Medicii il recomanda doar pentru copiii care au implinit cel putin 6 luni de viata sau mai mari de atat. Daca copilul are alergii la oua, nu e recomandata vaccinarea antigripala. Efectele adverse sunt cele ale unei gripe usoare – desi nu e obligatoriu.

 

9. Rotavirus

Nici acest vaccin nu se afla pe lista celor gratuite in Romania. El se aplica intre 2 si 4 luni de viata si se da pe cale bucala (se inghite).El protejeaza impotriva gastroenteritelor pe care copiii mici le fac adesea.

 

10. Hepatita A

Este o infectie virala care le ataca ficatul – asa zisa boala a mainilor murdare pe care copii o pot contacta cu usurinta mai ales la intrarea in colectivitate (gradinite). El se da cel mai devreme intre 12 si 23 de luni de viata, apoi se repeta.

11. MCV4

Sau vaccinul antimeningococic. Boala meningococica este poate cea mai perfida boala infectioasa, putand fi de o gravitate variabila, de la bacteriemie oculta cu simptomatologie minima pana la septicemie fulminans si fatala. Vaccinul este recomandat dupa varsta de 11 ani si-l poate face orice persoana cu varstele cuprinse intre 11 si 55 de ani.

 

12. HPV

Celebrul si controversatul vaccin recomandat fetitelor cu varsta scoalara care au implinit 9 ani, aplicabil in trei doze cu interval de 6 luni. Vaccinul protejeaza impotriva infectiei HPV si a cancerului cervical. Vaccinul functioneaza numai inainte de infectare.

 

Nu uitati sa discutati cu medicul de familie despre intervalele de timp la care vaccinurile trebuie repetate, chiar daca deja aveti copii mari! Unele vaccinuri trebuie facute inclusiv ca adult, ca sa-si pastreze eficacitatea!

Data articol: 28/08/2011