16 alimente-remediu pentru 16 afectiuni - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

16 alimente-remediu pentru 16 afectiuni

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Alimentatie sanatoasa » 16 alimente-remediu pentru 16 afectiuni

Stiai ca poti scapa de dureri de cap mancand cartofi? Sau de candidoza mancand usturoi? Iata de la expertii Prevention.com 16 alimente care sunt un remediu rapid, simplu siplacut la gust pentru diverse probleme de sanatate.

 

1. Banana – pentru stres si anxietate

Data viitoare cand cineva te scoate din sarite, in loc sa arunci cu pixul in perete sau sa aprinzi o tigara, manaca o banana. O banana de marime medie are doar 105 calorii, 14 g de zahar, te satura, iti ridica putin glicemia si iti asigura 30% din necesarul zilnic de vitamina B6, cea care ajuta creierul sa produca serotonina, hormonul relaxarii. Asadar, o banana medie tepoate ajuta sa te calmezi inainte de a face sau spune ceva ce cei regreta.

 

2. Stafidele – pentru tensiune ridicata

60 de stafide (cam o mana) contin 1 gram de fibre si 212 miligrame de potasiu, ambele recomandate pentru dieta zilnica a hipertensivilor. Numeroase studii arata ca polifenolii din alimentele derivate din struguri (ca stafidele, vinul, sucul) sunt eficienti in mentinerea sanatatii cardiovasculare, inclusiv prin scaderea tensiunii arteriale.

 

3. Iaurtul – pentru constipatie sau balonare

O ceasca si jumatate de iaurt cu culturi bacteriene active ajuta la tranzitia mai eficienta a alimentelor prin tractul gastrointestinal. Deasemenea, bacteriile benefice din iaurt imbunatatesc capacitatea organismului de a digera fasolea si lactoza din produsele lactate, care pot provoca balonare.

 

4. Caisele – pentru prevenirea pietrelor la rinichi

Patru caise uscate contin 2 grame de fibre, doar 3 mg de sodiu si 325 mg de potasiu – toate acestea impiedica mineralele sa se acumuleze in urina si sa formeze cristale de oxalat de calciu, cele mai comune pietre la rinichi.

 

5. Tonul la conserva – pentru proasta dispozitie

O portie de aproximativ 90 g de ton la conserva contine cam 800 mg de acizi grasi Omega-3, care, conform studiilor, pot trata starile proaste, depresive sau anxioase. Acizii grasi din peste sunt recomandati de Asociatia Americana de Psihiatrie ca parte eficienta a tratamentului depresiei. Daca nu-ti place pestele, inveseleste-te rontaind un covrig. Cele 37 de grame de carbohidrati iti vor oferi o doza de serotonina suficienta ca sa iti ridice moralul.

 

6. Ceaiul de ghimbir – pentru greata

Zeci de studii arata ca ghimbirul (1/4 de lingurita de praf, ½ – 1 lingurita de radacina pisata sau o cana de ceai de ghimbir) poate indeparta greata cauzata de sarcina sau de rau de masina, de mare, etc. Cercetatorii nu sunt siguri care dintre compusii ghimbirului anihileaza greata, dar este un remediu fara riscuri si fara niciunul din efectele secundare ale medicamentelor antivomitive (gura uscata, somnolenta).

 

7. Busuiocul – pentru probleme abdominale

Studiile sugereaza ca eugenolul, un compus din busuioc, iti poate proteja stomacul si burta de dureri, greata, crampe sau diaree, deoarece ucide bacteriile nocive ca Salmonella si Listeria. Eugenolul are chiar si proprietati antispastice, care pot inlatura crampele. Foloseste busuioc proaspat tocat marunt sau pisat in sosuri si salate.

 

8. Perele – pentru colesterolul marit

O para medie contine 5 g de fibre, mare parte din acestea sub forma de pectina, care ajuta la eliminarea colesterolului nociv din corp, unul din factorii de risc pentru bolile de inima.

 

9. Mierea de hrisca – pentru tuse

Intr-un studiu american, doua lingurite de miere bruna de hrisca au fost mai eficiente decat medicamentele in ameliorarea si scaderea frecventei tusei la copii. Proprietatile antioxidante si antimicrobiene ale mierii vindeca tesutul inflamat si iritat al gatului si tractului respirator.

 

10. Varza – pentru ulcer

Un studiu american a aratat ca sulforafanul, un compus extrem de puternic din varza, distruge Helicobacter pylori (bacteria care cauzeaza ulcerele gastrice si peptice) inainte ca ea sa ajunga sa atace stomacul si poate chiar sa inhibe cresterea tumorilor gastrice. O cana de varza tocata marunt are doar 34 de calorii, dar iti asigura 3 grame de fibre si 75% din necesarul zilnic de vitamina C.

 

11. Carnea de curcan – pentru insomnii

O portie de aproximativ 90 g de care de curcan are aproape toata cantitatea de triptofan (un aminoacid esential care ajuta corpul sa produca serotonina si melatonina, hormoni care regleaza si controleaza somnul) de care ai nevoie intr-o zi. Studiile arata ca persoanele suferinde de insomnie au deficienta de triptofan.

 

12. Smochinelepentru hemoroizi

Cele 3 grame de fibre din doar patru smochine uscate trateaza constipatia (principala cauza a crizelor hemoroidale) si asigra scaune regulate si de consistenta normale, astfel incat hemoroizii nu vor reaparea. In plus, smochinele asgura si 5% din necesarul zilnic de potasiu si 10% din necesarul de mangan.

 

13. Sucul de portocale – pentru oboseala cronica

Fructoza din 115 g de suc de portocale e energizantul perfect. Unele studii sugereaza ca abilitatea vitaminei C de a combate stresul oxidativ (responsabil pentru multe boli autoimune, imbatranire, cancere, etc.) provocat de radicalii liberi, aduce corpului un surplus de energie si tot vitamina C joaca un rol important in metabolizarea fierului, care ajuta organismul sa transporte oxigenul energizant prin fluxul sanguin catre toate celulele corpului.

 

14. Usturoiul – pentru candidoza

Usturoiul contine uleiuri esentiale care pot inhiba cresterea ciupercii Candida albicans, responsabila pentru candidoza si toate neplacerile ei. Studii recente sugereaza ca cimbrul, cuisoarele si chiar si uleiurile esentiale din portocale sunt si ele fungicide eficiente. Pune usturoi in cat mai multe mancaruri, inclusiv sosuri, salate si marinate.

 

15. Ceaiul de musetel – pentru arsuri stomacale

Musetelul poate atenua inflamatile digestive, spasmele si balonarea. Pune doua lingurite de musetel in 285 de grame de apa clocotita, acopera si lasa 20 de minute. Ca sa scapi complet de problema va trebui sa bei acest ceai de mai multe ori pe zi.

 

16. Cartofii – pentru dureri de cap

Cele 37 de grame de carbohidrati dintr-un cartof mediu pot alina o durere de cap cauzata de stres si nervi prin crsterea nivelului de serotonina din organism. Ai grija, insa, sa mentii consumul de grasime si proteine sub 2 grame, ceea ce inseamna ca nu vei vindeca durerea mancand cartofi prajiti cu un hamburger.

 

 

 

Cuvinte cheie: ,
Data articol: 05/09/2012