Cum sa tii piept socrilor - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum sa tii piept socrilor

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Relaxare și wellness » Cum sa tii piept socrilor

Socrii tai, bunicii copilului tau, pot fi o adevarata binecuvantare sau un cosmar generator de mare stress. Daca ai norocul sa ai socri pe care te poti baza, cu care sa cooperezi si sa iti lasi copiii la ei, asta poate fi un real avantaj pentru toata lumea. Copiii adora sa fie rasfatati de bunici, bunicii adora sa aiba pe cine rasfata, iar tu poti sa fii linistit in timpul in care ei sunt impreuna. Dar ce te faci in cazul in care relatia cu ei nu este chiar asa de roz?

 

A fi parinte nu este simplu, in special daca esti un parinte singur sau daca nu te ajungi cu banii sau daca si tu si partenerul aveti mult de munca si trebuie sa lipsiti mult de acasa. Daca apar si alte probleme de sanatate pentru copil sau de nevoi speciale, uneori pare mai mult decat poti duce.
De multe ori solutia salvatoare este data de prezenta bunicilor, socrii tai. Cand bunicii sunt parintii tai, poti stapani relatia cu ei altfel, doar ii stii de cand te-ai nascut. Insa cand e vorba de socri, lucrurile se pot complica.

Partea buna este ca bunicii iti pot da o pauza de care ai nevoie disperata. Ei pot sta cu copilul tau o ora, o zi sau un weekend. Ei il pot lua de la gradinita sau de la scoala in cazul unei situatii urgente. Si il pot rasfata asa cum doar bunicii stiu, ca sa il faca sa se simta special.

 

Partea mai putin buna este ca ei iti pot submina autoritatea si felul in care construiesti reguli pentru copiii tai. Ei pot sa aiba nepoti favoriti, ignorand pe unul si rasfatandu-l pe altul. Ei te pot face sa te simti furios, nervos si fara speranta, toate in acelasi timp. Cu alte cuvinte, unii bunici pot fi asa de dominatori, incat sa nu mai ai tu pic de control asupra propriei tale vieti de parinte.

Cum poti iesi din aceste situatii, in cazul in care te confrunti cu asa ceva? Iata sfaturi primite de la dr Noel Swanson, autorul cartii „Good Child Guide”.

Nu uita ca familia ta este familia TA si nu a lor. Ei au avut proprii lor copii mici in urma cu o generatie. Poate ca ei nu sunt de acord cu tine in multe privinte, dar sa nu iti fie teama sa tii cu dintii de ceea ce tu crezi ca e mai bine pentru tine si copilul tau. Tu ai ultimul cuvant. Foloseste-l.
In dorinta lor de a te ajuta, ei pot fi prea insistenti cu sfaturile lor. Daca ii refuzi, te simti nepoliticos, nerecunoscator sau lipsit de respect, mai ales ca ei sunt parintii partenerului tau de viata. Sa nu te simti asa. Este familia ta. Daca ai sentimente de vinovatie inseamna ca cineva incearca sa te manipuleze sau santajeze emotional. Daca e asa, rezista. Daca cedezi, lucrurile se vor perpetua astfel mereu. Ramai respectuos, politicos, dar ferm. Daca ei aleg sa se simta ofensati, este alegerea LOR.
Daca esti pe teritoriul lor si iti lasi copilul in casa lor, trebuie totusi sa faci un compromis. Le spui care sunt regulile si conceptiile tale si incerci sa ajungi cu ei la o varianta comuna. Nu ai cum sa le schimbi modelul lor de a fi parinte, asa cum nici tie nu iti place sa ti se impuna cum sa iti cresti copilul. Daca nu accepti stilul lor, atunci nu ii solicita sa stea cu copilul.
Daca ei se baga cu sfaturi in casnicia ta, spune-le politicos ca ea va priveste doar pe voi doi si nu intra in discutii si amanunte cu socrii despre cum merg lucrurile intre tine si copilul lor (decat daca tu vrei sa faci asta, bineinteles).
Permite-le sa iti rasfete copiii asa cum doar bunicii o pot face. Nu aplica acelasi tip de rasfat si tu (dulciuri servite fara reguli, distractie inaintea altor treburi) insa poti fi tolerant cu aceste practici din cand in cand daca ele vin din partea socrilor. Acest lucru genereaza o stare de confort emotional pentru copilul tau si in relatia sa cu bunicii.
Evita sa amesteci in acelasi timp ambele perechi de bunici in relatia cu copilul tau, decat daca stii sigur ca ei se inteleg extraordinar de bine.
Aminteste-ti ca atat parintii tai cat si socrii tai au trait mai mult decat tine si oricum au mai multa experienta. Dar ei au crescut intr-o societate diferita de cea de astazi. Unele lucruri se schimba, altele sunt etern valabile. Ca si tine, s-au straduit sa se descurce cat mai bine au putut ca parinti, cu mai mult sau mai putin succes. Poate ca se simt vinovati pe unele teme, dar pe altele sunt foarte intelepti. Rolul tau este sa faci diferenta intre cele doua situatii. Invata tot ce poti din ce ei stiu mai bine si refuza cu eleganta restul sfaturilor lor bine intentionate.
Faptul ca tu nu te intelegi cu socrii tai nu inseamna ca cei mici nu se inteleg nici ei. Permite-le, chiar incurajeaza-i sa isi viziteze bunicii pentru ca asta le da un foarte mare simt de apartenenta si ii ajuta sa capete radacini.
Insa daca ei chiar au o mare influenta negativa asupra familiei tale, sunt rautaciosi, manipulatori, intriganti si simti ca va fac rau, atunci esti dator familiei tale sa spui un NU ferm si sa ii tii la distanta.
Nu te purta ca si cum socrii iti sunt datori cu cresterea copiilor tai sau au vreo obligatie. Faptul ca si-au crescut proprii copii o data nu inseamna ca trebuie sa repete experienta si sa creasca si copiii tai numai pentru ca sunt nepotii lor. Daca te ajuta uneori sau mai des stand cu copiiitai, neaparat arata-ti recunostinta.

 

Cheia in relatia cu socrii tai este: respectul. Respecta-i pentru anii lor de experienta si pentru faptul ca au intentia sa ajute si sa dea un sfat. Respecta-te si pe tine suficient de mult incat sa recunosti limita in relatia cu ei si sa nu le permiti sa o depaseasca devenind insistenti si deranjanti cu sfaturile lor. Daca simti ca nu esti capabil sa impui o limita, mai bine recurgi la un alt tip de ajutor profesionist pentru a sta cu copilul tau, respectiv o bona, ca sa nu deteriorezi relatiile de familie intre partenerul tau si parintii lui, implicandu-i in cresterea copiilor vostri.

 

Daca inveti sa mentii echilibrul in relatia cu socrii tai, vei avea parte de un sprijin solid cand traversezi perioade dificile, iar copiii tai vor beneficia de relatii implinite, care constituie o sursa emotionala importanta pentru ei in viata de adult.

 

Tu cum te intelegi cu socrii tai?

Data articol: 25/12/2012