Ziua pijamalelor. Cum ar trebui sa arate ziua fara griji! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ziua pijamalelor. Cum ar trebui sa arate ziua fara griji!

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Relaxare și wellness » Ziua pijamalelor. Cum ar trebui sa arate ziua fara griji!
ziua fara griji!

Ok, suntem sufocati de prea multe lucruri de facut, prea multe responsabilitati sau pur si simplu mintea ne e imbacsita de mii de ganduri care nu ne dau pace si fac o zarva de nedescris in interiorul nostru. Asa incat, se impune o intrebare de bun simt: cand a fost ultima data cand ai reusit sa iesi si sa te DISTREZI cu adevarat, fara sa iti pese ce gandeste NIMENI despre tine, nici macar tu insati?

O idee pe care ti-o propunem este sa iti alegi (macar) o zi pe luna pe care sa o declari intregii familii „ziua fara griji” sau „ziua de distractie in care nu ne pasa de nimic”. Daca nu faci acest lucru oricum, incearca incepand cu weekendul care urmeaza. Ai nevoie si iti va prinde bine. Stim ca te asteapta multe treburi in gospodarie, dar lasa-le deoparte o zi, sau macar jumatate de zi, si du-te afara in aer liber cu copiii si fa ceva ce poate fi definit drept distractie pura.

De ce este asa de important?

Pentru ca traim intr-o lume cu foarte mult stress si daca copiii sunt deseori dificili si ne descurcam uneori asa de greu cu ei, e usor sa intri intr-un cerc vicios in care te plangi permanent de copii, dai ordine si iti declari doar nemultumirea fata de greselile si abaterile copiilor. Iar asta face viata neplacuta pentru toata lumea.

Asa ca antidotul acestei stari de fapt este sa faci un efort deliberat ca sa alungi toata negativitatea si sa cauti aspectele pozitive.

  1. Decide ca NU te vei stresa in legatura cu ce fac gresit in „Ziua fara griji” (si deci NU ii certi pentru nimic)
  2. Alege in mod deliberat sa vezi doar ce fac ei bine, frumos, motivele de mandrie
  3. Creeaza tu oportunitati sa te simti grozav. Daca sunt dificili intr-un loc aglomerat, atunci du-i intr-un spatiu deschis, linistit unde pot alerga oricat fara sa deranjeze pe nimeni si fara sa strice nimic. Nu incerca sa ii mai fortezi „sa se poarte bine” sau „sa fie cuminti” in situatii prea dificil de gestionat pentru ei (si tu stii prea bine ca este asa). Pur si simplu, abandoneaza controlul. Sa nu iti mai pese macar o zi, in ziua aleasa de tine sa te distrezi si relaxezi.

Citeste si: TOP 25 filme de familie pe care sa le vezi. Ai ce invata din ele si tu, si copiii tai!

Vrei cateva idei traznite de distractie pentru intreaga familie pe care sa le aplici in ziua ta de fun chiar si atunci cand stati acasa?

Acestea nu numai ca va vor crea amintiri comune pline de savoare si veselie, dar vor institui o traditie pe care copiii o vor adora si astepta cu mare bucurie. Amintirile de suflet ale unei vieti frumoase de familie nu pot fi sterse niciodata din mintea copiilor, le raman pentru totdeauna si le ofera un model pe care vor incerca sa-l urmeze si ei cand vor avea familia lor.

  1. Poti crea pretexul unei petreceri, sarbatorind ziua copilului… cu zecimale! „Astazi implinesti cinci ani si jumatate” si ii faci un mic tort pe care pui cinci lumanarele si jumatate in care el sa sufle.
  2. Ziua aleasa pentru fun fara griji poti sa o declari „ziua cu susul in jos”. Faci totul invers: servesti micul dejun in loc de cina si cina in loc de micul dejun sau servesti micul dejun SUBmasa de la bucatarie in loc de PE masa. Lasa copilul sa stea toata ziua in pijama si stai si tu cu el. Lasa-ti imaginatia sa zburde si fa orice iti trece prin minte, lucruri ne-periculoase, dar pe care nu le faci in mod normal. Asta arata si copilului ca nu esti rigid si te va ajuta ca in zilele urmatoare sa te asculte mai mult cand incerci sa ii impui anumite reguli.
  3. In fiecare luna, lasa copilul sa picteze cu guasa o bucatica de stamba patrata cum ii trece lui prin cap. De ziua lui, deci o data pe an, reuneste cele 12 bucatele de opera de arta lunara intr-un cadou special, asa cum iti spune imaginatia. (le poti aplica pe o gentuta sau pe o bucata de carton sub forma unui tablou).

Oricat de bizare iti pot parea sugestiile noastre, una peste alta un lucru este clar: cu cat iesi din tipar mai des si iti abandonezi seriozitatea si autoritatea cand si cand, cu atat inseamna ca iti amintesti de copilul din tine si ii dai satisfactie, iar asta te va ajuta cu adevarat si pe tine, dar si in relatia cu propriul copil.

Asa ca, du-te weekendul viitor si distreaza-te. E destul timp de griji si responsabilitati dupa aceea. Apoi revino si povesteste-ne si noua ce idei nonconformiste si traznite ai inventat si au avut succes!  

Iti mai pot fi de folos: Rugaciuni pentru copii si familie, folositoare sufletului

foto: Depositphotos.com

Cuvinte cheie: ,
Data articol: 24/06/2022