Tesuturile ochiului au de suferit de pe urma expunerii directe la soare, la fel ca si pielea. Disconfortul, arsurile corneene, iar in timp, opacifierea cristalinului si aparitia cataractei, pot fi consecinte ale expunerii ochilor, fara protectie, la razele ultraviolete. De asemenea, degenerescenta maculara, o afectiune legata de inaintarea in varsta, este mai frecventa la persoanele care nu si-au protejat ochii de ultraviolete. Purtarea unor ochelari de soare adecvati si folosirea suplimentelor alimentare naturale, care ofera ochilor protectie suplimentara impotriva degradarii sunt masuri care se impun pe toata durata verii.
Semne ca ochii sunt afectati
Suferinta pielii, cauzata de expunerea la soare este evidenta: se inroseste, doare, primul strat se decojeste, pot aparea pete pigmentare care distrug armonia bronzului. Suferinta ochilor este mai putin evidenta, dar cumulate in timp, pagubele sunt chiar mai importante decat in cazul arsurilor pielii. Totusi, persoanele afectate pot simti intepaturi in profunzimea ochilor, pot lacrima intens si pot dobandi sensibilitate la lumina puternica. Acestea sunt simtomele care pot aparea in prima zi de plaja si, daca nu folosim ochelari de soare cu filtre impotriva radiatiilor, degradarea tesuturilor poate progresa iar vederea are de suferit pentru totdeauna.
Filtrele UV sunt obligatorii
Palariile si ochelarii de soare protejeaza ochii de expunerea directa la radiatiile UV, deci trebuie purtate mai ales daca petrecem ore intregi in soare, pe plaja. Atentie, insa! Nu toti ochelarii de soare ofera protectie UV! Sunt multe cazurile in care acestia au doar lentile colorate si niciun filtru. Aceste lentile, care nu filtreaza ultravioletele trebuie evitate. Explicatia este ca ultravioletele ajung mai usor sa strabata ochiul decat in cazul in care retina ar fi contractata din cauza luminii si ar restrictiona patrunderea acestora. Prin urmare, este indicat sa folositi doar ochelari de soare cu filtre UV in defavoarea perechilor mai ieftine, dar periculoase pentru santate. Tine cont si de faptul ca ochelarii trebuie sa fie suficient de mari incat sa protejeze si zonele laterale ale fetei.
Antioxidantii ajuta vederea
Razele ultraviolete cresc stresul oxidativ, adica nivelul de radicali liberi din tesuturi. Studiile au demonstrat ca un nivel crescut de radicali liberi conduce la cresterea riscului de opacifiere a cristalinului dupa expunerea la radiatii UV. Prin urmare, antioxidantii precum vitaminele A, C, B2 şi E, oligoelementele preum zincul sau cuprul si carotinoidele de tipul luteinei ajung sa aiba un rol important, de scut protector pentru sanatatea ochilor. Suplimentul alimentar Vision, 60 de capsule de la Secom® este antioxidant si protector natural al vederii. Contine 14 nutrienti esentiali: vitamine, minerale, antioxidanti, aminoacizi si extracte din plante, dar si ingrediente recunoscute pentru eficienta lor in afectiuni oftalmologice precum luteina, extractul de afin si taurina. Vision mareste rezistenta la infectii oculare, protejeaza impotriva distrugerilor provocate de razele ultraviolete, reduce simptomatologia in retinopatia diabetica, creste acuitatea vizuala pe timp de noapte si capacitatea de distingere a culorilor. De asemenea, protejeaza retina si cristalinul, sustine formarea tesuturilor conjunctive prin stimularea sintezei de colagen si reduce din distrugerile oxidative ale maculei.
Detalii despre produsele Secom® poti obtine accesand www.secom.ro. Pentru intrebari suna gratuit la serviciul nostru de consultanta naturopata, telverde: 0800 873 266, iar pentru concursuri si articole noi viziteaza oricand pagina de Facebook a companiei.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?