Principiile unei alimentatii corecte pentru copilasi par simple: fructe si legume zilnic, carne slaba, fara prea multe dulciuri, fara mezeluri si fara semipreparate. Dar chiar si asa, in dieta celor mici pot aparea carente. Iata cateva aspecte la care trebuie sa fii atent daca vrei ca masa celor mici sa fie si gustoasa si sanatoasa.
1. Nu inlocui laptele cu suc
Sucul natural preparat acasa este plin de vitamine. Ai grija insa la cantitate! Unul din cinci copii cu varste intre trei si sase ani sufera de carenta de calciu. Cauza principala este consumul prea mare de sucuri in detrimentul celui de lapte. De aceea, include cat mai multe lactate in meniu. Nu-i plac? Da-i laptele cu cacao, „ascunde-l” in orez cu lapte sau in gris cu lapte. Daca iaurtul simplu nu i se pare destul de gustos, atunci amesteca-l cu fructe, pune smanatana in supe si strecoara branza in toate sandvisurile pe care i le dai la pachet. Tine cont si de faptul ca alte surse de calciu pot fi cerealele fortificate pe care copii le adora la micul dejun, branza tofu, dar si smochinele, broccoli, spanacul si somonul.
2. Asigura-i „grasimi bune”
Nu gresesti atunci cand nu ii dai copilului mancare grasa. Exista si anumite grasimi ”bune” fara de care sanatatea celor mici, ca si sanatatea adultilor, poatea avea de suferit. Este vorba despre grasimile care fac parte din categoria acizilor grasi, respective Omega-3, prezente in peste, in uleiul de peste si in multe seminte. De asemenea, trebuie sa ai grija la aportul de vitamina E. De exemplu, produsele degresate sunt sarace in vitamina E, care actioneaza ca antioxidant si intareste sistemul imunitar. Alege lactate integrale, cereale fortificate cu vitamina E si foloseste uleiuri vegetale. Alte surse de grasimi bune, bogate in vitamina E, sunt nucile, migdalele, semintele de dovleac si de susan si pestele.
3. Ai grija la aportul de fibre
Fibrele sunt esentiale, deoarece favorizeaza tranzitul intestinal. Desi cantitatea zilnica recomandata pentru copiii de 1-6 ani este de 19-25 grame in realitate, consumul zilnic este mult mai mic. De aceea, trebuie sa respecti „regula celor cinci”: aduna varsta copilului cu cinci si va rezulta cantitatea minima de fibre pe care ar trebui sa o consume zilnic. De exemplu, la patru ani trebuie sa consume cel putin noua grame de fibre pe zi (adica doua felii de paine integrala sau o jumatate de cana de orez brun, fiert). Alte surse de fibre sunt fructele (pere, portocale, fructe de padure), cerealele integrale, nucile, lintea, pastele, fasolea verde, cartofii dulci.
Sustine-i digestia si ajuta-i imunitatea
Colostrum plus Probiotics de la Secom® dezvolta si protejeaza flora intestinala a micutului tau si ii sustine sistemul imunitar. Produsul are o compozitie unica si inovatoare: colostru, probiotice si prebioticele FOS. Colostrul, considerat un „miracol al naturii”, este laptele matern din primele 48 de ore dupa nastere. Probioticele sunt microorganisme vii nepatogene, cu efecte extrem de benefice asupra sanatatii. Acestea actioneaza in cavitatea bucala, in caile respiratorii, in tubul digestiv si in sistemul uro-genital, protejand de infectii prin mentinerea unei flore bacteriene echilibrate. FOS sunt prebioticele, fibre solubile care potenteaza actiunea probioticelor. Efectul prebioticelor are loc la nivelul intestinului gros. In plus, Colostrum plus Probiotics de la Secom® are actiune antivirala, antibacteriana, antimicotica si antiparazitara. Produsul Colostrum plus Probiotics de la Secom® ajunge pana la 50 de zile de administrare si este recomandat de Societatea Romana de Pediatrie.
Detalii despre produsele Secom® poti obtine accesand www.secom.ro. Pentru intrebari suna gratuit la serviciul nostru de consultanta naturopata, telverde: 0800 873 266, iar pentru concursuri si articole noi, viziteaza oricand pagina de Facebook a companiei.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?