Iubirea, tristetea, impulsivitatea, agresivitatea, ba chiar si ”dorul de duca” sunt favorizate de substantele pe care propriul tau organism le sintetizeaza. Deci, de ele depind starile tale, intr-o proportie mult mai mare decat factorii pe care tu i-ai banui ca ar fi responsabili. Este vorba despre neurotransmitatori, substante care transmit informatii intre neuroni si care au impact serios asupra emotiilor noastre. Iata care sunt adevaratii vinovati pentru emotiile tale negative, dar si pentru starile de euforie si ce poti face pentru a trai frumos, in echilibru.
Iubirea si tandretea materna, determinate de oxitocina
Oxitocina este un neurotransmitator care determina contractile din tipul nasterii, contribuie la aparitia dragostei materne si ajuta femeile sa alapteze, stimuland lactatia. Si nu este tot: in timpul nasterii, creierul mamei sintetizeaza cantitati mari de oxitocina care o ajuta sa uite durerile travaiului si pe cele ale nasterii. Cercetatorii spun ca acest lucru este esential pentru a perpetua specia deoarece, daca nu ar uita trauma nasterii, femeile ar avea un singur copil. Ultimele studii arata ca acest neurotransmitator este responsabil si pentru agresiunea defensiva. Mai exact, un studiu realizat la Universitatae de Medicina din Amsterdam, condus de psihologul Carsten De Dreu a relevat faptul ca persoanele cu o cantitatea mare de oxitocina in organism au un comportament protectiv pentru propriul grup şi agresiv fata de oponenti. Ba mai mult, pentru aparare, recurg chiar la ranirea intentionata a oponentului.
Dar chiar si in privinta fiorilor dragostei si a duratei relatiei, oxitocina are un cuvant de zis. S-a ajuns la aceasta concluzie dupa ce oamenii de stiinta au monitorizat nivelul de oxitocina al persoanelor implicate intr-o relatie si pe cel al unor persoane singure. Rezultatele au indicat ca, cu cat persoanele respective erau in cuplu de mai putin timp, cu atat nivelul de oxitocina era mai mare. Cu alte cuvinte, nivelul de oxitocina este crescut cand ne indragostim si cand traim la intensitate maxima iubirea. Acelasi studiu a relevat faptul ca in cazul cuplurilor care au ramas impreuna, nivelul de oxitocina a fost constant ridicat pentru mai mult de 6 luni. Prin urmare, daca sintetizam cantitati mari de oxitocina timp de sase luni, nu pentru o perioada mai scurta de timp, atunci relatia de cuplu are sanse mari sa dureze.
Adrenalina ne ascute instinctele
Stii probabil expresia „dependent de adrenalina”, asociata celor care adora senzatiile tari. Ei bine, adrenalina este cea care intensifica bataile inimii, adica iti creste ritmul cardiac atunci cand esti prins intr-o activitatea stimulanta. Tot adrenalina, secretata in exces, te face agitat, iti da tulburari de somn si stari de anxietate.
In situatia in care simtim ca suntem in pericol, nivelul de adrenalina creste. Acest lucru ne face sa actionam instinctiv, ne determina sa ne folosim la maximum reflexele, ne creste rezistenta la efort si rezistenta la durere. Toate aceste modificari produse de adrenalina ne cresc sansele de supravietuire atunci cand suntem in pericol.
Datorita cui ne simtim bine?
Ne plac anumiti oameni si anumite locuri, dar sunt si momente in care acest lucru nu este suficient. Ce se intampla de fapt? De ce ne simtim altfel mergand in acelasi locuri si facand acelasi lucruri care in alte momente ne faceau fericiti? Savantii au gasit raspunsul. Este vorba despre sinteza de dopanina si de serotonina, neurotransmitatori care ne influenteaza starea de spirit. Dopamina este implicata in controlul emotiilor dar, avand o actiune complexa in oraganism este implicata si in controlul miscarii. Datorita serotoninei simtim placerea, precum si starile de satisfactie si de multumire. Pe de alta parte, serotonina are un rol important in reglarea dispozitiei si este implicata si in controlul agresivitatii. De exemplu, daca nu mancam si scade cantitatea de aminoacizi din care se poate sintetiza serotonina in corp, un efect este ca ne creste nervozitatea. Iar acesta este doar un exemplu . Un studiu realizat in Statele Unite, prezentat la al saselea Congres Internaţional de Neuroendocrinologie de la Pittsburgh a aratat ca persoanele cu tulburari psihice care au comportament violent si personele incarcerate pentru crima, prezinta deficit de serotonina. Studiul a fost realizat pe un esantion de 531 de barbati, iar concluzia a fost ca persoanele cu un comportament violent prezinta acelasi nivel redus de serotonina, precum criminalii.
Anomaliile de sinteza a neurotransmitatorilor produc boli
Secretati in cantitati insuficiente sau in cantitati prea mari, neurotransmitatorii dau dezechilibre in organism care, in timp, produc afectiuni importante. Vestea buna este ca acesti neurotransmitatori, produsi in cantitati insuficiente, pot fi suplimentati. Poti ajuta la sinteza lor printr-o alimentatie adecvata dar si prin suplimente alimentare specifice. De exemplu, poti alunga depresia prin administrarea suplimentului alimentar 5- HTP de la Secom, un precursor al serotoninei. Deficitul de serotonina este asociat cu o multime de afectiuni specifice omului modern precum depresia, supraponderabilitatea si obezitatea, durerile musculare, frecventele dureri de cap, iritabilitatea, anxietatea, bulimina, narcolepsia, insomnia. Produsul 5- HTP de la Secom contine substanta 5-HTP de origine vegetala, extrasa din planta Griffonia simplicifolia. Contine adaos de vitaminele C și B6, pentru a imbunatati rata de transformate a HTP in serotonina. Produsul are efect adjuvant antidepresiv, ajuta la pastrarea starii de calm, induce relaxare, echilibreaza in caz de tulburare bipolara (maniaco-depresiva) si in cazul depresiei post-partum, imbunatateste calitatea somnului, reduce durata si frecventa episoadelor de apnee in somn, stimuleaza memoria si sustine proceseul de invatare. De asemenea, reduce simptomele in sindromul premenstrual si in tulburarile legate de menopauza, precum si comportamentul agresiv.
Detalii despre produsele Secom® poti obtine accesand www.secom.ro. Pentru intrebari suna gratuit la serviciul nostru de consultanta naturopata, telverde: 0800 873 266, iar pentru concursuri si articole noi, viziteaza oricand pagina de Facebook a companiei.