Copiii cu autism nu sunt atât de diferiți pe cât am putea crede, de restul copiilor. Dar caracteristicile principale ale bolii, adică o capacitatea scăzută de a comunica și de a interacționa social, comportamentul steotip și repetitiv dau bătaie de cap și părinților care au copii cu formele ușoare ale afecțiunii. Simptomele bolii sunt mascate de abilitățile intelectuale, uneori peste medie, ale copiilor cu autism înalt funcțional sau cu autism atipic, iar comportamentul acestora in societate pare unul capricios, sau și mai rău, lipsit de educație. Ca să nu dai vina pe autism, fără să fie cazul, iată care sunt semnele că nu este vorba despre răsfăț, ci de o tulburare de dezvoltare care nu trebuie să fie neglijată.
Copilul întârzie să vorbească
Copiii cu întârziere de limbaj sunt mai agitați și mai neastâmpărați decât restul. Explicația este simplă. Pentru că nu pot comunica, ei încearcă să obțină singuri obiectele pe care și le doresc, se chinuie să ajungă singuri acolo unde vor, fără să ceară permisiunea sau aprobarea fiindcă nu știu să folosească pentru acest lucru limbajul. În egală măsură, atunci când nu li se permite să își satisfacă curiozitatea, copiii cu întîrzieri de limbaj devin frustrați și le crește agresivitatea. Pe măsură ce își dezvoltă limbajul, problemele de comportament asociate cu deficiențele de limbaj se atenuează până la dispariție. Dar, dacă observi la copilul tău că repetă cuvintele mecanic, fără să le înțeleagă sensul, că le reține după zeci de repetări, sau că vorbește telegrafic, fără cuvinte de legătură precum prepozițiile și conjuncțiile, poți lua în calcul prezența unei forme de autism. În aceste cazuri, agitația, refuzul de a colabora pentru anumite activități pe care i le propui și crizele de isterie nu sunt semnul prostei-creșteri ci o consecință a tulburării de dezvoltare care îl afectează pe copil.
Nu conștientizează pericolele
Copiii cu autism nu conștientizează pericolele, așa că nu se feresc de leagănele care se balansează cu viteză în parc, nici de mașini sau de obiectele și acțiunile care le pot pune viața în pericol. În schimb, pot manifesta adevărate fobii și pot avea reacții de frică necontrolată față de obiecte și acțiuni care nu sunt periculoase. De exemplu, există copii cu autism care se tem chiar și de anumite jucării. De aici și o serie de reacții exagerate ale acestora în prezența anumitor obiecte. În egală măsură, copiii cu autism pot manifesta sensibilitate exagerată. În general, este vorba de sensibilitate tactilă la anumite materiale pe care nu le suportă, de aceea copilul se poate opune când vreți să îl îmbrăcați cu anumite haine, sau sensibilitate auditivă. Din acest motiv copilul poate refuza sa intre la cinema, sau să stea la concerte. Opoziția lui în astfel de situații nu are nimic în comun cu răsfățul, ci ține de afecțiunea cu care se confruntă și care nu îi permite să se simtă confortabil făcând un lucru care pentru toți ceilați este plăcut sau normal.
Preferă să se joace singur
O caracteristică a autismului constă în dezinteresul față de integrarea socială. Copiii cu autism pot să se joace singuri, ore în șir, cu aceeași jucărie, își pot crea propiile lor jocuri, neînțelese de alții și pot folosi diverse obiecte, într-un mod foarte creativ, pentru a se distra. Dar sunt foarte puțin interesați de joaca cu alți copii și de interacțiunea cu aceștia. Prin urmare, dacă ai un copil singuratic, care ignoră în mod constant prezența unor potențiali parteneri de joacă, ar trebui să investighezi problema. Dacă la acest comportament se adaugă și alte simptome specifice autismului, copilul trebuie ajutat să-și corecteze comportamentul aparent „nepoliticos” față de alți copii.
Acidul DHA le vine în ajutor
Autismul este o tulburare de dezvoltare cu simptome ce pot fi atenuate de administrarea DHA, acid decosahexaenoic, esențial pentru dezvoltarea și funcționarea normală a creierului fătului, a copilului mic și pe durata întregii vieți. DHA este unul din principalii acizi grași esențiali prezenți în uleiul de pește. Îl cunoștem și sub numele de acid gras polinesaturat Omega-3. Creierul este compus în procent de 60% din grăsimi, 30% din acestea fiind DHA. Produsul 100% natural Pure DHA de la Secom®, 90 capsule gelatinoase moi cu gust de fructe, conține acizii grași Omega-3 EPA, DHA, plus vitaminele E, A și D. Produsul dezvoltă inteligenţa copiilor prin îmbunătăţirea performanţelor cognitive, de concentrare şi de memorare, reduce manifestările în deficit de atenţie şi hiperactivitate (ADHD), autism, schizofrenie, diskinezie tardivă, depresie, instabilitate emoţională, epilepsie, sindrom Down, fenilcetonurie, dislexie (dificultate în recunoaşterea şi în înţelegerea limbajului scris), discalculie (dificultate la socotit), dispraxie (dificultate de coordonare), dislalie (tulburare de vorbire), reduce impulsivitatea, îmbunătăţeşte somnul, vederea şi auzul.
Aflați mai multe despre produsele din portofoliul Secom® accesând site-ul www.secom.ro. Puteți pune întrebări despre produsele Secom® pe pagina de Facebook a companiei www.facebook.com/SecomRomania
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?