Sistemul dentar al unui adult este format din 32 de dinți și măsele, incluzând aici și măselele de minte. Dentiția deciduă, termen specializat care denumește așa numiții “dinți de lapte” ai copiilor, este formată dintr-un total de 20 de dinți. Sănătatea și igiena bucală corectă sunt importante la maturitate, dar în special în copilărie când se pun bazele obiceiurilor corecte de îngirjire a cavității bucale care nu trebuie să fie neglijate în nici un moment.
Dezvoltarea sistemului dentar
Primul set dentar este complet dezvoltat în jurul vârstei de trei ani și este format dintr-o serie de dinți care au caracter provizoriu. Apariția dinților debutează la aproximativ șase luni, deși unii dintre copii se pot naște cu până la doi dințișori. Începând cu vârsta de șase ani toți dinți care au crescut până la acest punct vor cădea și vor fi înlocuiți de sistemul dentar permanent.
La aproximativ 13-14 ani dentiția permanentă trebuie să fie completă, cu excepția molarilor 3, numiți și “măsele de minte”, care apar diferit de la persoană la persoană în perioada de maturitate. La oameni dinții maturi care au căzut sau sunt afectați de diverse probleme nu se regenerează, iar sănătatea și igiena corectă din perioada copilăriei pun bazele unui sistem dentar puternic și durabil.
Probleme dentare frecvente
Periajul dinților este regula de bază pentru dinți sănătoși, însă rezistența acestora este dată de starea bună și o igienă corectă pentru întreaga cavitate bucală. Cariile reprezintă distrugerea stratului dur, osos, care învelește miezul dintelui și sunt mai frecvente la copii decât la adulți. Pe lângă acestea, asupra dinților mai acționează negativ și tartrul, o depunere organo-minerală rigidă care apare pe suprafața exterioară. În fază incipientă, înainte de a se solidifica, tartrul este denumit placă dentară, problemă care se află printre principalii factori favorizanți ai cariilor. De asemenea, pentru a evita pierderea sau alterarea danturii este important și sănătatea gingiilor. Afecțiunile din această categorie pot provoca sângerarea, inflamarea și retragerea gingiei, iar dinții nu vor mai fi susținuți corespunzător și vor cădea.
Sănătate pentru întreaga cavitate bucală
Copii au tendința de a evita ritualurile zilnice de igienă orală și riscă dezvoltarea unor afecțiuni dentare sau gingivale care vor fi greu de contracarat ulterior. Chiar dacă dentiția deciduă va fi înlocuită, problemele acesteia se pot extinde către gingii sau pot reveni mai ușor în viitor. De aceea, părinți trebuie să se asigure că periajul și celelalte acțiuni pentru igiena orală sunt îndeplinite cu strictețe. Pentru o cavitate bucală sănătoasă, Secom® pune la dispoziție produsul Toothpaste Tablets (gust de fructe), 60 de tablete. Acesta susține sănătatea cavității bucale a copiilor prin rolul său de protecție împotriva infecțiilor și în reducerea plăcii dentare. Toothpaste Tablets conține extract patentat din fructe de afin american (ExoCyan®CRAN) și este 100% natural. Produsul reduce numărul de bacterii patogene din cavitatea bucală și acțiunea acestora asupra dinților, inhibă enzimele bacteriene care provoacă tartru și stimulează activitatea enzimelor salivare pentru a activa mecanismul natural de apărare a cavității bucale. De asemenea, Toothpaste Tablets contribuie la albirea dinților și la creșterea rezistenței acestora, precum și la reducerea inflamației și sensibilității gingiilor, a hemoragiei gingivale și a respirației urât mirositoare. Produsul este recomandat de Societatea Română de Pediatrie.
Produsele Secom® sunt disponibile în farmaciile și magazinele cu profil naturist din toată țara, prin intermediul magazinelor online partenere, precum și în cele două magazine Secom® din București, str. Ștefan cel Mare nr. 22 și str. Știrbei Vodă nr. 150. Lista completă a acestora este disponibilă pe www.secom.ro.
De asemenea, pe str. Știrbei Vodă nr. 150 se află și Centrul de Consultanță Naturopată Secom®, la care puteți apela pentru realizarea unui program de tratament naturopat personalizat, adaptat specificului fiecăror afecțiuni și stării de sănătate a organismului. Evaluarea stării de sănătate se realizează atât prin interpretarea documentelor medicale, cât și fără acestea sau cu ajutorul sistemului de scanare interstițială (Sistemul EIS), care permite detectarea dezechilibrelor din organism înainte de apariția semnelor clinice de boală printr-o metodă computerizată non-invazivă și rapidă.
Pentru întrebări suplimentare puteți suna gratuit la linia verde Secom® (0800.873.266), iar pentru concursuri și articole noi, vizitați oricând pagina de Facebook a companiei.
Photo credit: TomConger / Foter / CC BY-NC
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie