Este implicata in toate procesele biochimice care presupun producerea de energie. Iar energia este necesara pentru fiecare miscare pe care o facem, pentru fiecare proces pe care organismul il sustine fie ca este vorba despre gandire, digestie sau despre sustinerea ritmului cardiac. Pentru ca organismul sa functioneze, trebuie sa-si genereze singur enegia de care are nevoie. Iar fabricile de energie ale organismului se afla in celule, acolo unde nutrientii sunt transformati prin procese chimice complexe in „hrana” care poate fi absorbita de corp. Pentru ca acest lucru sa fie posibil, substantele din organism sunt descompuse, in urma unor reactii chimice succesive, in substante numite adenozin trifosfati (ATP) , nucleotide care stocheaza si transporta energia in celule.
Iar coenzima Q10 este substanta cheie care contribuie la formarea ATP. Daca avem deficit de Q10, atunci ATP se produce in cantitati insuficiente, desi este vital sa avem tot timpul un nivel energetic optim.
Multe studii arata faptul ca persoanele care sufera de deficit de coenzima Q10 ajung sa sufere in timp de afectiuni cronice precum bolile de inima, hipertensiune, aritmii, angina si au risc sporit de infarct. Se intampla acest lucru deoarece Q10 este prezenta in cantitati mai mari in tesuturi in care exista o concentratie mare de mitocondrii, particule celulare considerate generatoarele de energie ale celulei, adica in tesuturile ficatului si inimii. De aceea, in cazul unui deficit, aceste organe sunt direct afectate. De asemenea, exista studii care arata efectul negativ al deficitului de Q10 asupra pielii, gingiilor si sistemului imunitar.
Cum se ajunge la deficit de Q10?
De vina pentru deficitul de Q10 poate fi alimentatia, fiindca o mica parte din cantitatea de coenzima Q10 din organism este introdusa in corp din alimente care contin aceasta substanta. Pe de alta parte, toxinele in cantitati tot mai mari, existente in corp din cauza stilului de viata modern, care trebuie neutralizate si bombardamentul permanent produs de radicalii liberi asupra organismului consuma rapid rezervele de Q10. În alte cazuri, instalarea unei boli cronice, care epuizeaza organismul si consuma antioxidantii, precum si procesul firesc de imbatranire saracesc organismul de Q10. Pe de alta parte exista si medicamente, precum statinele, care au drept efect secundar inhibarea productiei de coenzima Q10 din organism, cu afectarea mai multor functii ale organismului.
Importanta pentru functionarea inimii
Pentru ca are nevoie de multa energie pentru a functiona optim, inima este un organ care necesita o cantitatea mare de Q10 pentru a-si mentine sanatatea. Prof. Dr. Peter H. Langsjoen, care a condus cele mai renumite studii asupra coenzimei Q10 a dovedit ca aceasta imbunatateste functionarea muschiului cardiac si reduce din efectele adverse ale administrarii medicamentelor din categoria statinelor, care inhiba cu pana la 40% productia fireasca a organismului de Q10. Mai mult, studiile realizate de Prof. Dr. Peter H. Langsjoen au relevat faptul ca, cu cat deficitul de Q10 este mai mare, cu atat mai severa este si afectiunea cardica de care sufera persoana respectiva. De asemenea, un studiu realizat pe durata a 6 ani a demonstrat ca 85% din pacientii cu cardiomiopatie , care au administrat Q10 ca adjuvant la tratamentul alopat au raportat o imbunatatire a conditiei. De asemenea, coenzima Q10 amelioreaza hipertensiunea, efect care, potrivit studiilor, se face simtit dupa aproximativ 4 luni de la prima administrare.
Impactul asupra altor afectiuni
Fiindca este esentiala pentru toate celulele din organism, orice deficit de Q10 afecteaza functionarea corecta a organelor corpului. Studiile au aratat faptul ca administrarea de Q10 imbunatateste conditia pacientilor in multe afectiuni printre care maladiile neurodegenerative Parkinson si Alzheimer, cancer, migrene si in preventia unor afectiuni care au drept factor de risc mostenirea genetica.
Cum sa obtii coenzima de care ai nevoie?
Este aproape imposibil sa obtii cantitatea suficienta de coenzima Q10 necesara organismului din dieta, desi aceasta se gaseste in sardine, organe precum inima si ficatul de vita si de pui, sau in nuci. De aceea, cea mai buna solutie este administrarea de suplimente naturale cu coenzima Q10.
Produsul Q-absorb de la Secom® contine coenzima Q10 identica cu cea produsa de organismul uman, fiind obtinuta prin fermentare din drojdie de bere, nu din tutun. Mai mult, Q-absorb® contine formula ProSome™, care creste de 3-4 ori nivelul de absorbtie si cu 400% biodisponibilitatea coenzimei Q10 – aspect dovedit in studii clinice sustinute de Jarrow Formulas®. Coenzima Q10® stimuleaza cresterea neuritilor (dendrite si axoni prin care neuronii comunica intre ei) aproximativ de trei ori fata de L-carnitina si L-arginina administrate separat, mentine marimea si specializarea neuronilor, integritatea tecii de mielina care protejeaza fibra nervoasa, stimuleaza productia neurotransmitatorului acetilcolina in scleroza laterala amiotrofica, dementa senila, bolile Parkinson, Alzheimer, Huntington, ataxia Friedreich, sindromul de oboseala cronica, migrene, neuropatie diabetica, deficit de atentie si hiperactivitate, creste capacitatea de memorare. De asemenea, are un rol esential in roducerea energiei celulare in mitocondrii si in stocarea ei in moleculele de ATP (adenozin trifosfat). Q-absorb™ este protector cardiovascular (reduce simptomatologia in hipertensiunea arteriala, insuficienta cardiaca congestiva, angina pectorala, sindromul de ischemie – reperfuzie, prolaps de valva mitrala, aritmii, accidente vasculare cerebrale, hipercolesterolemie), reduce tulburarile de auz si de echilibru (acufene, ameteli, sindrom Ménière) si este un antioxidant exceptional: reduce nivelul radicalilor liberi, protejeaza membrana celulara, potenteaza efectul vitaminelor E, C si al glutationului, reduce peroxidarea lipidica.
Detalii despre produsele Secom® poti obtine accesand www.secom.ro. Pentru intrebari suna gratuit la serviciul nostru de consultanta naturopata, telverde: 0800.873.266, iar pentru concursuri si articole noi, viziteaza oricand pagina de Facebook a companiei.