Cel mai des, dezechilibrele hormonale sunt la baza infertilitatii feminine, pentru ca ciclul menstrual este controlat de o multime de procese hormonale. Orice dezechilibru poate duce la tulburarea procesului de maturizare a ovulelor, dar si la incetarea ovulatiei.
Cauzele pot fi un procent ridicat de hormoni masculini, un stil de viata stresant, exercitiul fizic la nivel profesionist, tulburarile alimentare din zona anorexiei si bulimiei, sau pierderea rapida in greutate. De asemenea, si ingrasarea rapida, precum si disfunctiile de la nivelul tiroidei pot genera infertilitate feminina.
Sarcini extrauterine si endometrioza
Acest tip de infertilitate este cauzata de faptul ca tuburile prin care ovulele fertilizate coboara spre uter pot fi partial sau total blocate, iar cauzele pot fi multiple: infectii genitale, prezenta unor tesuturi cicatrizate, ca urmare a unor operatii, sarcini ectopice cu indepartarea unuia sau ambelor tuburi falopiene. Si endometrioza poate provoca infertilitate. De fapt, endometrioza este diagnosticata la aproximativ 15% din femeile care sufera de infertilitate si reprezinta cresterea mucoasei uterine in afara uterului, peste tesuturile din jur: ovare, intestine, perineu etc.
Imunitatea cu probleme si ovarele polichistice
Ovarele polichistice cresc riscul de infertilitate si reprezinta prezenta mai multor chisturi la nivelul ovarelor. De multe ori, de vina pentru ovarele polichistice sunt foliculi a caror maturizare este impiedicata de excesul de hormoni masculini sintetizati in corpul femeii. De asemenea, daca femeia are un sistem imunitar cu probleme si identifica sperma sau ovulele fertilizate ca fiind “corpuri straine”, atunci acestea sunt “atacate”, la fel ca o boala. De aceea, fecundarea ovulului si prinderea embrionului in uter nu mai sunt posibile. In plus, un astfel de sistem imunitar poate cauza avorturi repetate.
Un numar mic de ovule
La nastere, femeile au in ovare aproximativ 400.000 de foliculi care se pot transforma in ovule. Dar numarul de foliculi activi, precum si cel de foliculi inactivi se reduce odata cu varsta, ca si reactia lor la hormoni. De aceea, unele ovule nu se maturizeaza si se produc cicluri menstruale fara ovulatie. Pe de alta parte si imbatranirea ovulelor poate fi o cauza de infertilitate. In plus, aceste ovule fertilizeaza mai greu si, pe de alta parte, riscul de avort spontan este mai mare in cazul ovulelor imbatranite. Desi foarte rare, exista si cazuri in care numarul de ovule se epuizeaza inainte ca femeia sa ajunga la menopauza, iar acest lucru inseamna, de asemenea, infertilitate.
Ce poti face pentru a-ti proteja fertilitatea?
Secom® iti recomanda Vitex, 100 capsule easy-to-swallow, care echilibreaza sistemul hormonal feminin si favorizeaza fertilitatea. Vitex agnus-castus este una dintre cele mai eficiente plante pentru echilibrarea sistemului hormonal feminin, utilizata de peste 2500 de ani. Produsul echilibreaza raportul progesterone si estrogen in favoarea cresterii progesteronului: stimuleaza eliberarea LH-ului, hormon luteinizant cu efecte benefice in chisturi ovariene, amenoree secundara (absenta sangerarii menstruale), dismenoree (durere menstruala), procese de fibrozare uterina, infertilitate feminina si probleme ale pielii. Vitex are si efect analgezic, de reducere a durerilor resimtite la nivelul aparatului genital feminin. Produsul reduce si hipersecretia de prolactina, efect similar dopaminei la nivel hipofizar (inhiba celulele lactotrope) cu efecte benefice in galactoree si congestia sanilor.
Detalii despre produsele Secom® poti obtine accesand www.secom.ro. Pentru intrebari suna gratuit la serviciul nostru de consultanta naturopata, telverde: 0800.873.266, iar pentru concursuri si articole noi, viziteaza oricand pagina de Facebook a companiei.
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!