Este un hormon cu rol complex in organism, renumit mai ales pentru faptul ca regleaza ceasul biologic. Secretia acestuia in corp este influentata de factori de stil de viata si de inaintarea in varsta. Cea mai mare cantitate de melatonina se secreta in primii 3 ani de viata, atunci cand bebelusii dorm mai mult de 12 ore pe zi. Cu cat inaintam in varsta, cu atat secretia de melatonina scade, de aceea si incidenta tulburarilor de somn creste.
Combate insomnia
Secretia de melatonina cunoaste apogeul intre orele 2 si 4 noaptea, micsorandu-se progresiv pana spre dimineata. Hormonul, metabolizat destul de rapid la nivel hepatic este eliberat in principal de epifiza, o glanda endocrina care, printre altele, ne ajuta sa facem diferenta la nivel inconstient, intre zi si noapte, precum si intre anotimpuri. Alte structuri anatomice implicate in producerea melatoninei sunt retina, tubul digestiv, maduva osoasa, limfocitele si celulele epiteliale. Secretia de melatonina este determinata de prezenta serotoninei, un neurotransmitator eliberat în prezenta triptofanului a carui prezenta in corp este stimulata de ingerarea de carbohidrati. Prin urmare, persoanele care sufera de insomnie sau cele care nu au un somn odihnitor în timpul noptii, pot avea deficit de serotonina si de melatonina.
Este un antioxidant de top
Studiile arata ca melatonina este un antioxidant de doua ori mai puternic decat vitaminele C, E si decat betacarotenul. In plus, este singurul antioxidant capabil sa patrunda in fiecare celula a corpului. Specialistii spun ca bolile degenerative sunt asociate cu scaderea capacitatii antioxidante a organismului. Printre acestea se numara artroza, boala Parkinson, degenerescenta maculara si cataracta. De asemenea, melatonina poate oferi protectie anticancer.
Administrarea de melatonina in momentul in care organismul nu o mai produce in cantitati optime in mod natural are efect de incetinire a imbatranirii. Prin urmare, ar trebui sa luam suplimente cu melatonina incepand cu varsta de 30-40 de ani.
Echilibreaza activitatea endocrina
Melatonina influenteaza in sens pozitiv secretia hormonilor sexuali feminini, regleaza ciclul menstrual si intrarea la menopauza. Alte beneficii pe care le aduce melatonina in organism sunt legate de faptul ca faciliteaza adaptarea la schimbarile de fus orar. Favorizeaza procesele de reglare a tensiunii arteriale si a glicemiei, calmeaza starile de anxietate inaintea unei operatii. Elimina migrena in cel mai scurt timp, iar printre rolurile terapeutice, scurteaza timpul de vindecare a arsurilor cutanate generate de radiatiile ultraviolete. Este utila persoanelor care se confrunta cu depresie si anxietate, anorexie, astenie de sezon, iar in mod special, este nevoie de melatonina in cazul persoanelor care trebuie sa se adapteze rapid la decalajele de fus orar. In plus, melatonina stimuleaza producerea de osteoblaste, de aceea ajuta la preventia osteoporozei.
Produsul Mellow Tonin®, 60 de capsule, cu rol adjuvant in atenuarea tulburarilor de somn contine melatonina si are o compozitie imbunatatita cu vitamina B6, pentru rezultate optime si ajunge pana la 60 de zile de administrare. Produsul ajuta la atenuarea tulburarilor de somn si la reducerea timpului necesar pentru a adormi, sustine functionarea normala a sistemului nervos, mentine sanatatea psihica, ajuta la reducerea oboselii si extenuarii, ajuta la reglarea activitatii hormonale si la functionarea normala a sistemului imunitar.
Detalii despre produsele Secom® poti obtine accesand www.secom.ro. Pentru intrebari suna gratuit la serviciul nostru de consultanta naturopata, telverde: 0800.873.266, iar pentru concursuri si articole noi, viziteaza oricand pagina de Facebook a companiei.