Vitaminele sunt necesare creşterii, regenerării şi bunei funcţionări a organismului. Marea majoritate a acestora nu pot fi sintetizate de organism, de aceea ar trebui să fie luate din hrană. Dar niciun aliment, cu excepţia laptelui matern, nu conţine toate vitaminele necesare şi este nevoie de o dietă atent construită pentru a reuşi să acoperi tot necesarul de vitamine al organismului.
Pielea uscată, semnul deficitului de vitamina A
Cunoscută drept retinol, vitamina A este implicată în multe procese din organism, de la văz până la sănătatea pielii şi a oaselor. Ea este indispensabilă ochilor, mai ales pentru vederea crepusculară, are un rol important în diferenţierea celulară şi în menţinerea structurii normale a celulelor, deci contribuie la procesele de reparare, vindecare şi de regenerare celulară. În plus, vitamina A este prietena pielii frumoase şi sănătoase. Lipsa acestei vitamine se poate manifesta, la nivelul pielii prin uscăciune, descuamare şi, implicit, prin risc sporit de infecţii cutanate. Mai mult, pe lângă distrugerea pielii, lipsa de vitamina A produce şi uscăciunea mucoaselor şi scade puterea de protecţie a sistemului imunitar.
Fără „vitamina soarelui”, oasele devin fragile
Fără vitamina D calciul din alimente nu poate fi absorbit de organism şi nu se poate fixa în oase. Sinteza vitaminei D se produce prin transformarea colesterolului, sub influenţa razelor ultraviolete ale soarelui. Când se ajunge la deficit de vitamina D, uşor de confundat şi cu deficitul de calciu-fosfor, apare rahitismul la copii şi la tineri, iar în cazul adulţilor, osteomalacie, decalcifierea osoasă.
Lipsa biotinei produce mătreaţă
Biotina, vitamina B8 este implicată în metabolismul grăsimilor şi al aminoacizilor care menţin sănătatea pielii şi a părului. Carenţa de biotină conduce la uscare pielii, la ulceraţii, mâncărimi şi la apariţia mătreţii la nivelul scalpului. Se poate ajunge la deficit de biotină din cauza consumului prelungit de antibiotice orale sau a consumului excesiv de ouă fiindcă acestea din urmă conţin avidină, un antagonist al biotinei.
Anemia, din lipsă de acid folic
Deficitul de acid folic, adică de vitamina B9, poate conduce la anemie şi la leucopenie. Se ajunge în aceste situaţii pentru că organismul are nevoie de acid folic pentru a produce globulele roşii necesare funcţionării normale a organismului. Deşi organismul poate depozita acid folic pentru câteva luni, deficitul se instalează la câteva săptămâni de la reducerea depozitelor de acid folic. În cazul gravidelor, deficitul de acid folic este periculos. Studiile arată că determină la nou-născut o greutate mică la naştere, poate conduce la anomalii congenitale şi creşte riscul de boli.
Cum se ajunge la carenţe?
Regimul alimentar perfect este greu de urmat, iar lipsa unei singure vitamine duce la apariţia dezechilibrelor. Iar cauzele, pe lângă alimentaţia incorectă, pot fi numeroase. De exemplu, o mare parte din vitamine sunt distruse atunci când gătim, de prepararea termică. Prin urmare, deşi teoretic, mâncăm sănătos, în realitate, lucrurile stau altfel. Apoi mai sunt şi cazurile în care anumite tulburări alimentare precum anorexia, determină deficitul de vitamine în organism. Şi dezechilibrelele de la nivelul florei intestinale, floră care sintetizează vitamine pot conduce la deficite, la fel şi dereglarea absorbţiei vitaminelor în tractul gastro-intestinal şi parazitozele. Dar, în egală măsură există şi stări fiziologice care favorizează instalarea deficitelor de vitamine. Astfel de perioade sunt creşterea, sarcina şi perioada alăptării.
Vitaminele, mineralele aminoacizii şi enzimele acţionează sinergic
Orice nutriţionist va spune că fructele şi legumele, bogate în vitamine, minerale şi în antioxidanţi nu pot fi înlocuite decât cu alte fructe şi alte legume. Motivul este că, pe lângă minerale şi vitamine, fructele şi legumele conţin şi aminoacizi, bioflavonoide, enzime, care, în general, nu sunt reproduse în suplimentele cu multivitamine alimentare. Dar, produsul Alive!™(fără fier) de la Secom® este sută la sută natural, obţinut din extracte de plante şi de fructe, de aceea prezintă toate avantajele consumului de legume şi de fructe. Produsul are peste 130 de nutrienţi esenţiali, care menţin un nivel optim de sanatate şi de energie. Nutrientii din Alive!™ (fara fier) se absorb în circuitul sanguin în mai puţin de 20 de minute, adica de 5 ori mai repede decât în cazul altor produse similare. Alive!™ (fără fier) conţine cele mai eficiente ingrediente: minerale chelatate cu aminoacizi, extracte din fructe şi de legume procesate astfel încât să-şi menţină calităţile, puterea enzimatică şi antioxidantă, extracte organice din ciuperci medicinale chinezeşti şi japoneze, toate ingredientele fiind testate în laborator pentru asigurarea purităţii şi eficienţei. Mai multe detalii despre produsele Secom® puteţi obşine accesând www.secom.ro sau accesând pagina de facebook a companiei www.facebook/secomromania