Sistemul imunitar reprezinta totalitatea mecanismelor prin care organismul se apara de agentii patogeni, adica de micro sau macroorgansime care determina apartia unor probleme de sanatate. Agentii patogeni se incadreaza in patru mari categorii: microbi, paraziti, prioni.
Sistemul imunitar, de la nastere pana la maturitate
La nastere, pornim cu un sistem imunitar “mostenit” de la mama, din perioada petrecuta in uter. Cu cat mama are un sistem imunitar mai puternic si are o stare de sanatate mai buna, cu atat copilul va fi si el mai bine aparat, chiar din primele zile de viata. Acest sistem imunitar este numit sistem nespecific sau innascut. Rolul sau este sa apere organismul de elemente externe, nespecifice, intrucat are capacitatea de a recunoaste factorii externi care pot afecta organismul si poate actiona impotriva acestora. Sistemul imunitar nespecific nu se modifica pe parcursul vietii si nu poate indeplinii functii de protectie de lunga durata, preventiva. Acesta are majoritar actiune temporara, atunci cand unul dintre semnalele sale de alarma este declansat.
Pe masura ce crestem si inaintam in varsta, luam contact cu tot mai multe fiinte, obiecte si medii, care pot fi doar vehicule de transport si de transmitere ale diferitelor boli sau organisme bolnave. Odata intrati in contact cu diversi agenti patogeni de la acestea, organismul reactioneaza. Daca sistemul imunitar este suficient de puternic, se va apara fara a contracta o afectiune, iar in cazul in care agentii patogeni gasesc portite prin care sa patrunda, organismul va fi afectat. Prin acest proces de reactie se dezvolta sistemul imunitar specific sau dobandit, care are capacitatea de a retine caracteristicile unui agent patogen, de a-l recunoaste la un viitor contact si de a fi deja pregatit pentru a se apara impotriva sa. Astfel, organismul primeste un sistem de aparare pe termen lung, pe care sa se bazeze si in perioada de maturitate.
Care sunt componentele sistemului imunitar
Agentii patogeni pot patrunde in organism prin mai multe cai, cum ar fi prin aerul respirat, prin piele in urma contactului cu anumite obiecte sau prin substantele pe care le ingeram. De aceea, organismul a gasit modalitati variate de a ridica bariere, astfel incat acestia sa nu patrunda sau, in eventualitatea in care acest lucru se intampla, sa actioneze din interior.
Astfel, exista bariere mecanice si fiziologice, adica pielea, mucoasa, saliva, sucul gastric si enzimele intestinale. De asemenea exista si bariere celulare, din sange si din tesuturi, reprezentate de celulele granulocite, limfocitele T si B, moncite si macrofage. Acestea inglobeaza corpurile straine si le digera. Limfocitele B sintetizeaza anticorpii, molecule proteice care se fixeaza pe membrana celulara a agentului patogen, pe care il inactiveaza si apoi il distrug. Spre deosebire de celelalte celule, anticorpii nu se desplaseaza singuri, ci sunt transportati in lichidul sanguin si cel limfatic.
Ce sisteme ale organismului sustin imunitatea
Privind in ansamblu, sistemul imunitar poate actiona cu ajutorul unor functii si componente imunitare ale sistemelor circulator, limfatic, respirator, epidermic, celular si digestiv.
Sistemul circulator este cel care transporta anticorpii catre zonele de inflamatie sau de infectie din organism, permitandu-le sa ajunga acolo unde este nevoie de ei. Sistemul limfatic creeaza o retea de noduri care sa gazduiasca limfocitele atunci cand identifica, ataca si neutralizeaza invadatorii. Mucoasa membranelor care protejeaza nasul, gatul si plamanii, elemente ale sistemului respirator, are rolul de a tine la distanta agentii patogeni din aerul pe care il respiram. Sistemul epidermic actioneaza prin conferirea unor proprietati acide pielii, care sa impiedice patrunderea prin epiderma a patogenilor. Iar sistemul celular inglobeaza varietatea de celule cu rol de aparare, cum sunt limfocitele, celulele macrofage si cele neutrofile. Sistemul digestiv este de asemenea implicat in procesul de aparare al organismului. Acesta contine flora saprofita, bacterii “prietenoase” care au, pe langa altele, efect de protectie impotriva infectiilor.
SystemWell® Ultimate Immunity intareste toate componentele sistemului imunitar
SystemWell® Ultimate Immunity 45 tablete de la Secom® intareste toate componentele sistemului imunitar: circulator, limfatic, respirator, epidermic, sistemic, celular si digestiv. Cand toate aceste elemente care alcatuiesc sistemul imunitar se afla in armonie, mecanismul de aparare al organismului actioneaza la capacitate completa. Produsul are o formula complexa cu peste 30 de ingrediente: vitamine (vitaminele A, C, D), minerale (fosfor, zinc, seleniu, sodiu), extracte din plante (usturoi, ardei rosu, curcumin, echinacea, goldenseal etc), ciuperci medicinale (Maitake, Reishi, Shiitake si Yamabushitake), probiotice si prebiotice FOS. Un singur flacon de SystemWell® Ultimate Immunity ajunge pana la 45 de zile de administrare.
Produsele Secom® sunt disponibile in farmaciile si magazinele cu profil naturist din toata tara, prin intermediul magazinelor online partenere, precum si in cele doua magazine Secom® din Bucuresti, str. Stefan cel Mare nr. 22 si str. Stirbei Voda nr. 150. Lista completa a acestora este disponibila pe www.secom.ro.
De asemenea, pe str. Stirbei Voda nr. 150 se afla si Centrul de Consultanta Naturopata Secom®, la care puteti apela pentru realizarea unui program de tratament naturopat personalizat, adaptat specificului fiecaror afectiuni si starii de sanatate a organismului. Evaluarea starii de sanatate se realizeaza atat prin interpretarea documentelor medicale, cat si fara acestea sau cu ajutorul sistemului de scanare interstitiala (Sistemul EIS), care permite detectarea dezechilibrelor din organism inainte de aparitia semnelor clinice de boala printr-o metoda computerizata non-invaziva si rapida.
Pentru intrebari suplimentare puteti suna gratuit la linia verde Secom® (0800.873.266), iar pentru concursuri si articole noi, vizitati oricand pagina de Facebook a companiei.
Credit foto: freedigitalphotos.net
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?