Frica poate fi provocata de un pericol real, palpabil, sau de unul reprezentat la nivel psihologic. Ne este frica de paianjeni, de diverse animale, de inaltime si de multe alte lucruri. Exista si anumite situatii cand frica atinge cote ridicate, insa factorul declansator lipseste sau nu poate fi identificat. Frica pare fara obiect, pornita “ca din senin”. In aceste situatii, cel mai probabil, avem de-a face cu un atac de panica.
Cum se manifesta
Atacurile de panica sunt accese bruste de frica intensa, teama nedeslusita, insotita de o stare de neliniste puternica. Aceste sentimente cauzeaza manifestari organice care desi se aseamana cu stari grave, din fericire, nu pun viata in pericol. Bataile accentuate ale inimii si dificultatea in respirare sunt semnele atacurilor de panica. Un alt sentiment pe care il incearca o persoana care trece printr-un atac de panica este cel de pierdere a controlului, de imposibilitate de a evita un eveniment tragic, cum ar fi decesul. Atacul de panica dureaza in general intre 5 si 20 de minute si dispare la fel de fulgerator cum a aparut.
Organismul intensifica anumite simturi si functii pentru a se apara atunci cand este in pericol. De exemplu, inima bate mai tare pentru a pompa mai mult sange catre muschi iar creierul primeste un plus de neurotransmitatori pentru a putea actiona mai rapid. In cazul unui atact de panica, organismul declanseaza reactii de aparare exagerate sau fara a fi pus in fata unui pericol real.
Ce le provoaca
Un incident izolat poate fi rapid uitat. Atunci cand episoadele se repeta si persoana afectata se izoleaza de teama sa nu izbucneasca un nou atac de panica, activitatea si capacitatea de a relationa au si ele de suferit. Cunoasterea factorilor care le declanseaza ajuta insa la desfasurarea unei activitati fara riscul de a surveni noi atacuri de panica.
Consumul unei cantitati mari de alcool sau servrajul alcoolic, cofeina in exces, tutunul, si stupefiantele sunt cateva dintre obiceiurile nesanatoase care provoaca atacuri de panica. Inceperea unor tratamente medicamentoase, cum sunt cele pentru astm sau inima, sau intreruperea celor pentru anxietate si insomnia poate duce de asemenea la atacuri de panica. Stresul, efectele anesteziei generale, precum si o serie de afectiuni de natura pulmonara, tiroidiana, cardiaca sau neurologice sunt alte situatii generatoare ale atacurilor. Pe langa acestea, se mai numara si depresia, anxietatea, stresul post-traumatic si tulburarile obsesiv-compulsive.
Cum amelioram atacurile de panica
In eventualitatea aparitiei unui atac de panica, calmarea persoanei afectate si crearea unui cadru linistitor, aerisit sunt primele masuri necesare. De asemenea, este nevoie sa se restabileasca ritmul normal de respiratie. Acest lucru este posibil prin plasarea unei pungi in dreptul gurii si nasului, astfel incat aerul expirat sa fie apoi inspirat. Dupa zece astfel de inhalari se va respira fara punga timp de 15 secunde si, daca este necesar, exercitiul se repeta. Daca nu este disponibila o punga, o solutie este ca o persoana sa numere cu voce tare in timp ce cealalta, afectata de hiperventilatie, incetineste ritmul respiratiei.
Suplimente alimentare pot de asemenea sa sustina functionarea normala a organismului pentru evitarea atacurilor de panica. Produsul 100% natural GABA 750mg, 60 de tablete RapidSolv®, de la Secom® ajuta la ameliorarea simptomatologiei in tulburarile emotionale. Acesta contine 750 de miligrame de acid gama-aminobituric extras din sursa natural, din probioticele Lactobacillus. GABA, de la Secom®, contribuie la reducerea tulburarilor emotionale, la reducerea manifestarilor cauzate de excesul de hormoni tiroidieni si celor neuromusculare cauzate de deficitul de dopamina. De asemenea, produsul este benefic pentru inducerea relaxarii si somnului, reducerea dependentelor de alcool, tutun sau stupefiante si imbunatatirea memoriei si performantelor intelectuale. Un flacon include 60 de tablete RapidSolv®, care se dizolva in maximum 30 de minute de la inghitire, si ajunge pana la 60 de zile de administrare.
Produsele Secom® sunt disponibile in farmaciile si magazinele cu profil naturist din toata tara, prin intermediul magazinelor online partenere, precum si in cele doua magazine Secom® din Bucuresti, str. Stefan cel Mare nr. 22 si str. Stirbei Voda nr. 150. Lista completa a acestora este disponibila pe www.secom.ro.
De asemenea, pe str. Stirbei Voda nr. 150 se afla si Centrul de Consultanta Naturopata Secom®, la care puteti apela pentru realizarea unui program de tratament naturopat personalizat, adaptat specificului fiecaror afectiuni si starii de sanatate a organismului. Evaluarea starii de sanatate se realizeaza atat prin interpretarea documentelor medicale, cat si fara acestea sau cu ajutorul sistemului de scanare interstitiala (Sistemul EIS), care permite detectarea dezechilibrelor din organism inainte de aparitia semnelor clinice de boala printr-o metoda computerizata non-invaziva si rapida.
Pentru intrebari suplimentare puteti suna gratuit la linia verde Secom® (0800.873.266), iar pentru concursuri si articole noi, vizitati oricand pagina de Facebook a companiei.
Photo credit: nate steiner / Foter.com / CC BY
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua