In Romania, intre 10 si 12% din populatie sufera de osteoporoza, o afectiune care consta in demineralizarea oaselor si in cresterea riscului de fracturi, potrvit Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Majoritatea celor care sufera de acesta afectiune (90%) sunt femei, dar si barbatii pot fi afectati de aceasta boala.
De ce apare pierderea de masa osoasa
Chiar si dupa ce inceteaza procesul de crestere, oasele se afla intr-o continua transformare. Mai exact, osteoblastele, celule specializate cu rol in formarea de os nou si osteoclastele, celule responsabile cu „distrugerea” osului vechi sunt cele care asigura regenerarea tesutului osos. Dar, pe masura ce inaintam in varsta activitatea osteoblastelor scade, de aceea ajungem sa pierdem mai mult tesut osos decat castigam. Dupa varsta de 50 de ani si deficitul de hormoni sexuali accelereaza pierderea osoasa.
Deficitul de vitamina D contribuie
Vitamina D asigura cresterea si mentinerea sanatatii oaselor. Chiar daca avem un aport optim de calciu din dieta, fara vitamina D, acesta nu se asimileaza in oase ci se depune in diverse organe unde poate favoriza, de exemplu, calculi renali. Prin urmare, deficitul de vitamina D este un factor de risc in privinta bolii.
Excesele alimentare pot deveni factor de risc
Pe langa dezechilibrele organice, precum cele date de lipsa vitaminei D, exista si alte substante care favorizează apariţia sau agravarea osteoporozei. Acestea sunt grasimile saturate, precum cele din alimentele prajite sau gatite in stil fast-food, stimulantele nervoase precum cafeina, alcoolul, excesul de sare şi de zahăr, precum şi de diureticele, antibioticele şi corticosteroizii.
Sedentarismul poarta mare parte din vina
Lipsa tonusului muscular se traduce si prin degradarea osoasa. Dovada sunt testele realizate asupra cosmonautilor care suporta pentru mai multe luni de zile efectele imponderabilitatii. Prima, si cea mai vizibila consecinta a imponderabilitatii este atrofierea musculara. Dar ea atrage cu sine efecte secundare precum decalcifierea osoasa. Acest lucru se explica prin faptul ca in lipsa garviatiei, muschii nu mai sunt solicitati asa cum sunt de fiecare data cand ne ridicam in picioare sau cand ridicam un obiect. Iar reactia organismului este de a pastra masa musculara doar la tesuturile folosite. Printr-un proces identic trece si tesutul osos, prins de respectivii muschi. Daca timp de trei luni, un muşchi nu este folosit, poate antrena pierderi de 15% din densitatea minerala osoasa.
Aportul optim de calciu poate preveni osteoporoza
Pentru ca oasele sa fie sanatoase este nevoie de calciu, dar si de alte elemente implicate in mentinerea sanatatii oaselor. Produsul Calcium Complex de la Secom® are o formula complexa, pe baza de minerale si de vitamine pentru o buna functionare a sistemelor osteoarticular, muscular, cardiovascular, endocrin si nervos. Produsul contine calciu in cele 3 forme esentiale: carbonat, citrat, malatat, dar si vitamine si minerale pentru absorbtia optima a calciului: vitamina D3, necesara pentru absorbtia calciului la nivel intestinal si fixarea lui in oase, vitamina K, favorizeaza coagularea sanguina si mineralizarea osoasa, actioneaza sinergic cu vitamina D in fixarea calciului in tesutul osos, reduce pierderea calciului prin urina, acid folic, necesar pentru sinteza acizilor nucleici (ADN si ARN), magneziu, mentine echilibrul sanguin dintre calciu, potasiu si sodium, zinc, mineral esential in formarea enzimei SOD, antiinfectios, cupru, esential in producerea hemoglobinei si a mielinei, mangan: component esential in sintetizarea enzimelor implicate in formarea oaselor, benefic in osteoporoza, artrita reumatoida, diabet, epilepsie Coada calului, care contine siliciu si bor, necesar pentru absorbtia calciului, magneziului si a fosforului.
Calcium Complex este un produs recomandat ca adjuvant in osteoporoza, osteoartrita, osteomalacie, osteopenie, rahitism, artrita reumatoida, discopatii, fracturi osoase, reglarea contractiilor musculare, displazie cervicala, nevralgii si poate fi asociat cu MSM, complementar in tratarea afectiunilor osteo-articulare.
Detalii despre produsele Secom® poti obtine accesand www.secom.ro. Pentru intrebari suna gratuit la serviciul nostru de consultanta naturopata, telverde: 0800.873.266, iar pentru concursuri si articole noi viziteaza oricand pagina de Facebook a companiei.