Gastrita este cauzata de cele mai multe ori de o serie de factori care tin de regimul alimentar dar si de alte obiceiuri de viata ale unei persoane. Ce alimente consumam si in ce cantitate sunt primele aspecte pe care trebui sa le analizam cand incepem sa resimtim dureri abdominale, balonare, arsuri stomacale si lipsa apetitului. In aceeasi masura orele de masa tarzii, consumul de alcool si de tutun isi pun amprenta asupra sanatatii sistemului digestiv.
Gastrita, cauze si simptome
Gastrita reprezinta inflamarea, iritarea sau lezarea mucoasei gastrice, o membrana care imbraca si protejeaza interiorul stomacului. Mucoasa gastrica este acoperita de mucus, o substanta vascoasa care faciliteaza deplasarea alimentelor in stomac. In cazul gastritei cantitatea de mucus scade, facilitand lezarea mucoasei si ingreunand tranzitul alimentelor. De asemenea, gastrita inseamna si cresterea aciditatii sucului gastric, un lichid secretat de mucoasa gastrica pentru digerarea alimentelor.
Anumite alimente, in special cele tip fast food, consumate frecvent sau la ore tarzii afecteaza mucoasa gastrica. Un alt factor legat de alimentatie care favorizeaza aparitia gastritei este lipsa unui program orar de luat masa bine stabilit. Iar stresul, consumul de tutun si de alcool contribuie la aparitia gastritei.
Gastrita are manifestari mai intense in anotimpurile de tranzitie, primavara si toamna. Printre simptome se numara spasmele si durerile abdominale aparute in special imediat dupa masa. Senzatia de balonare, de greata, lipsa poftei de mancare si durerile de cap sunt alti indicatori ai aparitiei gastritei. Simptomele pot fi intensificate atunci cand consumam alimente prea reci sau prea fierbinti, condimentate sau in cantitati mari.
Ce alimente sa evitam cand avem gastrita
Carnea grasa sau afumata, inclusiv mezelurile si conservele, condimentele puternice, precum piperul, si legumele “iuti” cum sunt usturoiul, ceapa si ardeiul iute sunt de evitat pentru a nu accentua problemele gastrice. Ridichiile, fasolea, mazarea si conpoida sunt legume tari, bogate in celuloza si nu sunt recomandate.
Rosiile, baturile acidulate si alimentele cu gust puternic, care cresc secretia sucului gastric, precum si deserturile cu zahar nu trebuie sa faca parte din dieta daca avem gastrita. De altfel, fructele si legumele nefierte nu sunt recomandate pentru ca se digera mai dificil. Iar din randul fructelor, sunt de evitat in special merele, citricele si afinele. O alta categorie de alimente care trebuie ocolite cand avem gastrita sunt cele prajite, alaturi de semipreparate sau de fast food.
Gastritix™ pentru ameliorarea spasmelor si durerilor abdominale
Produsul Gastritix™, 100 de capsule, de la Secom® este benefic pentru ameliorarea simptomelor gastritei. Acesta contine 6 ingrediente cu proprietati superioare pentru reducerea spasmelor si durerilor abdominale: fenicul, wild yam, ghimbir, ulm, musetel (extract standardizat din flori) si nalba mare. Gastritix™ contribuie la reducerea spasmelor gastrointestinale si la calmarea durerilor abdominale inclusiv in situatii stresante. De asemenea, produsul ajuta la cicatrizarea si refacerea mucoasei gastrice, prin favorizarea productiei de mucus gastrointestinal, la reducerea flatulentei si a meteorismului abdominal, precum si la reducerea senzatiei de greata. Un singur flacon de Gastritix™ ajunge pana la 50 de zile de administrare.
Produsele Secom® sunt disponibile in farmaciile si magazinele cu profil naturist din toata tara, prin intermediul magazinelor online partenere, precum si in cele doua magazine Secom® din Bucuresti, str. Stefan cel Mare nr. 22 si str. Stirbei Voda nr. 150. Lista completa a acestora este disponibila pe www.secom.ro.
De asemenea, pe str. Stirbei Voda nr. 150 se afla si Centrul de Consultanta Naturopata Secom®, la care puteti apela pentru realizarea unui program de tratament naturopat personalizat, adaptat specificului fiecaror afectiuni si starii de sanatate a organismului. Evaluarea starii de sanatate se realizeaza atat prin interpretarea documentelor medicale, cat si fara acestea sau cu ajutorul sistemului de scanare interstitiala (Sistemul EIS), care permite detectarea dezechilibrelor din organism inainte de aparitia semnelor clinice de boala printr-o metoda computerizata non-invaziva si rapida.
Pentru intrebari suplimentare puteti suna gratuit la linia verde Secom® (0800.873.266), iar pentru concursuri si articole noi, vizitati oricand pagina de Facebook a companiei.
Credit foto: freedigitalphotos.net
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?