Mofturile la masa sunt la ordinea zilei in cazul multor copii, dar cei cu autism sunt predispusi la tulburari alimentare precum anorexia si la dezechilibre nutritionale grave. Refuzul de a se alimenta se poate transforma intr-o veritabila greva a foamei, intinsa pe zile si saptamani intregi. Spre deosebire de copilul tipic, care refuza mancarea pentru ca prefera alt gust, copiii cu autism refuza mancarea sanatoasa din cauza fixatiilor alimentare, date de tulburarea de care acestia sufera. Lupta parintilor si a educatorilor este una de durata, iar introducerea unui aliment nou in dieta unui copil cu autism poate dura chiar mai mult de 6 luni. De aceea, multi cedeaza, iar copilul risca accentuarea tulburarilor de dezvoltare pe fondul unei diete sarace in nutrienti.
Accepta faptul ca este vorba despre boala
Poti face primul pas strategic in lupta pentru introducerea unor alimente sanatoase in dieta copilului tau cu autism, doar daca intelegi faptul ca manifestarea lui tine de boala, ca si restul manifestarilor atipice si ca nu este lipsa de colaborare sau o forma de protest. Autismul afecteaza in mod diferit pe fiecare copil in parte. De obicei, copii cu autism care manifesta fixatii alimentare au o sensibilitate exagerata a simtului gustativ. Ei simt chiar si atunci cand parintii amesteca in mancarea deja acceptata alte alimente, chair si in cantitati minuscule. La aceasta problema se adauga si faptul ca autismul inseamna, printre altele, rutina si repetare a unor patter-nuri care ofera copilului senzatia de control, predictibilitate si, implicit, de siguranta. Copiii cu autism nu se plictisesc de un anumit fel de mancare si nici nu au curiozitatea fireasca de a incerca alimente noi. Desi pare incapatanare, asa-zisa tulburare de opozitie specifica copiilor cu autism vine din teama de schimbare, de a accepta orice reprezinta noutate si nefamiliar, teama care depaseste orice logica si are acelasi mecanism ilogic, similar cu atacurile de panica. Din acest motiv, sa determini un copil cu autism sa guste o mancare noua poate fi o imensa provocare.
Acomodeaza-l cu alimentul pe care vrei sa-l consume
Daca ai un copil cu autism ai incercat deja toate coregrafiile si punerile in scena cu mancare. Poate ca au fost momente in care l-ai si fortat sa manace si, probabil ai trecut si prin faza in care ai refuzat sa-i incurajezi fixatiile alimentare, dar el n-a capitulat si ai ajuns sa cedezi, crezand ca va muri, literalmente, de foame. O abordare mai aproape de cea corecta ar fi sa devii un exemplu pentru copil si sa manci doar mancarea snatoasa, chiar daca el nu pofteste si nu este curios sa manace ceea ce voi consumati. Potrivit ANDI (Autism Netowork for Dietary Intervention), alimentul pe care vrem sa-l introducem in dieta unui copil cu autism trebuie, in primul rand, sa-i fie extrem de familiar. Familiaritatea creste sansele de acceptare deoarece copii cu autism sunt reticenti la nou si pentru ei, rutina si lucrurile deja cunoscute sunt linistitoare.
Uita regula ”nu te juca cu mancarea”
Ca sa familiarizezi copilul cu un anumit aliment, va trebui sa accepti orice interactiune a copilului cu respectivul fel de mancare. Daca se va juca cu morcovii fara sa ii guste, nu trebuie sa te descurajezi . De fapt, ai controizat o mica victorie. Regula este ca toata aceasta joaca de tatonare sa aiba loc la masa, nu in alt spatiu. Urmatorul pas este sa accepte in farfuria din care manaca un fel de mancare preferat si prezenta alimentului pe care vrei sa-l introduci. Acest proces poate dura chiar si cateva luni.
Daca scuipa, nu mai insista
Daca prin diferite tehnici, in niciun caz obligandu-l, ai reusit sa il determini pe copil sa guste dintr-un nou aliment, nu te descuraja daca nu va manca. Este o victorie si faptul ca a gustat. Mai exista si varianta in care copilul vrea sa guste, mesteca mancarea, dar o scuipa si apoi o refuza. Specialistii in nutritia copiilor cu autism sustin ca acest lucru se intampla din cauza sensibilitatii gustative. Acesti copii pot avea o sensibilitatea exagerata a gustului, mirosului si texturii alimentelor, de aceea se pot simti ”agresati” la prima degustare a unui aliment nou. Nu este cazul sa capitulati, alimentul respectiv trebuie readus in scena peste cateva zile si trebuie sa revina periodic, pana cand copilul il va accepta.
Cum se face in 10 pasi:
1. Mancati langa copil alimentul pe care vreti sa-l introduceti in dieta lui si laudati-i gustul. Asigurati-va ca aveti contact vzsual cu copilul cand spuneti ”Vai, cat de gustos este marul acesta!”
2. Un priten al copilului sau o persoana in care acesta are mare incredere trebuie sa laude si ea produsul respectiv. Si in acest caz este foarte important contactul vizual.
3. Daca face terapie, in timpul sedintelor trebuie ca terapeutul sa vorbeasca despre respectivul aliment.
4. Puneti respectivul aliment intr-o farfurie vecina cu cea din care copilul manca o mancare pe care o accepta si rugati-l sa o guste. Daca refuza, explicati-i ca nu este obligat sa mance, dar ca trebuie sa accepte acea mancare pe masa.
5. Urmeaza un pas simportant. Puneti respectivul aliment in farfuria din care copilul manca un fel de mancare pe care o accepta. De asemnea, explicati-i ca, daca nu vrea, nu este obligat sa manace, dar ca trebuie sa o ”tolereze” in farfurie.
6. Cand copilul accepta in mod firesc respectiva mancare in farfurie, roga-l iarasi sa o guste. Daca nu vrea, spune-I ca nu este ogligat sa manace, dar ca iti doresti sa va prefaceti impreuna ca manca. Este important acest lucru fiindca, simuland ca manca, copilul se obisnuieste cu mirosul respectivei mancari si deprinde si o rutina a gestului de a ridica mancarea spre gura, rutina pe care se bazeaza comportamentul autist.
7. Urmeaza atingerea mancarii respective cu buzele. Ii vei explica din nou copilului ca nu trebuie sa mance mancarea respectiva, dar ca vrei sa o atinga cu buzele. Asa se intareste rutina gestului de a ridica respectivul aliment la gura si copilul se familiarizeaza si mai mult cu mirosul, textura si, in unele cazuri, simte si gustul respectivului aliment.
8. Spui copilului acelasi lucru, anume ca nu e obligatoriu sa mance, dar trebuie sa atinga cu limba respectiva mancare.
9. Penultimul pas este sa rogi copilul sa tina respectiva mancare in gura.
10. Ultimul pas este sa il determini sa mestece si sa inghita. Cel mai probabil, in primele dati va scuipa mancarea, dar cu rabdare, toata procedura va fi un success.
In functie de duratele pe care le presupune parcurgerea ficarui pas in parte, introducerea unui aliment nou in dieta unui copil cu autism poate dura luni de zile si poate fi o procedura epuizanta pentru familie si educatori. Dar echilibrul nutritional de care copilul trebuie sa beneficieze merita tot acest efort.
Suplimente alimentare care-ti ajuta copilul
Tulburarile date de autism au si o componenta neurologica, de aceea, produsul 100% natural, Neuro Optimizer® de la Secom®, care contine ingrediente ce sustin metabolismul cerebral, precum citidina, fosfatidilcolina si L-Glutamina si aminoacizi precum acetil L-Carnitina si taurina ajuta la atenuarea simptomelor. Este bine sa stii ca celula nervoasa are in componenta 30% fosfatidilcolina, a carei productie este stimulata de Neuro Optimizer® si ca, de asemenea, produsul favorizeaza productia de neurotransmitatori precum adrenalina, acetilcolina, dopamina, noradrenalina, substante implicate in cresterea performantelor intelectuale si in mentinerea concentrarii optime pe durata efortului intelectual.
Pentru a mentine echilibrul nutritional al copilului poate fi necesara administrarea de multivitamine si de minerale. Produsul Multi Vitamin & Mineral de la Secom®, cu o compozitie 100% naturala, completeaza necesarul de vitamine si de minerale obligatorii pentru cresterea armonioasa si sanatoasa a copilului tau. Un avantaj major al Multi Vitamin & Mineral este biodisponibilitatea maxima, data de faptul ca produsul este obtinut din surse naturale. De asemenea, produsul contine 13 vitamine si 10 minerale, iar formula este imbunatatita cu inozitol si colina, substante care, impreuna, formeaza lecitina, importanta pentru hranirea celulelor cerebrale. Produsul Multi Vitamin & Mineral de la Secom® este recomandat ca adjuvant in deficiente imunitare si intelectuale, in dereglari metabolice si hormonale, precum rahitism, lipsa poftei de mancare, anemie, afectiuni osoase, musculare, nervoase, tulburari cardio-vasculare, digestive, uro-genitale, oftalmologice, dermatoze, infectii, stres fizic, intelectual si oxidativ, in convalescenta si in cazul administrarii de antibiotice. Produsul Multi Vitamin & Mineral de la Secom® ajunge pana la 47 de zile de administrare si este recomandat de Societatea Romana de Pediatrie.
Detalii despre produsele Secom® poti obtine accesand www.secom.ro. Pentru intrebari suna gratuit la serviciul nostru de consultanta naturopata, telverde: 0800.873.266, iar pentru concursuri si articole noi viziteaza oricand pagina de Facebook a companiei.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?