Ai grija la diversificare! Pot aparea reactii alergice!
Chiar din primul an de viata copiii pot manifesta reactii alergice la anumite alimente sau la substante din mediul extern. Cele mai frecvente sunt alergiile cutanate, dar si diversificarea alimentara poate fi o adevarata incercare pentru micutii cu predispozitie alergica. Semnele si simptomele sunt numeroase si alergiile se manifesta diferit de la un copil la altul.
Ce este alergia?
Alergia este o reactie de hipersensibilitate a organismului la anumite substante din mediul extern, de origine alimentara, inhalatorie, sau cauzata de expunere cutanata. Exista reactii de hipersensibilitate imediata care apar in cateva minute de la contactul cu alergenul, dar si reactii intarziate, al caror raspuns apare in 48-72 ore dupa expunerea la alergen, acestea fiind, in general, provocate de substante secretate de agenti patogeni (paraziti, mycobacterii, fungi).
Alergenii renumiti sunt: praful, polenul, parul de animale, noxele, alunele, ciocolata, mezelurile, fructele de mare, ouale, laptele, produsele fast-food, capsunele, bananele, kiwi, cremele, detergentii, colorantii si vopselurile. Dintre alergenii alimentari, exista si alimente care produc reactii alergice la copil daca sunt consumate de mama care alapteaza fiindca substanțele alergene se transmit prin laptele matern.
Recunosti manifestarile alergice?
Ca sa stii sa eviti alergiile, trebuie sa le recunosti. Si la copilul foarte mic, reactiile alergice au simptome clasice: rinoconjunctivita, stranut frecvent, rinoree, prurit nazal, ochi rosii si lacrimare intensa, iar daca este vorba despre alergii alimentare sau produse de medicamente apare urticaria. Astmul alergic se manifesta prin constrictia cailor respiratorii (bronhoconstrictie) ce determina respiratie sacadata si scurta, tuse si expirarea prelunga. Dermatita este o reactie alergica frecventa la copilul mic si se manifesta prin leziuni pe piele, mancarime si infectii asociate. In cazul alergiilor alimentare simptomele pot fi diverse, incepand cu varsaturi, dureri abdominale si scaune lichide, pana la umflarea tegumentelor fetei si gatului.
Introdu un singur aliment nou, o data la 4 zile
Pentru a evita reactiile alergice, este important ca la diversificarea alimentara sa ai mare grija la felul in care intoduci alimentele in dieta copilului. Recomandarea generala este sa introduci maximum un aliment la patru zile. Este necesar sa procedezi in acest mod fiindca reactiile alergice la alimentele noi pot aparea chiar si cu intarziere de cateva zile. Daca vei introuduce in dieta copilului mai multe alimente odata, sau mai rapid de 4 zile va fi greu sa indentifici la ce substanta a fost produsa reactia alergica si va fi mai greu sa elimini alimentul vinovat. Iata care sunt semnele si simptomele la care trebuie sa reactionezi deoarece indica o alergie alimentara: bebelusului tau i se umfla gura sau fata, se scarpina, ii apar mici bubite pe corp, prezinta stari de voma sau are ameteala. De asemenea, este posibil sa-i curga nasul, ochisorii si sa gafaie din cand in cand. Tusea, diareea, durerile de burtica si prezenta gazelor intestinale, dar si tulburarile comportamentale pot fi simptome ale alergiilor alimentare.
Evitarea alergiilor alimentare se face printr-o diversificare corecta a alimentatiei. De obicei, primele alimente solide introduse in dieta copilului sunt fructele: banane, mere, piersici, pere, caise. Principalele legume care se introduc sunt morcovii, cartofii dulci, dovleceii. Trebuie sa fiti atenti daca dati copiilor fructe de mare, alune sau miere. Alunele si fructele de mare sunt celebre din cauza reactiilor alergice severe pe care le pot produce. Tineti cont si de faptul ca mierea trebuie introdusa in alimentatia copilului numai dupa ce acesta a implinit varsta de 1 an. Daca apar manifestari alergice, alimentele introduse trebuie scoase urgent din dieta. In timp, copilul ar putea ajunge sa le tolereze, deci nu inseamna ca va fi alergic la ele toata viata. Dar, odata identificate simptomele alergice este indicat sa ii sustii organismul pentru a preveni si alte simptome suparatoare fiindca este clara sensibilitatea speciala a copilului tau.
Secom® iti recomanda Aller-Care, produs 100% natural, cu o forma de prezentare lichida, ce asigura o absorbtie optima. Formula Aller-Care, asociaza 6 ingrediente: soc (Sambucus nigra), amla (Emblica officinalis), bromelaina, struguri, vitamina C si zinc care actioneaza sinergic pentru atenuarea simptomelor date de reactiile alergice la nivel cutanat, ocular, ORL, pulmonar si digestiv. Este vorba despre prurit, eruptii cutanate, tumefactia pleoapelor, stranut, obstructie nazala, rinoree apoasa, senzatie de urechi infundate, respiratie dificila si suieratoare. De asemenea, produsul atenueaza greata si varsaturile. Aller-Care de la Secom® protejeaza de efectele stresului oxidativ, contribuie la reducerea inflamatiei si a durerii si are efect mucolitic, fluidizand secretiile care blocheaza respiratia si echilibreaza sistemul imunitar. Gustul natural de struguri este preferat de copii, iar produsul se poate amesteca in bautura preferata pentru a facilita administrarea. Aller-Care este recomandat de Societatea Romana de Pediatrie.
Detalii despre produsele Secom® poti obtine accesand www.secom.ro. Pentru intrebari suna gratuit la serviciul nostru de consultanta naturopata, telverde: 0800.873.266, iar pentru concursuri si articole noi, viziteaza oricand pagina de Facebook a companiei.
© Egal | Dreamstime Stock Photos & Stock Free Images
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?