4 dusmani de temut ai creierului - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

4 dusmani de temut ai creierului

Sfatulparintilor » Zona Verde » 4 dusmani de temut ai creierului

Ca orice alt organ si creierul are nevoie de protectie si de ingrijire. Altfel, functiile cerebrale precum memoria si atentia se pot degrada. In timp, se poate ajunge la afectari permanente precum maladiile Alzheimer sau dementa. Iata care sunt dusmanii creierului tau si ce poti face pentru a-ti mentine sanatatea cerebrala.

 

 

1. Stresul scade performantele intelectuale

Unele studii arata ca stresul este duşmanul amintirilor. Pierderile de memorie si lipsa de concentrare apar frecvent la tinerii care traiesc in conditii de stres fiindca expunerea prelungita la cortizol, hormonul stresului, afecteaza hipotalamusul, zona din creier implicata inclusiv in procesul de invatare. Mai mult, studii recente arata ca multitaskingul aduce prejudicii constante concentrarii si scade performantele intelectuale. Specialistii explica acest efect prin faptul ca facand doua-trei lucruri in acelasi timp, nu reusim decat sa ne mutam atentia de la o sarcina la alta. Acest lucru forteaza creierul iar suprasolicitarea conduce la diminuarea abilitatilor de gestionare a informatiilor si, in final, conduce la o gandire mai lenta si lipsita de performanta.

 

 

2. Fumatul priveaza creierul de oxigen

Un studiu realizat la universitatile „Cambridge” şi „Michigan”, SUA, a demonstrat ca fumatul, activ sau pasiv, contribuie la degradarea capacitatii cognitive si la aparitia tulburarilor de memorie. Explicatia ar fi ca expunerea la fumul de tigara reduce aportul de oxigen ce ajunge la creier. Daca persoana care fumeaza consuma si alcool in exces, riscul de deteriorare a memoriei creste. De altfel, este dovedit faptul că alcoolul intarzie dezvoltarea intelectuala in cazul adolescentilor.

 

 

3. Somnul insuficient scade concentrarea

In timpul somnului, creierul proceseaza, selecteaza si transfera informatiile din zona memoriei temporare in regiunea creierului responsabila cu memoria de lungă durata: hipotalamusul. Asa se explica faptul ca atunci cand ne trezim odihniti, intelegem mai bine informatia acumulata inainte de culcare. Implicit, daca nu dormi suficient, memoria si capacitatea ta de concentrare, vor avea de suferit.  Mai mult, persoanele care dorm putin au un risc mai mare de depresie si de tulburari afective comparativ cu persoanele care dorm 7-8 ore pe noapte. Este bine sa stii si faptul somul odihnitor si reparator pentru organism se produce in intervalul orar 22 si 2 dimineata. In acest interval orar,  considerat ideal, in corp este un nivel maximum de hormon numit melatonina, hormonul somnului. Acesta  ajuta organismul sa se odihnească in mod eficient astfel incat celula nervoasa sa se refacă.

 

 

4. Tensiunea mare si diabetul distrug creierul

Hipertensiunea arteriala, mai ales atunci cand apare la tineri, este cel mai important factor de risc pentru aparitia distrugerilor cerebrale, alaturi de diabet. In plus, cercetatorii de la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, au observat ca persoanele cu varste cuprinse intre 60 si 75 de ani, care sufera de retinopatie diabetică, apăruta ca o complicatie a diabetului zaharat, prezintă un risc crescut de a se confrunta cu o scadere a capacitatii de concentrare si de memorare. Printre afectiunile care predispun la tulburari de memorie se afla si epilepsia, artrita, scleroza multipla si infectiile.

 

sfatulparintilor.ro - NeuroOptimizer_secom

 

Asa sustii metabolismul cerebral

Memoria buna si atentia pot fi mentinute, chiar si la varste inaintate, cu ajutorul unui aport optim de nutrienti care hranesc celula nervoasa si previn degradarea creierului. Produsul natural Neuro Optimizer® de la Secom ,  contine ingrediente care sustin metabolismul cerebral, precum citidina, fosfatidilcolina si L-Glutamina si aminoacizi precum acetil L-Carnitina si taurina care asigura protectie antioxidanta impotriva distrugerilor neuronilor cauzate de radicalii liberi. Este bine sa stii ca celula nervoasa are in componenta 30% fosfatidilcolina, a carei productie este stimulata de Neuro Optimizer® si ca, de asemenea, produsul favorizeaza productia de neurotransmitatori precum adrenalina, acetilcolina, dopamina, noradrenalina, substante implicate in cresterea performantelor intelectuale si in mentinerea concentrarii optime pe durata efortului intelectual.

Mai mult decat atat, Neuro Optimizer® stimuleaza memoria, imbunatateste capacitatea de concentrare si mareste rezistenta si adaptabilitatea in perioadele solicitante. Produsul este util si ca adjuvant in tratarea unor afectiuni precum sindromul Down, scleroza multipla, deficitul de atentie, epilepsia, maladiile Alzheimer si Parkinson, senilitate, ataxie (tulburare de coordonare a miscarilor musculare voluntare), paralizie faciala, etc.

Detalii despre produsele Secom® poti obține accesand www.secom.ro. Pentru întrebari suna gratuit la serviciul nostru de consultanta naturopata, telverde: 0800 873 266, iar pentru concursuri si articole noi viziteaza oricand pagina de Facebook a companiei.

Cuvinte cheie: , ,
Data articol: 06/09/2012